1515

Rapportbolag får fart på börsen

Stockholmsbörsen öppnar uppåt efter att SKF på allvar satt igång den svenska rapportsäsongen. Verkstadssektorn går starkt med SKF och Saab i topp. Kullagertillverkaren är hela 4,3 procent upp, men överträffas av försvarskoncernen Saabs uppgång på 5,7 procent.

Rapporterande SKF och Saab gav Stockholmsbörsen en skjuts på torsdagsmorgonen. Börsens breda index OMXSPI är efter en timmes handel 0,8 procent upp. Storbolagsindex OMXS30 går något bättre och stiger 1,0 procent.

Kullagertillverkaren SKF är 4,3 procent upp i öppningen. Analytikerna gläds åt en bättre volymutveckling än förväntat, skriver nyhetsbyrån Direkt. Andra verkstadsbolag som till exempel Scania och Volvo går också bra på torsdagsmorgonen. Atlas Copco meddelar att bolaget fått en gruvorder värd 250 miljoner kronor i Sydafrika och kursen stiger 4,5 procent.

Även rapporterande försvarskoncernen Saab stiger i öppningen. Resultatet före skatt överträffade enligt Direkt analytikernas förväntningar. Vd:n Håkan Buskhe säger sig känna av en ökad aktivitet i marknaden. Aktien är hela 6,1 procent upp efter 30 minuters handel.

Rapporterande skogsbolaget Rottneros är också med i morgonens kursrally. Aktien stiger 6,1 procent trots en förlust på 4 miljoner kronor efter skatt. Vd Ole Terland skriver dock enligt Direkt att prishöjningar på massa kommer att slå igenom under våren och förutspår därmed förbättrade marginaler.

Tele2:s rapport föll inte marknaden i smaken och teleoperatören rasar 5,0 procent. Konkurrenten Telia Soneras rapport mottogs till en början något bättre, men aktien tappade ordentligt i samband med telefonkonferensen då vd:n Lars yberg ifrågasatte kvaliteten på bolagets tillväxt. Aktien är den 2,2 procent.

Nätmäklaren Avanza backar också rejält. Aktien är ned 4,6 procent. Resultatet efter skatt landade på 60 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 90 miljoner kronor samma period förra året.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så blir nya bostadsområdet i Stockholm

Just nu växer ett helt nytt bostadsområde upp sex minuters cykelväg från Stockholm. Fokus ligger på gemenskap och trygghet – bland annat genom nya digitala verktyg, gemensamma ytor och kvadratsmarta lägenheter.  

Läs allt om hur den nya stadsdelen Årstahusen växer fram 

Totalt ska det bli över tusen lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter. Området Årstahusen, som ligger mellan Liljeholmstorget och Årsta centrum, var tidigare ett industriområde men omvandlas nu till bostadskvarter med fokus på att förenkla vardagen för de som flyttar in. 

– En stor del av enkelheten ligger i platsen. Det finns otroligt bra kommunikationer med tvärbana och bussar och en cykelväg som går hela vägen till Södermalm, dit det tar sex minuter att cykla. Så småningom kommer också en tunnelbanestation, säger Josefine Wikström, bostadsutvecklingschef på Ikano Bostad. 

”Hemma” växer

Men det ska också vara enkelt att bo i Årstahusen eftersom all service kommer att finnas på plats. Det finns redan en F-9-skola i området och det byggs flera lokaler för förskolor. I bottenplanen på husen finns möjligheter för café och gemensamma ytor. 

– Vi ser i studier att det vi kallar ”hemma” inte längre definieras så snävt som det egna huset eller den egna lägenheten. ”Hemma” kan lika gärna vara de närmaste kvarteren. Vi bär ändå stora delar av våra liv i våra devices och caféet runt hörnet kan lika gärna bli mitt hemmakontor som ett extra vardagsrum. Odlingslådor på gården blir precis som en egen trädgård och i gemensamhetslokalerna kan man ha sin studentskiva. Det gör att vi behöver utveckla närområdet på lite andra vis än vad vi gjorde för tio år sedan , säger Josefine.   

Appen underlättar kontakt

Andra ledord för utvecklingen av Årstahusen är gemenskap och trygghet. De blandade boendeformerna skapar möjligheter för människor i olika faser i livet att hitta en bostad och med gröna gårdar och gemensamma utrymmen är förutsättningarna för att lära känna sina grannar bättre. Man har också digitala verktyg som ska underlätta kontakterna mellan boende.

– Det blir lättare att ta kontakt med grannarna när det görs digitalt. Man kanske behöver låna en borr eller undrar om någon kan passa ens katt när man reser bort. Att ta kontakt via appen innebär en lägre tröskel, det har vi märkt i de områden där den redan används. Dessutom är den bra ur ett hållbarhetsperspektiv, eftersom den uppmuntrar till dela saker och tjänster snarare än konsumtion, säger Josefine. 

Hittills har 278 lägenheter färdigställts i Årstahusen och innan årets slut påbörjas inflyttning av ytterligare 170 bostäder. Under hösten startar försäljningen av nästa projekt, som är ett 26 våningar högt hus. Detta är det tredje kvarteret av fem i området. I samma kvarter byggs hyresrätter med inflyttning 2023. 

Ikano Bostad är en långsiktig och engagerad bostadsutvecklare och fastighetägare – läs mer här 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?