1515

Stockholmsbörsen: Försiktig optimism efter rapportflod

Stockholmsbörsen noterade likt de ledande europeiska marknadsplatserna svagt positiva indexrörelser under torsdagens öppningshandel. Volvo steg efter rapport och även Handelsbankens resultat togs emot väl av marknaden medan Astra Zeneca backade rejält efter sänkt helårsprognos.

Stockholmsbörsens OMXS30-index var 0,6 procent upp till indexnivån 1.048, runt klockan 10. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 3,2 miljarder kronor. I Europa var DAX, CAC och Euro Stoxx 0,2 till 0,5 procent högre.

Volvo rullade in ett resultat som var 10 procent bättre än väntat i SME Direkts analytikerenkät. Sammantaget beskriver analytiker Volvos rapport som stark. Höjningen av prognosen för lastbilsmarknaden i Europa sticker ut som extra positiv.

Den nedjusterade marknadsprognosen för anläggningsmaskiner i Kina, som nu spås minska med 15-25 procent jämfört med 2011 (mot tidigare prognos om oförändrad marknad) var väntad, men kanske i det största laget.

"En sådan här stark rapport borde motivera en positiv kursreaktion", säger Johan Trocmé, analytiker vid Nordea.

Astrazenecas backade 3,7 procent efter att resultatet i kärnverksamheten inkommit aningen under analytikerprognosen. Vidare sänkte bolaget sitt prognosintervall för vinst per aktie för kärnverksamheten, Core, till 5,85-6,15 dollar per aktie för helåret 2012. Den tidigare prognosen låg på 6-6,30 dollar. Även försäljningsprognosen sänktes.

I samband med rapporten meddelades det att bolagets vd David Brennan har beslutat att avgå som koncernchef för Astra Zeneca. Finansdirektören Simon Lowth har tillfrågats om att vara tillförordnad koncernchef från och med 1 juni till dess att en permanent efterträdare finns på plats.

Ericsson gav indexstöd med en uppgång på 1,9 procent sedan såväl Nordea och Swedbank höjt aktien till köp.

Handelsbanken noterades 1,5 procent högre efter att ha redovisat ett resultat var 5 procent bättre än förväntningarna i SME Direkts prognos. Räntenettot var högre än väntat medan provisionsnettot prickade prognosen. Sammantaget var framför allt intäkter, men även kostnader, högre än väntat vilket gav ett K/I-tal på 45,2, väntat var 45,6.

"Styrkan är att du får en rapport utan överraskningar och är något bättre än förväntat där Handelsbanken fortsätter att leverera, fortsätter öka lönsamheten och fortsätter växa kapitalet och det kommer att komma uppjusteringar i prognosen över vinsten per aktie. Det är det som gör att folk gillar aktien", säger Andreas Håkansson, bankanalytiker på Exane BNP Paribas i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Inom banksektorn var Swedbank, Nordea och SEB 0,7, 1,0 och 1,7 procent upp.

I rapportflödet märktes även Husqvarna, HiQ, Lundin Mining och Net Entertainment vars aktier steg 0,5, 9,8, 5,7 och 4,5 procent medan New Wawe tappade 4,3 procent. Swedish Orphan Biovitrum var vidare knappa 6 procent lägre.

Elekta tappade runt 7 procent sedan bolagets amerikanska ärkerival Varian inlett ett globalt samarbete med Siemens.

Från europeiskt makrohåll väntar barometerindikator och indikator företagsklimatet. Från Tyskland kommer vidare preliminärt KPI för april. På den amerikanska agendan väntas statistik över nyanmälda arbetslösa samt kontrakterade husköp.

USA-terminerna noterades 0,2 till 0,r procent högre på torsdagsförmiddagen.


Innehåll från SenzaGenAnnons

Säkrare kemikalier utan djurförsök

Axel Sjöblad, vd på SenzaGen.
Axel Sjöblad, vd på SenzaGen.

Som innovativt bolag har SenzaGen utvecklat en teknologiplattform för att utvärdera om kemikalier kan orsaka allergiska reaktioner på hud eller i luftvägarna. Genom testerna kan företag i en rad olika branscher undvika allergiframkallande ämnen och sätta säkrare produkter på marknaden samtidigt som antalet djurförsök kan minskas. Metoden har rönt stort intresse och SenzaGen är mitt i en intensiv kommersialiseringsfas med fokus på marknadsföring och försäljning.

SenzaGen grundades 2010 som en avknoppning från Institutionen för immunteknologi vid Lunds universitet. Sedan dess har SenzaGen använt modern teknologi för att utveckla världens för närvarande mest träffsäkra tester i sin kategori och fokuserar på att skapa ett kunddrivet, lönsamt bolag. Ambitionen är att först etablera GARD®-teknologin i Europa och Nordamerika, för att därefter stegvis expandera till utvalda marknader i resten av världen, där intresse redan finns i Asien. Utvecklingen inom testindustrin går mot att ersätta djurförsök med djurfria testmetoder, vilket skapar stora marknadsmöjligheter för bolaget.

– Vår testmetod kombinerar genomiska data från mänskliga celler med maskininlärning vilket ger mycket bättre resultat än djurförsök. För närvarande kommer den största delen av våra intäkter från direktförsäljning men vi distribuerar även våra tester via samarbetspartners i Europa och USA, säger Axel Sjöblad, vd på SenzaGen.

Lär dig mer om GARD®-teknologin här 

Snabb och kostnadseffektiv testmetod

SenzaGens primära marknader är läkemedelsindustrin, den medicintekniska industrin, kemikalieindustrin och den kosmetiskaindustrin. Inom alla dessa fyra industrier har stora globala kunder använt testmetoden, bland annat läkemedelsbolaget H. Lundbeck A/S och det medicintekniska bolaget Sonova.

– En av våra främsta konkurrensfördelar är att vår testmetod kan hantera de ämnen som traditionellt anses vara svårbedömda och därmed kan tillämpas på alltifrån kosmetika och rengöringsmedel till material såsom tyger, plaster och metaller. Testmetoden är dessutom snabb och kostnadseffektiv jämfört med djurförsök, vilket innebär att vi har ett väldigt attraktivt erbjudande, säger Axel Sjöblad.

Utökat erbjudande 

SenzaGen har fått positivt gensvar från kunder i många branscher då bolagets

tester hjälper dem att fatta rätt beslut redan tidigt i produktutvecklingsprocessen.

– På grund av marknadens efterfrågan och som komplement till GARD® med tester för hud- och luftvägsallergi, utökar vi vårt erbjudande med tester för irritation och korrosion från och med den 1 juli 2021. Det ökade testutbudet är en del av vår kommersialiseringsstrategi och i linje med vår mission att erbjuda de absolut bästa alternativa testerna till djurförsök inom ett antal olika områden. Redan i höst har vi för avsikt att ytterligare öka vårt testutbud, säger Axel Sjöblad.

Om SenzaGen:

SenzaGen är ett svenskt bioteknikbolag som erbjuder den senaste teknikens djurfria tester för att bedöma om kemikalier kan vara allergiframkallande. Med enastående hög träffsäkerhet möter GARD® behoven inom flera industrier och bidrar till att företag kan utveckla, producera och leverera säkrare, etiska och mer hållbara produkter. GARD®-testerna utförs i SenzaGens GLP-godkända laboratorium samt hos utvalda partners i Europa och USA. SenzaGen har sitt huvudkontor i Lund och dotterbolag i USA. SenzaGen är listat på Nasdaq Stockholm First North. Läs mer om SenzaGen här 

Mer från SenzaGen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SenzaGen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?