1515

Råvaror: Breda prisuppgångar

Råvarupriserna steg på bred front på torsdagen. Oljan steg till högsta nivån på en vecka och i stort sett samtliga metaller gick framåt efter att dollarn försvagades mot flera valutor och att index över kontrakt om köp av befintliga bostäder slagit analytikernas förväntningar.

Vid klockan 18.40 handlades WTI-oljan i första termin 0,28 dollar högre till 104,40 dollar per fat. Brent var samtidigt upp 0,38 dollar till 119,50.

"Dollarn är ned, vilket hjälper i stort sett samtliga råvaror att stiga. Det verkar som det finns en liten avkastning på den risk som finns på marknaden nu. Vi fick också in riktigt bra statistik om husförsäljning idag", sade Phil Flynn, analytiker vid PFGBest i Chicago, till Bloomberg News.

Antalet nya kontrakt om köp av befintliga bostäder i USA steg med 4,1 procent i mars jämfört med föregående månad.

Det framgår av National Association of Realtors, NAR, index över kontrakterade husaffärer. Enligt Bloomberg News enkät pekade förväntningarna mot en uppgång med 1,0 procent i mars.

Irans ambassadör i Moskva, Mahmoud-Reza Sajjadi, sade i en intervju med Bloomberg News på onsdagen att Iran överväger ett ryskt förslag om att stoppa expansionen av landets atomenergiprogram för att undvika nya sanktioner från västländerna.

Under Rysslands förslag, som presenterades förra veckan, skulle Iran slippa EU:s oljeembargo i utbyte mot att Iran slutar bygga centrifuger, maskiner som används för att anrika uran, och lagrar de som inte har används än.

På basmetallmarknaden i London var kopparns tremånaderstermin upp 105 dollar till 8.310 dollar per ton, medan zinkpriset steg 27 dollar till 2.032.

Efter att den stabila nedgången i LME:s kopparlager verkar ha stannat av sedan mitten av mars, noterar nu Commerzbanks analytiker att de återigen verkar vara på väg ned.

"Även om sjunkande kopparlager kan ge stöd till priserna de nästkommande veckorna, väntar vi oss inte några skarpa uppgångar givet antalet riskfaktorer och den stora osäkerheten på marknaderna. Som den höga volatiliteten de senaste dagarna visar, är marknadsaktörer oense över den framtida utvecklingen i kopparpriset. Enligt oss överväger för närvarande riskerna möjligheterna", skriver Commerzbank.

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld upp 14,30 dollar till dryga 1.658 dollar per uns. Silverpriset steg samtidigt 0,48 dollar till 31,19 dollar per uns.

Table


Innehåll från HSBAnnons

Framtidens boende – så här vill svenskarna bo

HSB Living Lab i Göteborg.
HSB Living Lab i Göteborg.

Det är billigare, det leder till mindre psykisk ohälsa och, inte minst, det kan minska byggnadens koldioxidutsläpp med hälften. Emma Sarin, projektledare på HSB Living Lab, förklarar varför delning av allt från symaskiner till duschar är så centralt i framtidens bostäder.

Följ med HSB Living Lab på resan mot framtidens boende 

– En av de stora frågor vi ser att unga funderar över när det gäller sitt första boende är hållbarhet, och det påverkar väldigt många delar av hur vi kommer att leva och bo framöver, säger Emma Sarin.

Framförallt påverkar det vad man ser som ”mitt” boende, ”ditt” boende, och ”vårt gemensamma” boende.

– Cirkularitet är starkt inpräntat i den unga generationen, och i det ingår att de inte strävar efter att äga allting själva utan kan tänka sig att dela saker med sina grannar, oavsett om det handlar om att vara med i en bilpool, att ha gemensamma bostadsytor eller verktygsdelning i fastigheten.

Koldioxidutsläppen kan halveras

För att vara med och möjliggöra den sortens boende testar HSB flera olika aspekter av delningsekonomin i HSB Living Lab, ett världsunikt levande laboratorium där människor bor samtidigt som forskare och innovatörer från akademi, näringsliv och andra instanser utvecklar olika aspekter av framtidens boende.

– Här har vi byggt in olika sätt att dela redan från början. Till exempel har vi två bostadsplan där de boende bor i så kallade coliving-kluster där man delar generöst tilltagna kök, vardagsrum och även duschar med sina grannar. Men även på entréplan finns fler ytor att utnyttja gemensamt under devisen bo litet lev stort.”

Och delandet minskar verkligen miljöpåverkan. I ett nyligen avslutat projekt kunde man konstatera att koldioxidutsläppen kan minska med närmare femtio procent per person om man bygger fastigheter där de boende delar kök och badrum med varandra, jämfört med om alla ska ha eget. 

– Samtidigt visar studier att delade boytor minskar ensamhet och psykisk ohälsa, plus att det är billigare. Därför tror vi att delande i olika former kommer vara en viktig del av framtidens boende. 

Flexibiliteten viktigast

Emma Sarin påpekar dock att exakt hur vi lever i framtiden är det ingen som kan veta eftersom behoven hela tiden förändras. Hon tar det senaste året som exempel, där vi har sett hur nya önskemål har uppstått som följd av pandemin. Där folk för bara några år sedan efterfrågade öppna planlösningar är det nu möjlighet till lugn och ro som är det viktigaste.

– Nu är det jätteviktigt att kunna stänga om sig, och helst ska flera familjemedlemmar kunna göra det samtidigt. Dessutom ser vi ett större tryck på lägenheter utanför stadskärnan än vad vi kunde ha anat före pandemin, så det enda vi kan vara säkra på är att saker kommer att förändras.

Med tanke på att hus ska hålla i hundra, helst tvåhundra år, är det just flexibiliteten som är det viktigaste, att husen går att förändra allt eftersom livet gör det. Det är också en av anledningarna till att HSB startade HSB Living Lab.

– När utvecklingstakten är så snabb kan vi inte sitta själva på vår kammare utan vi måste börja samarbeta över gränserna, med akademin, med startups eller med andra som har goda idéer. Det är då vi tillsammans kan generera den flexibilitet och de goda idéer som krävs för att skapa framtidens hållbara boende.

Följ med HSB Living Lab på resan mot framtidens boende 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?