1515

Råvaror: Priserna vänder upp

Priserna på råvaror pekade något högre under fredagens morgonhandel. Vid klockan 8.50 visade WTI-oljan i första termin en uppgång på 0,48 dollar till 102,75. Brent noterades samtidigt upp 0,36 dollar till 118,36.

Att WTI-oljan stängde över sitt 100-dagarsgenomsnitt, på 101,98 dollar i går, uppgavs av bedömare vara en faktor som kan gynna prisutvecklingen på fredagen.

"Priserna verkar vara låsta från 50-dagarsgenomsnittet på 104,67 dollar men hittar stöd på nedsidan från 100-dagarsgenomsnittet", skrev Stephen Schork vid Schork Group till Bloomberg News.

Analytiker som Bloomberg News har talat med tror i huvudsak på en nedgång nästa vecka. 17 av 30 tillfrågade analytiker räknar med sjunkande priser fram till nästa vecka, medan sju räknar med uppgångar och sex tror på små rörelser.

Råoljan klarade sig förhållandevis bra på torsdagskvällen, med tanke på att aktiemarknaderna pekade lägre och flera makrodata pekat på en sämre utveckling än vad bedömare hade räknat med.

Bland annat kom nyanmälda arbetslösa in på 386.000 personer, en bra bit över väntade 370.000. Även Philadelphia Fed-index överraskade på nedsidan, då den föll till 8,5.

Enligt nyhetsbyrån Xinhua steg industrilagren av olja med 2 procent i mars jämfört med februari, medan produktlagren föll 3,6 procent under samma period.

Bland terminerna på London Metal Exchange steg kopparn med 25 dollar till 8.075 dollar per ton, medan zinkpriset ökade 4 dollar till 2.004.

"Du börjar se en förbättring i den globala tillväxten. Kina har en något lägre tillväxttakt, men själva ekonomin växer så snabbt att det motsvarar en väldigt betydande ökning i efterfrågan. Du kommer att se ett väldigt betydande kopparunderskott i år", sade Nic Brown, chefanalytiker vid Natixis Commodity Markets till Bloomberg News.

I Japan rapporterades landets leveranser av kopparkablar och koppartrådar ha stigit med 5,9 procent i mars, takt vare ökad efterfrågan från bland annat bilindustrin.

"Efterfrågan från bilindustrin ledde till uppgången i leveranser." Regeringens subventioner på bränsleeffektiva bilar stöttade efterfrågan, sade Nobuyuki Goto vid branschorganisationen som publicerar statistiken.

Guldpriserna ökade 1 dollar till 1.644 dollar per uns, medan silvret steg 0,01 dollar till 31,78.

"Guldet har bibehållit ett ganska snävt intervall mellan 1.630 dollar och 1.680 dollar eftersom det inte finns så stort investeringsintresse eller fysisk efterfrågan för tillfället. En hel del pengar finns vid sidlinjerna eftersom vi får blandade signaler från makrostatistik, och guldet rör sig på vad som händer i andra tillgångar", sade Xiang Nana, analytiker vid Citics Futures till Bloomberg News.

Table


Innehåll från GetacceptAnnons

E-signering hör till dåtiden - det här är framtiden för B2B försäljning

E-signering kan verka nytt, men faktum är att det funnits och använts flitigt i över tio år av företag över hela världen. E-signering är ett enkelt och smidigt sätt att signera offerter och avtal på distans - men det hjälper dig inte att driva kunddialogen och affären framåt på det sättet som krävs i dagens säljklimat, säger Samir Smajic, vd och grundare på GetAccept.

E-signering är ofta inkörsporten för att påbörja en mer digital säljprocess, och många tror att det är tillräckligt för att digitalisera sin försäljning. Vad data från den digitala säljplattformen GetAccept visar är att 50 procent av avtalen som skickas med e-signering faktiskt inte signeras. 

– Det här säger mig att 50 procent av affärerna fortfarande behöver drivas på ett mer effektivt sätt digitalt, och där räcker inte endast den digitala signaturen, förklarar Samir Smajic. 

Att nå avslut i en affär handlar om samma sak som det alltid har gjort - tillit, personliga relationer och en smidig köp- och säljprocess. Det senaste året har presenterat utmaningar i hur man bibehåller den personliga upplevelsen och engagemanget, när den största delen av affären sker i en digital miljö. 

– Det finns sätt att engagera och sticka ut även i en digital säljprocess. Tänk dig att du öppnar upp ett avtal, och det första som dyker upp är en video där din säljare pedagogiskt förklarar avtalet för dig innan du dyker in i det. Därefter får du upp en chatt, där din säljare uppmanar dig att ställa frågor direkt i chatten om du behöver. Självklart kommer jag uppleva den processen annorlunda, och mer personligt anpassad till mig, jämfört med att öppna en PDF i ett mail, säger Samir. 

Förutom video och chatt så handlar det också om att underlätta för kunden att köpa. Med GetAccepts dokumentspårning kan du se vem, eller vilka, som har gått igenom ditt avtal. Du kan även se vad varje person har tittat lite extra på, så att du enkelt kan bemöta deras eventuella frågeställningar i nästa dialog. Du har också möjlighet att skicka dina dokument via SMS, samt automatiskt påminna mottagaren om avtalet inte signeras.

Kombinerar man de här olika engagerande funktionerna i sin digitala säljprocess så visar statistik från GetAccept att du ökar din hit-rate med upp till 75 procent, jämfört med att bara skicka ett avtal via mail för ren e-signering. Det är tydligt att en personlig interaktion som skapar engagemang har stor effekt på antalet avslut, även digitalt.

Hela 85 procent av all försäljning kommer ske digitalt inom bara några år, så det handlar om att redan nu skapa förutsättningar för att kunna hantera den ökade efterfrågan på smidiga digitala sälj- och köpprocesser, och därmed fortsätta vara konkurrenskraftig. 

– Hoppar man inte på tåget nu, kommer det bli tufft. Många företag ligger redan i framkant och tar man inte detta på allvar nu, så riskerar man sin affär, avslutar Samir Smajic. 

GetAccept är ett säljverktyg som är gratis att använda - skapa ditt konto idag och testa själv! 

Mer från Getaccept

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Getaccept och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?