1515

Stockholmsbörsen ryckte upp sig

Kurserna på Stockholmsbörsen steg betydligt under den rapporttäta tisdagen och stängde i positivt territorium.

De större europeiska börserna steg även dem. Scania, Stora Enso och Nordea var bland vinnarna på börsen under dagen då de presenterade resultat som överträffade analytikers förväntningar. Stockholm har återhämtat en del av gårdagens stora tapp, då svenska aktieindex föll betydligt mer än de europeiska motsvarigheterna.

SIX Generalindex var vid stängning upp 1,7 procent till 312 medan OMXS30-index adderade 1,9 procent till 1.027. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 15,4 miljarder kronor.

Efter gårdagens branta kursfall, där oväntat svaga europeiska inköpschefsindex, regeringskris i Holland och osäkerhet kring det franska presidentvalet ökade riskaversionen i marknaden, återvände köparna i Stockholm.

Mario Draghi, ordförande för ECB, uppger i ett tal på tisdagen att han förväntar sig att centralbankens treåriga lån kommer att nå ut till den reala ekonomin. Ett beslut att utnyttja centralbankens lån är upp till de individuella bankerna, säger han vidare.

Dagen innehåller flera tunga rapporter. Innan börsöppning presenterade Nordea och SEB kvartalsvinster som överträffade analytikernas förväntningar.

Indextunga Nordea redovisade ett rörelseresultat för det första kvartalet 2012 på 1.037 miljoner euro. Analytikerna hade räknat med 976 miljoner euro, enligt SIX Estimates sammanställning av 17 bankanalytikers prognoser.

Bankjättens kreditförluster var något mindre än väntat och inte lika höga som under fjolårets fjärde kvartal. Aktien steg 3,8 procent till 56,60 kronor.

SEB var ned 0,8 procent efter att ha redovisat ett rörelseresultat på 3.709 miljoner kronor för samma period, vilket var 9,5 procent bättre än väntat.

Det oväntat vassa resultatet drevs framför allt av ett bättre än väntat tradingnetto, som uppgick till 1.379 miljoner kronor, jämfört med väntade 925 miljoner kronor.

Vid tolvslaget inkom Assa Abloy och Stora Enso med kvartalsrapporter.

Assa Abloy var ned 1,4 procent efter att ha rapporterat ett resultat som överlag var i linje med analytikernas förväntningar. Resultatet före skatt blev 1.481 miljoner kronor, att jämföra med väntade 1.479 miljoner kronor, enligt SIX Estimates.

"För första gången noterades i kvartalet en avmattning på tillväxtmarknaderna, där tillväxttakten sjönk från tidigare nivåer på 20 procent till 7 procent", kommenterade en analytiker som Nyhetsbyrån SIX talat med.

Skogsbolaget Stora Enso redovisade ett resultat före skatt på 90 miljoner euro, vilket var 2 procent bättre än väntat. Stora Enso-aktien var upp 3,8 procent till 47,33 kronor.

"Rapporten är bättre än väntad, det borde vara en lättnad för marknaden. De guidningar som gjordes i det fjärde kvartalet bekräftades nu i det första kvartalet och det tycker jag är mycket positivt", kommenterade en analytiker till Nyhetsbyrån SIX.

Megafons aktieägare, Telia Sonera, AF Telecom och Altimo har löst ägartvisterna i Rysslands näst största mobiloperatör Megafon och kommit överens om att bolaget kommer att betala en utdelning om 5,15 miljarder dollar samt förbereda en börsintroduktion.

Telia Sonera förväntas erhålla cirka 22 miljarder kronor, varav cirka 14 miljarder kronor under det andra kvartalet 2012.

"Jag är extremt nöjd med den här affären. Den löser en tvist som pågått länge", konstaterade vd Lars Nyberg vid en pressträff.

Telia Sonera-aktien ledde index uppåt och steg 6,6 procent.

Investmentbolaget Investor, upp 1,9 procent, meddelade på morgonen att man utökar sitt ägande i finska Wärtsilä, efter att ha förvärvat en aktiepost värd 127 miljoner euro. Ägandet kommer dessutom sammanföras i ett samriskbolag med Fiskars, vilket gör att det gemensamma bolaget äger 19,44 procent av röster och kapital i Wärtsilä.

Fordonskoncernen Scania stiger 4,3 procent till 132,60 kronor i spåren av delårsrapporten där bolaget redovisade ett rörelseresultat på 2.323 miljoner kronor för det första kvartalet 2012, jämfört med snittförväntningarna som låg på ett resultat om 2.055 miljoner kronor, enligt SIX Estimates.

I dag handlas Alfa Laval, Elos och Nederman exklusive utdelning. Alfa Laval, vars utdelning uppgår till 3,25 kronor, var ned 2,70 kronor.

Bland de mindre bolagen vände kontraktstillverkaren Partnertech föregående års förlust till vinst, vid ett resultat efter finansnetto på 21 miljoner kronor. Aktien stärktes 4,1 procent.

Under eftermiddag har en del amerikansk makrostatistik i form av husmarknadsdata, konsumentförtroende och Redbook detaljhandeldata inkommit.

Omsättningen i den amerikanska detaljhandeln steg med 2,7 procent under den tredje veckan i april, jämfört med motsvarande vecka under förra året, enligt Johnson Redbook index. Hittills under april har försäljningen ökat med 3,3 procent, vilket kan jämföras med branschens målsättning som är +3,5 procent.

Försäljningen av nya hus i USA sjönk med 7,1 procent till 328.000 enheter i mars. Marknaden hade räknat med en ökning med 1,6 procent till nivån 318.000, jämfört med förra månadens preliminära nivå.

De amerikanska konsumenternas förtroende för privatekonomin sjönk oväntat till 69,2 i april, vilket var svagare än den nivå om 69,8 som marknaden hade räknat med. Utfallet för mars reviderades samtidigt ned till 69,5 från tidigare rapporterade 70,2.


Innehåll från FrontnodeAnnons

Med användarupplevelsen i fokus – Frontnode utvecklar den digitala arbetsplatsen

Mikael Karlsson och Malin Lennartsson på Frontnode och Stefan Hillerström på Skogssällskapet.
Mikael Karlsson och Malin Lennartsson på Frontnode och Stefan Hillerström på Skogssällskapet.

Digitaliseringen av samhället ökar i en rasande fart och det senaste året har den accelererat ytterligare när pandemin tvingat många arbetsplatser att bli i princip helt digitala. Men har man rätt IT-lösningar kan den digitala arbetsplatsen vara en stor tillgång. Frontnodes tjänst Digital arbetsplats är en sådan lösning. 

– Vi gör det möjligt för människor att jobba mer produktivt och förenklat oavsett var i världen de befinner sig, säger Mikael Karlsson, Tjänsteansvarig Digital arbetsplats på Frontnode.

Frontnode är en modern tjänsteleverantör av IT-system baserade på Microsofts ekosystem. Sedan första april i år är de en del av InfraCom Group AB. 

Verktyget Digital Arbetsplats är ett komplett automatiserat system där allt ingår: från installation och hantering av olika enheter till säkerhet och uppdatering av den senaste teknologin. Framför allt erbjuder Frontnode en personlig och effektiv support till alla sina kunder.

– Det får aldrig stå still! Max en timme får gå till felsökning – efter det skickar vi ut en ny dator. Det enda kunden behöver göra är att logga in på den nya enheten och då är allt klart; krypterat, säkert och enkelt, säger Malin Lennartsson, Supportansvarig på Frontnode.

Lyckat samarbete med Skogssällskapet

En av Frontnodes många kunder är Skogssällskapet, en stiftelse som arbetar för hållbar utveckling av skog och mark. De är totalt 115 medarbetare som arbetar utspritt över hela landet, vilket innebär att de inte är så många på samma ställe. Det medför vissa logistiska problem då resurser inte finns till en lokal IT-support på varje kontor.

– Vår främsta utmaning är att se till att alla medarbetare, oavsett var de befinner sig, har en IT-infrastruktur som fungerar till en rimlig kostnad. Vi måste ha en automatiserad miljö där användarna kan sköta installering av system själva. Det får vi med Frontnode, säger Stefan Hillerström, IT-ansvarig för Skogssällskapet.

Med hjälp av Digital Arbetsplats har Frontnode hand om Skogssällskapets hela IT-arbetsplats. Medarbetarna beställer hårdvaran, vilken är helt klar för bruk vid leverans, och sedan finns Frontnodes support alltid tillgänglig om något skulle gå fel.

– Frontnodes support är otroligt duktiga och har en personlig, familjär känsla vilket passar Skogssällskapets verksamhet. De ligger verkligen i framkant i det här gebitet – när vi pratas vid har de koll på det mesta och vi kan utbyta tankar och idéer som förbättrar såväl vår som deras verksamhet, säger Stefan.

En bekymmersfri vardag

Medarbetarna på Frontnode drivs av ett genuint teknikintresse, men det finns något som är ännu viktigare: användarupplevelsen. 

– Vi vill skapa en bekymmersfri vardag för kunden, där de kan lägga sin tid på sin verksamhet istället för på tråkiga IT-problem. Kan man öka produktiviteten ett par procent mer om dagen är det värt mycket, både för en själv och för ens business, säger Mikael.

Stefan är inne på samma spår.

– Frontnode ser till att vi kan uppnå våra mål, avslutar han.

Läs mer om tjänsten Digital Arbetsplats här 

Här kan du läsa mer om Skogssällskapet

Om Frontnode

Frontnode AB är en del av InfraCom Group AB, är Microsoft Gold Partner och finns på flera orter i Sverige.

Läs mer på www.frontnode.se

Mer från Frontnode

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Frontnode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?