1515

Stockholmsbörsen: Steg efter rapportflod

Stockholmsbörsen steg under en hektisk onsdag. I en diger rapportflora noterades Swedbank och Electrolux högre medan ABB tappade och Ericsson stängde i stort oförändrad efter slagig handel.

"Det var en intensiv förmiddag där rapporterna ändå var hyggligt positiva. Electrolux överraskar och bankerna har redovisat starka resultat under rapportperioden. ABB:s rapport var okej men bolaget darrar lite på manschetten kring Kina. Det går att konstatera att Kinatemat fortsätter medan försäljningen i USA är bra överlag", sade Jonas Olavi, aktiestrateg på Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.

OMXS30-index stängde 1,5 procent högre till noteringen 1.041,7. Omsättningen på Stockholmsbörsen var drygt 18 miljarder kronor. Inklusive Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats var omsättningen knappa 25 miljarder kronor.

Uppgången var något högre i Europa. Indextunga H&M var enbart 0,3 procent upp medan Ericsson, som var mest omsatta aktie på Stockholmsbörsen, enbart stängde 0,1 procent högre till 63:65 kronor efter som mest ha handlats till 66:45 kronor. Strax före stängning bottnade aktien på 62:85 kronor.

Initialt lyftes aktien av en bättre försäljning i USA och en något bättre bruttomarginal än väntat. Bruttomarginalen på 33,3 procent, var en förbättring från fjärde kvartalets nivå på 30,2 procent. Bolagets vd Hans Vestberg pekade dock på en säsongseffekt under första kvartalet, mot det fjärde kvartalet som normalt har den lägsta bruttomarginalen. Analytiker tog fasta på signalerna om fortsatt tuff affärsmix.

"Bruttomarginalen är inget trendbrott. Bolaget påpekar att affärsmixen kommer att fortsätta", sade Helena Nordman-Knutson till Nyhetsbyrån Direkt under rapportpresentationen.

ABB:s rörelseresultat och intäkter prickade i stort sett förväntningarna i SME Direkts analytikerenkät. Utsikterna var dock mindre optimistiska och bolaget återkom flera gånger i rapporten till ett svagt Kina. Aktien tappade nära 4 procent i Stockholm tyngt av de nedgraderade utsikterna.

Electrolux resultat var 11 procent bättre än väntat med stöd av såväl en bättre marginal som en bättre försäljning än väntat. Aktien avancerade 6,5 procent. Såväl inom EMEA som i Nordamerika var försäljning och resultat starkare än väntat.

Swedbanks rörelseresultat inkom 17 procent bättre än SME Direkts konsensus och aktien stängde 3,5 procent upp. Såväl räntenettot som provisionsnettot överträffade förväntan.

"Swedbank uppvisar ett mycket bra resultat drivet av högkvalitativa intäkter som räntenettot, men också provisioner där vi noterar corporate finance-intäkter i kvartalet. Den mycket goda kreditkvaliteten, där förlusten i kvartalet är hänförlig en generell reservering i Ukraina, visar att resten av rörelsen utvecklas väldigt väl. Kostnaderna kom in i linje med konsensus, så givet den starka intäktsutvecklingen är kostnaderna mycket bra", sade Cheuvreuxs Mats Anderson.

Inom finanssektorn, som hade en stark utveckling i Europa, var Nordea och SHB båda kring 3 procent högre. SEB steg dock enbart 0,2 procent. Tisdagens rapport föranledde nedjusterade riktkurser från såväl Nomura som Nordea.

Vidare hade råvarurelaterade bolag och verkstad en stark utveckling i Europa, exempelvis steg tyska MAN drygt 5 procent medan Volvo och Scania båda lyfte närmare 4 procent. Sandvik och SSAB stängde vidare 3,5 och 4,0 procent upp. Atlas Copco A, Boliden och Alfa Laval var samtliga knappa 2 procent högre.

I rapportfloran noterades BE Group, Tieto och Intrum Justitia 4,2, 3,3 och 2,1 procent lägre. PA Resources och Höganäs steg något mer än 4 respektive dryga 6 procent.

I sin delårsrapport påpekade Höganäs att utsikterna har förbättrats något jämfört med den bedömning som lämnades i delårsrapporten för fjärde kvartalet.


Innehåll från AceIQAnnons

Få bättre resultat med ”distansarbete”!

Det rådande världsläget har gjort klart att det går att skapa ett både säkert, tryggt och inspirerande klimat för distansarbete. Omställningen har dock inte kommit utan utmaningar; många företag har tvingats inse vikten och behovet av att nyttja en användarvänlig plattform med hög informationssäkerhet i det dagliga arbetet – oavsett varifrån man arbetar. 

AceIQ har under många år varit en aktör som har kunnat tillgodose detta behov. Håkan Andersson, CEO på AceIQ, berättar att det i grund och botten handlar om att visa på de möjligheter som finns idag för att skapa ett effektivare digitalt arbete och ett sömlöst flöde för alla inblandade. 

– Med våra specialistkunskaper inom området kan vi bistå våra kunder med att förenkla för användaren och skapa bättre trivsel i arbetet, och höja såväl säkerhet som tillgänglighet. Det lägger grunden för en miljö där medarbetarna kan fokusera på resultaten istället för på onödig administration, säger Håkan.

Klientoberoende arbetsytor

Den plattformslösning AceIQ levererar utgår från digitala arbetsytor där allt som användaren behöver går att hitta, från kundens existerande mjukvaror, applikationer och funktioner till filer och information. Aktiviteter som användaren behöver utföra presenteras i ett flöde, där microtjänster kan hjälpa till att avsevärt förenkla och förkorta många arbetsmoment.

– Att komma igång tar bara några minuter och kräver ingen installation. Eftersom vi centraliserar i stort sett all exekvering och data är vi helt oberoende av enhet och klient. I praktiken innebär det att man bara behöver ett enda inlogg för att få tillgång till allt man behöver.

Centralisering blir en säkerhetsfördel

AceIQ:s centraliserade arbetssätt medför fler fördelar: då ingen data finns lagrad ute i enheter löper man inga säkerhetsrisker om någon exempelvis skulle tappa eller bli bestulen på sin enhet. Detta förenklar dessutom en del av utmaningarna de flesta verksamheter har kring GDPR.

– Verksamheter måste fungera oavsett de utmaningar företagen ställs inför. Lättillgängliga, säkra och snabbt implementerade intelligenta lösningar för både internt och externt arbete har helt enkelt utvecklats till att bli en affärskritisk fråga, avslutar Håkan.

Läs mer om AceIQ:s lösningar

 

Mer från AceIQ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AceIQ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?