1515

Råvaror: Metallpriserna stiger

Priserna på metaller inledde torsdagen på något högre nivåer, medan oljan var mer försiktig efter uppgifter om att Iran överväger att gå med på att stoppa fortsatt expansion av landets atomenergiprogram.

Vid klockan 8.55 handlades WTI-oljan i första termin 0,06 dollar högre till 104,18 dollar per fat. Brent var samtidigt upp 0,01 dollar till 119,13.

Federal Reserve presenterade på tisdagskvällen ett räntebesked som helt i linje med förväntningarna var oförändrat.

Fed-kommittén fastslog att ny information sedan föregående möte tyder på att ekonomin har expanderat i en måttlig takt. Förhållandena på arbetsmarknaden har förbättrats de senaste månaderna, arbetslösheten har sjunkit "men är fortsatt förhöjd". FOMC räknar nu med en måttlig tillväxttakt i ekonomin de kommande kvartalen för att därefter tillta gradvis

De ekonomiska prognoserna visade samtidigt att Fed- ledamöterna ser en något starkare ekonomisk tillväxt år än i januari-prognoserna, medan prognoserna för de två kommande åren har sänkts något. Arbetslösheten väntas samtidigt bli något lägre i år och de kommande två åren. Inflationsprognoserna för 2012 har höjts jämfört med i januari.

"FOMC uppgraderade deras tillväxtestimat något, vilket stärkte den generella uppfattningen att marknaden rullar på, att du ser en solid efterfrågan från USA." Reaktionen på nyheten om Iran "speglar det faktum att handlare och investerare som riskerar deras pengar vill se betydligt mer övertygande bevis på att det verkligen inträffar", sade Ric Spooner, chefanalytiker vid CMC Markets i Sydney till Bloomberg News.

Irans ambassadör i Moskva, Mahmoud-Reza Sajjadi, sade i en intervju med Bloomberg News på onsdagen att Iran överväger ett ryskt förslag om att stoppa expansionen av landets atomenergiprogram för att undvika nya sanktioner från västländerna.

"Vi behöver studera det här förslaget och bedöma på vilka grunder det presenteras", sade han men vidhöll samtidigt att Iran har rätt att producera kärnenergi.

Under Rysslands förslag, som presenterades förra veckan, skulle Iran slippa EU:s oljeembargo i utbyte mot att Iran slutar bygga centrifuger, maskiner som används för att anrika uran, och lagrar de som inte har används än.

Vidare kan Iran också vara villigt att ratificera det så kallade "Ytterligare Protokollet", ett förslag som inkluderar noggrannare inspektioner av iranska faciliteter, enligt ambassadören.

Hur stor vikt som ligger bakom ambassadörens ord, och huruvida hans kollegor i Teheran står bakom det, står obesvarat. Oljan, särskilt Brent, handlades dock initialt ned på nyheten, även om den återigen under loppet av kvällen.

Japans finansdepartement rapporterade under morgonen något oväntat att importen av råolja från Iran steg kraftigt i mars, jämfört med februari som då visade en kraftig nedgång. Importen steg 42 procent till 355.000 fat per dag, vilket också motsvarar en nedgång med 6,3 procent jämfört med samma månad 2011.

Därmed passerade Japan Kina som den största köparen av Iransk olja.

Victor Shum, analytiker vid Purvin & Gertz, tror att ökningen troligen beror på timing eller andra logistiska orsaker, och inte en helomvändning i landets ställningstagande kring import av Iransk olja.

"Jag skulle vara väldigt förvånad om Japan å ena sidan försöker få ett frikort (från sanktioner) från USA, och å andra sidan försöker köpa mer iransk olja", sade Victor Shum till Bloomberg News.

På ädelmetallmarknaden var spotpriset upp 5 dollar till knappt 1.649 dollar per uns. Silverpriset steg samtidigt 0,085 dollar till 30,795 dollar per uns.

"Guldet fick tillbaka fotfästet efter att Bernanke sade att Fed är beredd att göra mer för USA:s ekonomi", sade Lynette Tan, analytiker vid Phillip Futures till Bloomberg News.

På basmetallmarknaden i London var kopparns tremånaderstermin upp 32 dollar till 8.237 dollar per ton, medan zinkpriset steg 9 dollar till 2.014.

Table


Innehåll från HSBAnnons

Så etablerar man hållbara fastigheter på en het marknad

Bostadsmarknaden är glödhet, men samtidigt iskall. 

Nyproducerade bostäder blir dyra och stora grupper står utan möjlighet att köpa en egen bostad.

– HSB har tagit ställning för att bygga hållbart, men vi vill också inkludera de sociala aspekterna så att vi bygger mer för fler, säger Jonas Erkenborn, vd för HSB Bostad.

Här bygger HSB i hela landet 

En redan het bostadsmarknad har det senaste året fått skjuts av pandemin som har fått efterfrågan på bostäder i attraktiva områden att rusa.

– Vi spenderar mycket tid hemma nu vilket har uppvärderat bostaden, säger Jonas Erkenborn.

– Det faktum att den rekordlåga räntan dessutom gör bostaden attraktiv som investeringsobjekt, och att många ser en möjlighet att göra en bra affär, har lett till en mycket het marknad i många områden i landet.

Men trots att det generellt sett är billigt att låna pengar stänger bolånetak och amorteringskrav effektivt ute de unga från möjligheten att köpa sin egen bostad.

– Vi som har kommit en bit i karriären och har jobb som har klarat sig bra under pandemin har möjligheter på bostadsmarknaden. Men myntets andra sida är att många grupper inte har möjlighet att låna alls och antingen förblir trångbodda eller inte ens kan skaffa en bostad. Marknaden är inte het för alla. 

Prisvärda bostäder i småhusform

HSB och övriga aktörer inom byggbranschen har de senaste åren satsat mycket tid och resurser för att utveckla ett miljömässigt och mer hållbart byggande. 

I det arbetet har HSB tagit ett strukturerat grepp kring ett hållbart byggande med processtyrning och miljövänliga materialval, samtidigt som den sociala hållbarheten levereras genom en trygg och stabil bostadsrättsförening.

– Vi på HSB är väldigt stolta över att ha en historia av att utveckla och förbättra boendesituationen för de många människorna, och det vill vi göra även nu. Vi vill bygga mer för fler så att bland annat unga människor med vanliga jobb har råd att köpa en egen bostad.

För att åstadkomma det gör HSB flera egna insatser, bland annat breddas nu verksamheten genom att även erbjuda prisvärda bostäder i småhusform. 

Dessutom arbetar man med att minska sina byggkostnader genom ta fram typlösningar för till exempel trapphus och badrum som ökar repeterbarheten i produktionen.

– I och med att vi är kostnadseffektiva kan vi öppna nya marknader för bostadsrätter. Dessutom blir det spännande att följa de flyttrörelser ut från stadskärnan som har uppstått i och med pandemin, och se hur vi kan erbjuda prisvärda bostadsrätter med hjälp av goda kommunikationer även i mindre centrala lägen.

Utvecklar samhällen från grunden

Just nu håller HSB bland annat på att utveckla nya stadsdelar i kommunerna runt Stockholm.

– Jag är väldigt stolt över HSB:s tradition att etablera nya bostadsområden, där vi får vara med och utveckla hållbara samhällen från grunden och på så sätt fortsätta vara en samhällsbyggare.

Samtidigt menar Jonas Erkenborn att det krävs insatser även från politiskt håll för att komma till rätta med problemen.

– Vi på HSB vill underlätta för våra medlemmar att köpa sin bostad. Men ska man kunna köpa en bostad krävs det att man får låna, till exempel med hjälp av startlån eller subventionerat bosparande. Det krävs en sammanhållen bostadspolitik där finansiering, myndighetsprocesser och en utbyggd infrastruktur är viktiga delar i en komplex samhällsbyggnadsprocess. 

Här bygger HSB i hela landet 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?