1515

Europabörser: Banker sänken i måndagshandeln

Europabörserna handlades lägre på bred front under måndagen. Det bolagsmässiga nyhetsflödet har varit tämligen tunt och investerarna har istället med viss oro fokuserat på Spaniens fortsatta problem.

Att eftermiddagens amerikanska makroutfall var långt under förväntan på Chicago inköpschefsindex förbättrade inte det redan nervösa sentimentet.

Färsk BNP-statistik på måndagen visar att Spaniens BNP sjönk med 0,3 procent under det första kvartalet 2012 jämfört med närmast föregående kvartal. Det innebär att Spanien fallit tillbaka i recession.

Utfallet var dock marginellt bättre än väntat då marknaden hade räknat med att BNP skulle sjunka 0,4 procent.

Standard & Poors sänkte Spaniens kreditbetyg i fredags och på måndagen följde kreditvärderaren upp åtgärden med att meddela negativa kreditimplikationer för 16 spanska banker.

"Den svaga ekonomiska utvecklingen kommer att öka farhågorna om att regeringen (Spaniens, SIX anm.) inte ska kunna minska underskottet som planerat, i synnerhet då banksektorn fortfarande är under press", sade en handlare till Dow Jones Newswires.

Från eftermiddagens amerikanska makrostatistik stack utfallet för Chicago inköpschefsindex ut som särskilt svagt vilket gjorde nedgångsnivåerna i Europa något mer kännbara. Inköpschefsindex i Chicago uppgick till 56,2 i april jämfört med 62,2 månaden innan. Marknaden hade räknat med ett utfall om 60,5. Index för nya order uppgick till 57,4 jämfört med 63,3 månaden innan. Sysselsättningsindex var 58,7 (56,3).

Dessförinnan hade den amerikanska privatkonsumtionen för mars månad inkommit strax under förväntan medan privatinkomsterna för samma period steg något mer än väntat.

Sektormässigt återfanns dagens indexsänken framförallt inom råvaror, bygg, bank och finans. Bland kontinentens största banker handlades tyska Deutsche Bank 1,7 procent lägre medan franska BNP Paribas och Societe Generale föll tillbaka 2,1 respektive 1,6 procent.

På bolagsfronten steg tyska sportmärkesjätten Adidas 5,4 procent efter sin starka delårsrapport. Resultatet var bättre än marknadsprognoserna och bolaget höjde även sina prognoser för helåret.

Belgiska Anheuser-Busch Inbev, en av världens största ölproducenter, föll samtidigt 1,2 procent på Brysselbörsen efter sina delårssiffror. Vinsten var visserligen bättre än väntat, men investerarna oroar sig för ölproducentens höga exponering mot USA - där konsumenterna dragit ner på sitt öldrickande tillföljd av den ekonomiska krisen.

Från Tyskland rapporterades det att omsättningen i landets detaljhandel var upp 0,8 procent under mars. Analytiker hade räknat med en uppgång på 1,0 procent. I årstakt var detaljhandeln upp 2,3 procent i reala termer, vilket kan jämföras med analytikernas förväntningar vid +0,5 procent.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?