1515

Räntor & valutor: Euron stärks

Bättre tyska data än väntat och förhoppningar om en stärkt kriskassa för IMF vid fondens vårmöte bidrog till ett bättre sentiment på fredagen.

Europabörserna var överlag upp, och tyska räntor steg 1-3 punkter. Räntorna i periferin steg samtidigt något mer, med den spanska tioåringen 5 punkter högre på 5,86 procent.

"Det underliggande sentimentet är fortsatt rätt nervöst och folk är ännu rätt oroade över budgetutsikterna i Spanien. Med det franska valet som nu startar, så förblir investerare på defensiven mot riskmarknader", sade Nick Stamenkovic på RIA Capital till Bloomberg News.

Det tyska konjunkturloket tycks inte ha tappat dragförmågan trots en del tunga släpvagnar inom euroområdet. IFO-index över klimatet inom näringslivet i Tyskland steg till 109,9 i april, från oreviderade 109,8 föregående månad, vilket var sjätte månaden i rad som index steg.

Väntat var en nedgång till 109,5, enligt Bloomberg News prognosenkät. Index över förväntningarna om framtiden var oförändrat på 102,7 (väntat 102,3) medan nulägesindex steg till 117,5 från 117,4 föregående månad (väntat 117,0).

"Detta är ett utfall som vi definitivt kan leva med. Återhämtningen fortskrider& Vad som börjar bli alltmer uppenbart är att den inhemska efterfrågan framträder som en viktig pelare för tillväxten, och inte bara exporten. Detta är något som kan komma att gynna flera andra länder i Europa", sade Jana Meier på HSBC till Reuters.

Commerzbank skrev i en kommentar att när företagen fyller i IFO-enkäten så brukar de se till orderingången i årstakt. Denna årstakt för industrins order har sjunkit sedan mitten av 2010 och har dessutom varit i negativt territorium sedan november, vilket delvis är en baseffekt.

"Trots detta så faller inte IFO i april. Detta visar på den underliggande motståndskraften i den tyska industrin", skrev Commerzbank.

De noterade att med aprils utfall så fortsätter femmånaderssnittet att peka upp. Tidigare har en sådan positiv signal i 90 procent av fallen följts av en uppgång i hårda data som industriproduktionen. Detta antyder att man inte ska lägga alltför stor vikt vid den senaste besvikelsen i PMI.

"Dagens IFO-data stödjer vår syn om att BNP första kvartalet kan stiga något efter en nedgång fjärde kvartalet. För 2012 som helhet fortsätter vi att anta en tillväxt på 0,5 procent. Tyskland går därmed bättre än resten av euroområdet, vilket bör bli ett typiskt mönster kommande år då ECB:s styrränta på 1 procent är alltför låg för Tyskland och därmed stimulerar tillväxten", skrev Commerzbank.

Euron stärktes till 1:321 mot dollar i spåren av IFO- utfallet, efter visst motstånd vid 1:32-nivån. Dollarn stärktes samtidigt till 81:70 mot yenen.

Pundet fick initialt stöd av en bättre försäljning än väntat i detaljhandeln i mars. Försäljningsvolymen, inklusive bensin, steg med 1,8 procent från föregående månad, väntat var +0,5 procent.

Marknaden riktar nu blickarna mot Washington för IMF/Världsbankens och G20-gruppens möten, där den sannolikt viktigaste frågan gäller IMF:s utlåningsresurser.

Den tyske finansministern Wolfgang Schäuble sade under mötets inledning att skuldkrisen i Europa inte längre står i fokus för diskussionerna efter att regionen har levererat sina åtaganden om att stärka brandväggen.

Han sade också att IMF:s lånekapacitet kommer att utökas med cirka 400 miljarder dollar, i linje med vad IMF- chefen Christine Lagarde siktat mot. Denna summa är också vad som diskuteras bland G20:s finansministrar uppgav källor för Bloomberg News.

EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn sade att han är "övertygad om att Kina kommer spela en konstruktiv roll för att finna ett beslut om IMF-resurserna".

En källa uppgav för Reuters att Storbritannien avvaktar Kinas bidrag innan de bestämmer sig, samtidigt som dörren inte är stängd för bidrag från Kanada. Finansminister George Osborne kan bidra med 10 miljarder pund utan godkännande från parlamentet men möter motstånd inom sitt eget parti.

Marknaden håller också ett öga på det franska presidentvalet på söndag, där utmanaren Francois Hollande anses kunna öppna för en mindre hårdför konsolideringsvilja.

SEB konstaterade i ett marknadsbrev att de senaste opinionsundersökningarna pekar mot att Francois Hollande skulle få 56 procent av rösterna i en andra valomgång den 6 maj, och vinna valet.

"Enligt vår uppfattning skulle en seger för Hollande vara skadligt för de franska offentliga finanserna men det utgör ingen vattendelare; skillnaderna mellan Hollande och Sarkozy vad gäller de offentliga finanserna ska inte överdrivas", skrev SEB.

Dessutom kommer obligationsmarknaderna att tvinga den näste presidenten att anta en tuff hållning mot landets budgetunderskott. Däremot kan det fransk-tyska samförståndet om behovet av besparingar inom euroområdet äventyras där flera av Hollandes förslag är bannlysta hos Tyskland.

Svenska räntor var oförändrade till 2 punkter ned på fredagen, medan kronan stärktes 4 öre mot dollarn och 1 öre mot euron jämfört med torsdagen.

USA-räntorna har successivt letat sig uppåt och vid svensk stängning låg den tioåriga statsobligationen på 1,98 procent, 3 punkter upp från torsdag samma tid.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?