1515

Råvaror: Uppåt för metaller

Oljepriserna visar en blandad utveckling med relativt små nettorörelser. Basmetallerna är överlag upp, liksom guldpriset som stigit till över 1.650 dollar per uns.

Vid klockan 8.00 visade WTI-oljan i första termin en uppgång på 0,27 dollar jämfört med måndagen till 104,47. Brent var samtidigt ned 0,02 dollar till 118,76.

IMF höjde på tisdagen sin globala prognos något för i år och uppgav att oljepriset väntas stiga med 10 procent i år på grund av stigande efterfrågan och möjliga utbudsstörningar.

"IMF:s prognos och den spanska emissionen och andra indikatorer från Europa har alla varit positiva faktorer. Uppsidan är begränsad från denna nivå. Det kan vara tid för vinsthemtagningar efter den kraftiga uppgången de senaste två dagarna", sade Ken Hasegawa på Newedge till Bloomberg News, som spår att WTI kommer att handlas nära 105 dollar per fat.

USA:s president, Barack Obama, sade på tisdagen att några "få oansvariga" inte ska få skada konsumenter genom manipulation av oljemarknaden. Barack Obama vill bland annat att kongressen ska sexdubbla resurserna till Commodity Futures Trading Commission, CFTC, för att sätta "fler poliser på patrull" för övervakning av handeln på oljeterminsmarknaden.

American Petroleum Institute, API, rapporterade på tisdagskvällen att de amerikanska lagren av råolja steg med 3,4 miljoner fat under föregående vecka. Lagren av bensin minskade 2,6 miljoner fat medan lagren av destillat sjönk med 2,4 miljoner fat. Raffinaderiernas kapacitetsutnyttjande ökade med 0,1 procentenheter till 82,3 procent.

I den officiella statistiken från USA:s energidepartement, DOE, på onsdagen väntas råoljelagren ha stigit med 1,8 miljoner fat. Lagren av bensin väntas ha sjunkit 1,1 miljoner, medan kapacitetsutnyttjandet väntas ha ökat med 0,6 procentenheter.

Bland basmetallerna har kopparns tremånaderstermin stigit med 50 dollar till 8.100 dollar per ton. Zinkpriset har stigit 12 dollar till 2.004 och nickel är upp 90 dollar till 17.915.

Fastighetspriserna för nya hem sjönk i rekordhöga 46 av Kinas 70 största städer i mars jämfört föregående månad.

"Från efterfrågesidan så är data från USA och Kina båda nedslående, så koppar kan stå inför ytterligare nedsida", sade Wang Zhouyi på Shanghai CIFCO Futures till Bloomberg News.

Andrew Hardin på Rio Tintos kopparenhet uppgav på tisdagen att Kina kopparefterfrågan väntas växa med 8 procent årligen under de kommande fem åren då landet använder mer av metallen för att utveckla sin infrastruktur för energiförsörjning.

Priset på guld med omedelbar leverans var upp 4 dollar till cirka 1.654 dollar per uns, medan silver stigit 0,15 dollar till 31,83.

"Det finns mycket blandade data för närvarande och jag skulle inte vara förvånad om marknaderna går sidledes under ett tag", sade Natalie Robertson på Australia & New Zealand Banking Group till Bloomberg News

Table


Innehåll från GetacceptAnnons

E-signering hör till dåtiden - det här är framtiden för B2B försäljning

E-signering kan verka nytt, men faktum är att det funnits och använts flitigt i över tio år av företag över hela världen. E-signering är ett enkelt och smidigt sätt att signera offerter och avtal på distans - men det hjälper dig inte att driva kunddialogen och affären framåt på det sättet som krävs i dagens säljklimat, säger Samir Smajic, vd och grundare på GetAccept.

E-signering är ofta inkörsporten för att påbörja en mer digital säljprocess, och många tror att det är tillräckligt för att digitalisera sin försäljning. Vad data från den digitala säljplattformen GetAccept visar är att 50 procent av avtalen som skickas med e-signering faktiskt inte signeras. 

– Det här säger mig att 50 procent av affärerna fortfarande behöver drivas på ett mer effektivt sätt digitalt, och där räcker inte endast den digitala signaturen, förklarar Samir Smajic. 

Att nå avslut i en affär handlar om samma sak som det alltid har gjort - tillit, personliga relationer och en smidig köp- och säljprocess. Det senaste året har presenterat utmaningar i hur man bibehåller den personliga upplevelsen och engagemanget, när den största delen av affären sker i en digital miljö. 

– Det finns sätt att engagera och sticka ut även i en digital säljprocess. Tänk dig att du öppnar upp ett avtal, och det första som dyker upp är en video där din säljare pedagogiskt förklarar avtalet för dig innan du dyker in i det. Därefter får du upp en chatt, där din säljare uppmanar dig att ställa frågor direkt i chatten om du behöver. Självklart kommer jag uppleva den processen annorlunda, och mer personligt anpassad till mig, jämfört med att öppna en PDF i ett mail, säger Samir. 

Förutom video och chatt så handlar det också om att underlätta för kunden att köpa. Med GetAccepts dokumentspårning kan du se vem, eller vilka, som har gått igenom ditt avtal. Du kan även se vad varje person har tittat lite extra på, så att du enkelt kan bemöta deras eventuella frågeställningar i nästa dialog. Du har också möjlighet att skicka dina dokument via SMS, samt automatiskt påminna mottagaren om avtalet inte signeras.

Kombinerar man de här olika engagerande funktionerna i sin digitala säljprocess så visar statistik från GetAccept att du ökar din hit-rate med upp till 75 procent, jämfört med att bara skicka ett avtal via mail för ren e-signering. Det är tydligt att en personlig interaktion som skapar engagemang har stor effekt på antalet avslut, även digitalt.

Hela 85 procent av all försäljning kommer ske digitalt inom bara några år, så det handlar om att redan nu skapa förutsättningar för att kunna hantera den ökade efterfrågan på smidiga digitala sälj- och köpprocesser, och därmed fortsätta vara konkurrenskraftig. 

– Hoppar man inte på tåget nu, kommer det bli tufft. Många företag ligger redan i framkant och tar man inte detta på allvar nu, så riskerar man sin affär, avslutar Samir Smajic. 

GetAccept är ett säljverktyg som är gratis att använda - skapa ditt konto idag och testa själv! 

Mer från Getaccept

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Getaccept och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?