ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 19 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Alliansen vill skrota spelmonopolet

Partierna inom alliansen i riksdagen vill skrota det svenska spelmonopolet på nätet, uppger Kristdemokraternas spelpolitiska talesperson. Och det finns ett stort stöd i riksdagen för att införa ett nytt licenssystem, hävdar han.

”Hälften av spelarna på nätet spelar på sidor som är oreglerade och där vi inte tar något ansvar för de som riskerar att hamna i spelmissbruk”, säger Andreas Carlsson, spelpolitisk talesperson för Kristdemokraterna, till di.se.

”Då tycker vi att man ska gå ifrån principen om ett monopol på internet och öppna upp en licensmarknad där vi får möjlighet att ställa krav och ta in skatt”, fortsätter han.

Enligt förslaget ska de spelbolag som väljer att licensiera sig på den svenska marknaden betala 20 procent i skatt. Med licensieringen kan även följa krav på åtgärder mot spelmissbruk och krav förknippade med marknadsföring.

”I dag är spelmarknaden vidöppen. För de som drabbas av spelmissbruk finns det inte något som helst skydd”, säger Andreas Carlsson.

Inspirationen till det nya förslaget har hämtats från Danmark, som införde ett liknande system vid årsskiftet. Där valde många spelbolag att ansöka om licens.

”Min bedömning är att det finns seriösa spelbolag som vill ta ett ansvar och som det går att ställa krav på i den svenska spellagstiftningen”, säger Andreas Carlsson.

Förslaget har tagits fram av Kristdemokraterna, men enligt Andreas Carlsson finns det ett brett stöd inom alliansen för att skrota spelmonopolet på nätet.

”Allianspartierna i riksdagen är överens om inriktningen. Det finns partistämmobeslut eller partistyrelsebeslut i alla allianspartier att gå i den här riktningen”, säger han.

Andreas Carlsson bedömer även att det finns ett brett stöd i riksdagen för att införa ett nytt licenssystem.

”I och med att Socialdemokraterna är för en omreglering av spelmarknaden på internet så finns det stort parlamentariskt stöd för det här”, säger han.

Investera i något tryggt - klicka här för att ge ditt bidrag till Rosa Huset!

Tyck till