1515

Stockholmsbörsen: Avvaktande stämning väntas

Stockholmsbörsen väntas inleda torsdagen med små indexrörelser. Europamarknaden inväntar förmiddagens spanska statspappersemission. SKF, Teliasonera och Tele2 har samtliga rapporterat under morgonen.

"Europeiska aktiemarknader väntas öppna oregelbundet och stämningen väntas vara nervös inför Spaniens emission av statspapper med längre löptider. Madrid vill auktionera 1,5 till 2,5 miljarder euro i obligationer med förfall den 31 oktober 2014 samt 31 januari 2022", skrev European Market Scope i ett morgonbrev.

Kring klockan 8.35 var terminerna för Euro Stoxx, DAX och CAC från 0,2 till 0,4 procent högre.

SKF prickade i stort sett förväntningarna med stöd av en starkare försäljning än väntat under det första kvartalet men med en något lägre marginal, jämfört med SME Direkts konsensus. SKF spår att efterfrågan på bolagets produkter och tjänster, under det andra kvartalet 2012, kommer att vara något högre för koncernen, jämfört med årets första kvartal. SKF tror på en uppåtriktad sekventiell efterfrågetrend för samtliga kundsegment, med undantag för lastbilar där bolaget förutser en oförändrad efterfrågenivå i förhållande till kvartal ett.

Såväl Teliasoneras som Tele2:s rörelseresultat före avskrivningar hamnade något under förväntningarna. Tele2 sänkte samtidigt prognosen för ebitda-marginalen i dess ryska verksamhet under 2012. Teliasonera upprepade sina prognoser rörande omsättningstillväxten för helåret 2012.

Getinge och Nokia, som tidigare har vinstvarnat, väntas båda rapportera kring lunchtid. Något senare väntas även rapporter från MTG och Trelleborg.

På rekommendationsfronten har Bernstein och S&P initierat bevakning av H&M med rekommendationerna underperform respektive sälj.

Nomura har höjt rekommendationen på Nordea till neutral, från tidigare minska. Riktkursen är fortsatt 68 kronor. Swedbank Markets har höjt Gunnebo till köp, från neutral.

Den spanska statsobligationsemissionen väntas kring klockan 10.30. Från USA kommer under eftermiddagen veckovis data över antalet nyanmälda arbetslösa. Dessutom väntar försäljning av befintliga bostäder och Philadelhia Fed index.

USA-terminerna noterades 0,3 till 0,6 procent högre på torsdagsmorgonen.


Innehåll från VertivAnnons

Snåla inte på datacentret om ni vill ha flexibelt distansarbete

På många företag kommer de närmaste åren att präglas av distansarbete och av hybridmodeller, med en blandning av närvaro på kontoret och arbete i hemmiljö. Ju mer flexibel individen kan vara, desto hårdare får servrarna i datacentren jobba. Det ställer krav på investeringar av olika slag.

Fördelarna med ökat distansarbete är uppenbara, för att sammanfatta handlar det om att säkra den nödvändiga effektivisering som krävs för att överleva som företag. Ericssons planer är bara ett exempel av många på vad som händer. Ökad lönsamhet kan även komma från lägre kontorshyror, lägre elräkningar och liknande. PwC har undersökt detta fenomen och listar ett flertal aspekter som kanske inte är uppenbara. Även enklare rekrytering bidrar till att minskade utgifter.

Mer distansarbete kräver mer investeringar. Några är uppenbara, till exempel att medarbetarna behöver rejäla och stryktåliga bärbara datorer och tillgång till stabila IT-lösningar för videokonferenser, samarbete med mera. Andra nödvändiga investeringar är svårare att identifiera, som att det krävs nya, och ofta dyra, lösningar för åtkomst och IT-säkerhet.

Så uppgraderar du företagets nätverk

Den typ av investeringar som är lättast att missa är troligtvis det faktum att det krävs mer muskler i våra datacenter. I många fall är det en fråga för tjänsteleverantörer och molnföretag. Men många företag har fortfarande egna datacenter, inte sällan för de mest centrala verksamhetsområdena. Dessa datacenter belastas hårdare idag. Hur mycket varierar, men uppgifter om ökningar på 30 procent är inte ovanliga.

Det kan kanske tyckas konstigt att mer IT-aktivitet långt bort från datacentren innebär att datacentrens kapacitet och driftsäkerhet måste förstärkas. Men utan tillförlitliga knutpunkter i form av datacenter kommer den distribuerade teknikanvändning som är en följd av distansarbetestrenden att fungera sämre och vara mer osäker. 

– Det handlar inte bara om fler servrar för beräkning, fler diskar för lagring av data och större switchar för kommunikation via nätverk och internet. Kraftfullare och mer tillförlitliga lösningar för elförsörjning och stabila lösningar för kylning är lika viktiga säger Daniel Breum, försäljningsansvarig i Norden på Vertiv. 

Förutom traditionella stora datacenter blir det allt vanligare med nya, ofta mindre, anläggningar som byggs ute i kanten av nätverken (det som brukar kallas för edge computing). De knyter samman användare och centrala datacenter. Det ställs ofta speciella krav på den här typen av anläggningar, till exempel på grund av utrymmesbrist. Vertiv som är en ledande leverantör av utrustning för datacenter märker av det här på flera sätt: 

– Många nya datacenter som blir knutpunkter för nätverkstrafik kommer att köras på full kapacitet. All värme som genereras på grund av detta ställer stora krav på kylning, säger Daniel Breum, försäljningsansvarig i Norden på Vertiv.

Det ökade trycket på datacenter är bara ett exempel på indirekta följder vad gäller krav på utrustning till datacenter i pandemins svallvågor. Men den är viktig att ha i bakhuvudet när man planerar nästa års budget. 

Mer information om Vertivs Edge lösningar

Om Vertiv 

Fakta

Vertiv är en ledande leverantör av hårdvara, mjukvara, analyser och tjänster för datacenter. Sortimentet innefattar produkter för energiförsörjning, kylning och IT-infrastruktur, samt tjänster för allt från molnet till ytterkanterna av nätverken. Fokus ligger förutom på kostnadseffektivitet på tillgänglighet och hållbarhet. Vertivs huvudkontor ligger i Columbus, i Ohio i USA. Företaget har cirka 20 000 anställda och bedriver verksamhet i fler än 130 länder däribland Sverige.

 

Mer från Vertiv

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Vertiv och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?