1515

Räntor och valutor: Kronan stärks

Marknadsräntorna i Europas kärnländer pekar fortsatt uppåt under måndagens förmiddagshandel och fortsatt hänvisas till en oväntad uppgång i Kinas inköpschefsindex.

Även svenska räntor stiger trots ett svagare utfall för det svenska inköpschefsindexet, medan spanska och italienska räntor däremot sjunker.

Vid lunchtid är räntan på den tyska tioåriga obligationen upp 2 punkter till 1,83 procent, från svensk stängning i fredags, medan den svenska tioårsräntan är upp 5 punkter till 2,04 procent.

Markits inköpschefsindex, PMI, för euroområdet sjönk till 47,7 i mars, från 49,0 i februari. Utfallet var i linje med den preliminära siffran.

Euroområdets PMI har visat krympande aktivitet i åtta månader i rad, och sjönk också i en snabbare takt i mars. Nedgången har nu dessutom spridit sig från periferin till kärnan. Nya order sjunker igen och sysselsättningen faller.

Det franska PMI-indexet, som kom in på 46,7 i mars, ligger på sin lägsta nivå på 33 månader, medan det tyska åter sjunkit under 50-strecket efter två månader strax över.

I Spanien sjönk PMI till 44,5 från 45, elfte månaden under 50-strecket, medan Italiens PMI har legat under expansionsnivån i åtta månader.

Storbritanniens PMI steg dock oväntat, till 52,1 i mars, från reviderade 51,5 i februari. Samtidigt steg försäljningspriserna i den snabbaste takten på sex månader och tillverkningsföretagen är oroliga för att de höga oljepriserna ska påverka deras marginaler negativt, enligt Bloomberg News.

Silf/Swedbanks svenska inköpschefsindex sjönk marginellt till 50,2 i mars från 50,3 i februari. Detta var svagare än den uppgång till 52,0 som väntades enligt SME Direkts enkät.

Silf/Swedbank noterade att inköpschefsindex därmed för andra månaden i rad balanserar kring 50-strecket, som är skiljelinjen mellan en upp- och nedgång i konjunkturen.

"Även om återhämtningen i PMI har tappat fart är det alltjämt en konjunkturförstärkning i industrin som framträder under årets första kvartal jämfört med fjolårets sista tre månader, en uppgång med 1,9 indexenheter", skriver Silf/Swedbank.

Delindex för produktionen sjönk till 48,6 från 51,9 och svarade för det största negativa bidraget till PMI. Mer positivt var att index över såväl orderingång som sysselsättning steg, till 50,5 respektive 49,5.

4Cast skriver i en kommentar att inköpschefsindex trots den lilla nedgången ligger över 50 och mot bakgrund av bättre hårddata de senaste veckorna tror 4Cast att Riksbanken väljer att lämna räntan oförändrad vid det kommande räntemötet i april.

Handelsbankens Anders Brunstedt konstaterar att det svenska inköpschefsindexet kom in lägre än väntat i mars, men att de räknar med att det kommer att ligga över 50-strecket framöver. Trots en liten uppåttrend ser han dock ingen snar eller snabb återhämtning för stämningsläget inom tillverkningsindustrin.

Anders Brunstedt noterar att det kommit mycket motsägelsefulla signaler om vad som händer just nu (svag europeisk PMI samtidigt som KI-barometern var "superstark") och eftersom de inte anser att orderstatistiken just nu pekar mot en stark uppgång i svensk PMI så "förblir vi skeptiska beträffande den senaste rapporten från KI".

"Kanske kommer vi att få se viss nedåtriktad återstudsning nästa månad?", frågar han sig i en kommentar.

Annan statistik under förmiddagen visade att arbetslösheten i euroområdet steg till 10,8 procent i februari, från 10,7 i januari. Förväntningarna låg på just 10,8 procent, enligt Bloomberg News analytikerenkät.

Amerikanska marknadsräntor pekar också uppåt i den europeiska förmiddagshandeln, efter Kinas oväntat starka PMI. Den tvååriga USA-räntan är upp 2 punkter till 0,35 och den tioåriga är upp 6 punkter till 2,22 procent, från svensk stängning i fredags.

Klockan 16.00 i eftermiddag släpps amerikanska ISM inköpschefsindex, som enligt Bloomberg News analytikerenkät väntas ha stigit till 53,0 i mars från 52,4 i februari. Samtidigt kommer statistik över bygginvesteringar i februari, väntat en uppgång med 0,7 procent.

På valutamarknaden har euron pendlat upp och ned mot dollarn under förmiddagen. Vid lunchtid är den strax över nivån vid svensk stängning i fredags.

Yenen försvagades under natten efter en svag Tankan- rapport som ökat förväntningarna på nya policylättnader, men har under förmiddagen till största delen hämtat sig mot dollarn.

Bank of Japans kvartalsvisa Tankan-rapport visade att de stora japanska industriföretagens bedömning av konjunkturläget var oförändrad under första kvartalet. Tankan- index låg kvar på -4 jämfört med det fjärde kvartalet, medan analytikerna i Bloomberg News enkät hade räknar med en uppgång till -1.

Vad som fick stor uppmärksamhet i rapporten var att de stora japanska industriföretagen tror att yenen kommer att handlas till 78:14 mot dollarn under innevarande budgetår, vilket skulle innebära en yenförstärkning från nuvarande nivåer. Företagens spådom om en starkare yen ökade förväntningarna på ytterligare lättnader från Bank of Japan.

Kronan är cirka 2 öre starkare mot dollarn och drygt 2 öre starkare mot euron.

Kinas inköpschefsindex för industrin överraskade positivt och steg till 53,1 i mars från 51,0 i februari. Analytikerna i Bloomberg News enkät hade i stället räknat med en liten nedgång till 50,8. Det var den fjärde månaden i rad som Kina-PMI steg och indexet ligger nu på den högsta nivån på nästan ett år.

HSBC:s kinesiska inköpschefsindex sjönk däremot till 48,3 i mars från 49,6 i februari, enligt definitiv statistik. Preliminärt angavs 48,1.

Danske Bank noterar i ett marknadsbrev att Kinas båda inköpschefsindex tecknar helt olika bilder av ekonomin. Enligt Danske gör säsongsrensningen att styrkan i ekonomin troligen överdrivs i det officiella inköpschefsindexet samtidigt som HSBC:s index underskattar ekonomin av samma skäl och banken menar att sanningen troligen ligger någonstans i mitten mellan de båda mätningarna.

Table


Innehåll från MousetrapperAnnons

Bespara dina anställda onödig smärta

En aktuell undersökning, genomförd av Kantar SIFO på uppdrag av Mousetrapper, visar att 46 % av alla bildskärmsarbetare arbetar hemifrån – vilket innebär ca 1700 000 personer. När vi ställde följdfrågan om smärtan uppkommit sedan de började arbeta hemifrån under pandemin blev vi överraskade. Hela 20 % av de som börjat jobba hemifrån under pandemin, eller drygt 230 000, har upplevt att de fått musarmsliknande besvär sedan den startade!

Musarm – eller Repetitive Strain Injury (RSI) som det egentligen heter – är ett samlingsnamn för flera olika tillstånd som uppkommer när man under lång tid arbetar med armar och händer i statiska positioner. Det kan leda till överansträngning i alla de muskler som omger nacke, axel, arm eller hand. En korrekt arbetsställning ökar chanserna att slippa, eller lindra, repetitiva belastningsskador/RSI – vilka annars riskerar att bli kroniska. 

Alla borde arbeta centrerat

Genom att arbeta centrerat, med händerna innanför axlarna, så får man en avslappnad arbetsställning och kan undvika problem som kan uppstå vid arbete med en traditionell datormus, när man inte längre behöver sträcka sig efter musen på skrivbordet. 

Om man inte behandlar sin musarm, utan bara biter ihop, riskerar man att få en livslång kronisk skada. Man kan lära sig att hitta andra vägar att arbeta, men återgår man till gamla vanor så kommer smärtan tillbaka. 

Genom att agera i tid är mycket vunnet, ur ett individperspektiv men också ur ett rent samhällsekonomiskt perspektiv. Många måste sjukskrivas i perioder och genomgå rehabiliterande åtgärder för att kunna återgå till arbetet. Vilket i de allra flesta fall hade kunnat undvikas med mer kunskap och bättre hjälpmedel.

Tre tips som hjälper

Sitter man hemma och arbetar så är det tre saker som är viktiga att tänka på om man vill undvika musarm:

1. Håll fötterna stadigt mot marken.
Ställ in stolen så att fötterna vilar stadigt på golvet, fötterna placeras något framför knäna. Använd vid behov ett fotstöd.

2. Håll armarna i linje med golvet.
Låt axlarna slappna av och håll armbågarna i ca 90° vinkel. Om du ändrar position, så försök att hålla dig inom ett intervall på mellan 70° och 135° – och växla gärna med att arbeta stående i intervaller.

3. Arbeta centrerat.
För att förhindra förslitningsskador är det avgörande att hålla händerna centrerade, innanför axlarna. En vanlig fälla är att sträcka ut armen för att nå musen bredvid tangentbordet. Genom att använda en ergonomisk mus, som Mousetrapper, får du en ergonomiskt sund ställning som håller armar och händer avslappnade. En centrerad mus ger, ofta efter bara ett par veckor, en märkbar förbättring.

4. Bonustips!
Placera skärmen i rätt höjd, dina ögon föredrar att titta nedåt. Placera skärmens övre del i ögonhöjd, eller något lägre. Om du arbetar på en bärbar dator, överväg ett laptop/tablet-stativ och ett fristående tangentbord för att kunna uppnå en korrekt, bekväm höjd.

Vill du ha fler råd och övningar för en förbättrad arbetssituation hemma, och en presentation av våra ergonomiska muslösningar – besök mousetrapper.com.

Läs mer om Kantar SIFO på uppdrag av Mousetrapper

 

Mer från Mousetrapper

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mousetrapper och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?