1515

Räntor och valutor: Euron handlas högre

Europeiska statspappersräntor handlas oförändrat till marginellt högre i den inledande handeln på fredagen, franska räntor stiger något mer än tyska medan italienska och spanska räntor öppnar i linje med tyska. Euron handlas samtidigt något högre mot andra valutor jämfört med torsdagen.

I Sverige inleds fredagen med oförändrade till marginellt lägre statsobligationsräntor, kronan handlas samtidigt nära oförändrat mot euron.

På fredagens Europa-agenda står den tyska näringslivsbarometern IFO-index i visst fokus. Enligt IFO- index har det tyska näringslivsklimatet förbättrats gradvis varje månad sedan en tillfällig bottennotering på 106,5 i oktober. Enligt Bloomberg News enkät väntas index nu ha sjunkit till 109,5 i april från 109,8 i mars, men det kan vara värt att komma ihåg att IFO-indexet de senaste åren haft en trevlig "ovana" att överraska på uppsidan.

Klockan 10.30 kommer vidare statistik över detaljhandelsutvecklingen i Storbritannien i mars. Enligt Bloomberg news enkät väntas en ökning med 0,5 procent jämfört med i februari och 1,5 procent jämfört med mars 2011.

Efter förmiddagens Europastatistik riktar finansmarknadsaktörer blickarna mot Washington för IMF/Världsbankens och G20-gruppens möten i dag och senare i helgen, där den sannolikt viktigaste frågan gäller om IMF:s utlåningsresurser kommer att kunna stärkas med de 400 miljarder som IMF-chefen Christine Lagarde har efterlyst.

Christine Lagarde sade på torsdagen att hon är övertygad om att målet om de stärkta resurserna kommer att kunna nås. Hon hade då säkrat 320 miljarder dollar, vilket inte inkluderar eventuella bidrag från exempelvis Brics- länderna.

Såväl Japans som Sydkoreas finansministrar har antytt att förstärkningen av IMF-resurserna kan komma att överstiga målet, men en rad länder, exempelvis Brasilien, är ännu ovilliga att göra åtaganden utan löften om att länderna i utbyte ska få en starkare ställning inom IMF.

EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn sade dock till Bloomberg TV att han är "övertygad om att Kina kommer spela en konstruktiv roll för att finna ett beslut om IMF- resurserna".

"Min tolkning är att Kina inte kommer att saknas vid bordet när beslutet tas, och de kommer att bli en del av hela den globala ansträngningen för att förstärka IMF:s resurser", sade Olli Rehn.

Enligt ett utkast till slutdokument från G20-mötet, som Bloomberg News tagit del av, noterar finansministrarna och centralbankscheferna att indikationer på senare tid tyder på en "fortsättning för den modesta globala återhämtningen", och vissa risker har börjat avta.

"Men tillväxtförväntningarna för 2012 är fortsatt måttliga. Eftersom signifikanta nedåtrisker kvarstår står vi fortsatt fast vid att dessa risker ska reduceras ytterligare", framgår det av utkastet

I utkastet fastslås vidare att "stressen har ökat på senare tid", och det är "situationen i Europa" som står först på listan av faktorer som hämmar den ekonomiska utvecklingen.

Beträffande IMF:s resurser innehåller utkastet inga konkreta besked, men en paragraf om detta kommer att läggas till senare.

Det internationella trycket på Europa att vidta ytterligare åtgärder för att dämpa krisen kvarstår. Kanadas finansminister Jim Flaherty sade på torsdagen att Europa måste använda mer egna resurser än hittills för att stärka den egna brandväggen, och Australiens finansminister Wayne Swan sade att "viktiga reformer behövs fortfarande för att minimera risken för smitta från instabiliteten i Europa".

Robert Bergqvist, chefekonom på SEB befarar att resultaten av helgens möten kan bli magra. I bankens morgonbrev skriver han att det uppenbarligen finns en allvarlig spricka mellan eurogruppen och resten av G20, som främst baseras på att andra länder inte tycker att eurogruppen (Tyskland) gör tillräckligt för att själva lösa sina problem.

Robert Bergqvist anser också att ett svagt franskt ordförandeskap 2011 blev "starten för en mer energiuttunnad internationell organisation" och "dessvärre har inte Mexiko som ny ordförande 2012 förmått att lyfta G20, vilket beräftas av nyckelpersoner inom G2-sfären".

"Utvecklingen är starkt oroande och handlar nu mycket om makten över IMF och G20. Trots ljusare tillväxtutsikter (eller kanske just på grund av detta) ska vi tyvärr inte räkna med några stora konkreta framsteg i Washington de närmaste dagarna", skriver Robert Bergqvist.

Table


Innehåll från FujitsuAnnons

Så ser den framtida intelligenta arbetsplatsen ut

Det pågår ett skifte i hur vi ser på kontorsarbetsplatser och de flesta är överens om är att utvecklingen påskyndats dramatiskt av pandemin. En arbetsgivare behöver säkerställa att en arbetsmiljö uppmuntrar frihet, flexibilitet och mobilitet. Det japanska företaget Fujitsu är idag en ledande expert inom IT för arbetsplatser för både privat och offentlig sektor.

– Vi har en gigantisk kundbas och har därför lärt oss varje kundkategoris behov. Med vår bredd i portföljen ser vi till att allt bara fungerar. Få aktörer har kommit så nära slutanvändaren i kombination med att ha kvar den globala styrkan. I Sverige är det ofta antingen eller, men här är vi unika, säger Viktoria Granqvist, Head of Delivery för Fujitsu IT-tjänster.  

Organisationers behov förändras på grund av pandemin

Även om det i Sverige tidigare funnits en viss typ av distansarbete går det inte att komma ifrån att företag tvingats tänka om drastiskt i samband med pandemin. När flera nödgats att arbeta från hemmet har det varit avgörande att kunna göra det på ett effektivt sätt. Rätt digitala verktyg är en nyckel för att kunna hantera de förändringar som distansarbete kräver.

Fujitsu är enligt analysföretaget Gartner en av ledarna inom arbetsplatstjänster och arbetar globalt med allt från stora detaljhandels-kunder och banker till tillverkningsföretag och erbjuder en verklighet där medarbetarna kan jobba var, när och hur de vill.    

– Vi jobbar med alla slags IT-tjänster och med våra verktyg klarar företag att jobba från vilket ställe som helst. Vi kliver in där det finns behov, allt ifrån att se till att datorn har den senaste säkerhetsuppdateringen till att säkerhetsställa att informationen är skyddad och att hårdvaran eller mobiltelefonen är kompatibel med de program som används. Vår målbild är att allting alltid ska fungera utan några problem, berättar Viktoria Granqvist.

Framtidens arbetsplats kräver effektivt flöde av information

Tillsammans med IDC har Fujitsu gjort en undersökning om hur den framtida intelligenta arbetsplatsen kommer att se ut i Sverige. Resultatet visar att det är avgörande med rätt värderingar men också att få informationen att flöda på ett effektivt sätt.

– Unga som kommer in i arbetslivet idag har alltid använt sig av appar. De förväntar sig att det ska vara lika lätt kunna kommunicera på arbetsplatsen som med kompisarna och för detta krävs nya IT-verktyg. I undersökningen ser vi att många nordiska företag lyfter just behovet av digitalisering och kontinuerligt lärande för att använda nya verktyg.   

– Tidigare har kontoret varit den stora identiteten, idag krävs det mer av företagskulturen. Man behöver gå bort ifrån de materiella symbolerna och lägga fokus på det immateriella och bli mer värdebaserad. Det kräver förändrat ledarskap och nya sätt att mäta medarbetarnöjdhet. En jämlik organisation behövs där alla medarbetare bidrar till företagets värde på ett tydligt sätt, avslutar Viktoria Granqvist.

Mer information om Fujitsu

Fujitsu är ett av Sveriges bredaste IT-tjänsteföretag med 650 medarbetare i Sverige som hjälper företag och organisationer att utveckla sin verksamhet med IT och digitalisering. Fujitsu är det enda globala, japanska IT-företaget, med 129 000 medarbetare i 100 länder. Kombinationen av global styrka och lokal närvaro gör att Fujitsu kan följa svenska kunder ut i världen.  

Mer information om Fujitsu och Work Life Shift

 

Mer från Fujitsu

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fujitsu och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?