1515

USA-börser: Juniper handelsstoppades

USA-börserna stängde övervägande uppåt på tisdagen trots att indexen sjönk tillbaka en aning inför stängning. Statistik visade under dagen på att försäljningen av nya enfamiljshus i USA sjönk oväntat i mars medan hushållens konfidensindikator inkom aningen svagare än förväntningarna.

Dow Jones Industrial Average var vid stängning upp 0,6 procent till 13.003, medan Nasdaq Composite var ned 0,3 procent till 2.961,8. Det bredare S&P 500 avancerade 0,4 procent till 1.372,0. Omsättningen uppgick till 730 miljoner aktier på New York Stock Exchange och till 1,7 miljarder aktier på Nasdaq.

Bäst inom Dow Jones var telekomsektorn, där AT&T var draglok efter tisdagens rapport för det första kvartalet. Bolaget redovisade ett resultat som var över analytikernas förväntningar och satte rekord i antalet sålda smartphones. Aktien steg med 3,6 procent.

Nätverksbolaget Juniper, som väntades publicera sina resultat för det första kvartalet efter stängningen på tisdagen, publicerade rapporten en halvtimme innan stängning. Det justerade resultatet per aktie på 0,16 dollar var bättre än förväntningarna på 0,13 dollar per aktie och Juniper steg med över 10 procent varpå aktien handelsstoppades. Bolaget presenterade senare prognoser för det andra kvartalet som var sämre än väntat. När handeln återupptogs sjönk aktien något och stängde upp 7,3 procent.

De amerikanska hushållens konfidensindikator sjönk till 69,2 i april, enligt Conference Boards mätning. Det var aningen under analytikernas prognos om ett index 69,6, enligt Bloomberg News snittprognos.

På statistikfronten visade också statistik från det amerikanska handelsdepartementet på att försäljningen av nya enfamiljshus i USA sjönk med 7,1 procent i mars jämfört med månaden före, till en säsongsjusterad årstakt på 328.000 enheter. Årstakten var dock högre än analytikernas prognoser på 319.000 enheter i mars.

S&P/Case-Shillers index visade på att huspriserna i 20 storstadsområden runt om i USA sjönk 3,49 procent i februari jämfört med samma månad 2011. Enligt Bloomberg News enkät väntade analytiker att priserna skulle ha sjunkit med 3,40 procent på årsbasis. Nedgången var dock mindre än motsvarande index föregående månad då den reviderade nedgången var 3,94 procent.

Husbyggarna KB Home och Standard Pacific steg med 4,5 respektive 3,3 procent efter siffrorna.

På måndagen sänkte en rad PMI-siffror börserna, där också politisk osäkerhet bidrog till det negativa sentimentet.

US Steel noterades ned kring 2 procent trots ett starkare resultat än väntat, med stöd av högre försäljning än väntat. Bolaget spådde vidare ett rörelseresultat i linje med det första kvartalet även under det andra kvartalet.

Bland andra rapporterande bolag återfanns 3M och Texas Instruments, som var upp 1,6 respektive ned 1,7 procent. Båda bolagen rapporterade ett starkare resultat än väntat och kom också med starka utsikter för framtida kvartal.

På bolagsfronten var persondatortillverkaren IBM upp på tisdagen sedan det höjt utdelningen till sina aktieägare till 0,85 från tidigare 0,75 dollar per aktie. IBM steg med 0,7 procent.

Amerikansk tioårig statspappersränta var upp 3 punkter till 1,97 procent.


Innehåll från MedicagoAnnons

Lektiner i kampen mot covid-19

Anton Edling, delägare och utvecklingschef.
Anton Edling, delägare och utvecklingschef.Foto:Patrik Lundin

Uppsalabaserade Medicagos tillverkning av lektin åt läkemedelsindustrin går just nu på högvarv. ”Vi expanderar både vår maskinpark och våra lokaler för att kunna möta vaccinbolagens efterfrågan”, säger Anton Edling, delägare och utvecklingschef.

När Medicago, som är ett familjeägt bolag verksamt inom bio- och medicinteknik, grundades 1995 var bolagets huvudverksamhet tillverkning av lektiner. Lektiner är kolhydratbindande proteiner med egenskaper som gör att de kan fästa till glykosylerade proteiner, till exempel från virus. En av bolagets produkter, ett lektin framrenat från linser, har visat sig fästa till covid-19-viruset och är därför mycket eftertraktat av vaccinbolag idag.

– Vi är en mindre aktör med cirka 50 anställda vilket bidrar till att vi också kan fatta beslut med väldigt kort varsel. Nu har vi till exempel snabbt ställt om vår produktion av lektiner för att kunna möta pandemins utmaningar. Detta eftersom flera stora vaccinbolag runt om i världen använder en teknik där våra lektiner är en del i processen för att framställa vaccin, säger Anton Edling och tillägger:

– Våra lektiner har tidigare använts vid till exempel tillverkning av ebola- och SARS-vaccin, men vi har inte haft tillverkning i sådan här stor skala tidigare. Nu utökar vi produktionen och befinner oss i en uppskalningsfas där vi expanderar vår maskinpark och våra lokaler och är i behov av att anställa ny kompetent personal.

Under årens lopp har produktportföljen utökats och i dag tillverkar Medicago även torra buffertar i tablett- och pulverform samt diagnostiska kit. Anton Edling berättar att även dessa produkter är bidragande i arbetet med att bekämpa pandemin. Medicagos buffertar används vid diagnostik av covid-19, och inom kontraktstillverkning – som är bolagets andra ben – har flera kunder valt att förlägga sin frystorkning av komponenter relaterade till covid-19 hos Medicago.

– Det är såklart oerhört motiverande att kunna vara en del i arbetet med att bekämpa pandemin. Jag känner en sådan anda genom hela företaget – att vi arbetar mot ett och samma mål som alla våra anställda kan ställa sig bakom, avslutar Anton Edling.

Fakta:
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen.

 

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?