1515

Räntor och valutor: Kronan starkare efter räntebesked

Kronan stärktes och svenska marknadsräntor steg omedelbart efter Riksbankens besked att såväl reporänta som räntebana lämnas oförändrad. Rörelsen har gröpts ur något under onsdagens förmiddagshandel samtidigt som övriga europeiska marknadsräntor överlag visar små rörelser. Spanska och italienska marknadsräntor sjunker.

Vid lunchtid är den svenska tvååriga benchmarkräntan upp 6 punkter till 0,19 procent, medan den tioåriga är upp 3 punkter till 1,85 procent. Tyska tvåårsräntor ligger stilla på 0,15 procent och tioåriga är stabila på 1,74 procent, från tisdagens svenska stängning.

Osäkerheten på finansmarknaderna var ovanligt stor inför Riksbankens räntebesked. I SME Direkts enkät trodde en klar majoritet, 12 av 15, att reporäntan lämnas oförändrad till 1,50 procent medan tre spår en räntesänkning med 25 punkter, till 1,25 procent. Samtidigt vägde dock marknadens prissättning nästan helt jämnt mellan en sänkning och oförändrat.

Riksbanken valde alltså att lämna sin reporänta oförändrad på 1,50 procent och även att låta sin räntebana ligga stilla. Reporäntebanan pekar mot en oförändrad räntebana en bit in i 2013 innan räntan börjar höjas.

Beslutet var inte heller denna gång enigt utan Lars EO Svensson och Karolina Ekholm reserverade sig sedvanligt mot majoritetens inställning, även om de två denna gång hade lite olika motiveringar.

Enligt Riksbanken syns nu vissa ljusglimtar i den svenska ekonomin efter den kraftiga inbromsningen i slutet av förra året, som att stämningsläget bland hushåll och företag är mer positiv och varuexporten har ökat under den senaste tiden.

Samtidigt är inflationen låg och väntas förbli låg under det närmaste året, vilket motiverar en fortsatt expansiv penningpolitik för att stödja återhämtningen.

Riksbanken skriver att världsekonomin som helhet växer i relativt god takt och den amerikanska ekonomin har förbättrats. Däremot är läget på de finansiella marknaderna i Europa ännu skört och det återstår mycket arbete innan långsiktigt hållbara lösningar är på plats. Tillväxten i euroområdet väntas därmed bli svag den närmaste tiden.

Analytiker tycker att Riksbanken kom med ett i stort sett väntat räntebesked med små revideringar. Riksbanken är dock väl optimistisk i sina prognoser och lär få sänka räntan senare under året.

Claes Måhlén, chefstrateg på Handelsbanken, tycker att Riksbanken har en ganska positiv BNP-profil, där en nedgång under det fjärde kvartalet i fjol snabbt reverseras i år varför Riksbanken bara gör en smärre nedrevidering av BNP- prognosen för helåret 2012, till +0,4 procent från tidigare +0,7 procent.

"Prognosen är lite av den bästa av världar, det blir ingen mer dramatik i Europa, det är över nu. Som de skriver själva finns det tydliga nedåtrisker mot den prognosen. Jag har svårt att se att vi inte kommer att få ny våg av Europaoro som också kommer att påverka svensk BNP", säger Claes Måhlén och tillägger att Handelsbanken fortfarande tror att Riksbanken kommer att sänka räntan senare under året.

Även Annika Winsth, chefekonom på Nordea, tycker att Riksbanken fortfarande är alltför optimistisk i sina prognoser och pekar bland annat på fortsatta risker från Europa.

ECB-rådsledamoten, tillika Bundesbankschefen, Jens Weidmann sa i en intervju med Reuters att det inte är ECB:s jobb att tackla Spaniens problem och att länder med problem bör se de stigande marknadsräntorna som en sporre för att ta itu med sina problem på djupet.

Han sa också att han inte ser några skäl att diskutera ett tredje treårigt lån och tillade att det inte är ECB:s uppgift att köpa tid för regeringar att genomföra reformer. Även om det finns uppåtrisker mot inflationen ser han inte att detta inte är något skäl för att höja styrräntorna.

Från euroområdet kom statistik som visade att produktionen i byggsektorn sjönk med 7,1 procent i februari, jämfört med i januari, och med 12,9 procent jämfört med ett år tidigare.

Brittiska pund stärktes markant efter att Bank of Englands vice-chef, Paul Tucker, i ett tal varnat för att inflationen ligger "obekvämt över målet". Han sa att BOE inte kommer att riskera att inflationsförväntningarna kopplar loss från centralbankens mål.

I protokollet från BOE:s senaste räntemöte framkom att endast David Miles denna gång ville utöka köpprogrammet med 25 miljarder pund. Adam Posen hade anslutit sig till majoriteten i denna fråga.

Statistik från Storbritannien visade en starkare arbetsmarknad än väntat i mars. Antalet arbetslösa ökade med 3.600 personer i mars, väntat var en ökning med 6.000 personer, samtidigt som arbetslösheten sjönk till 4,9 procent. Här väntades en oförändrad arbetslöshet på 5,0 procent, enligt Bloomberg News enkät bland analytiker.

Amerikanska marknadsräntor pekar svagt uppåt i förmiddagens europeiska handel. Ingen tung USA-statistik väntas under onsdagen.

På valutamarknaden har euron försvagats mot dollarn och handlas under 1:31-strecket, medan yenen försvagats mot dollarn efter mjuka uttalanden under natten från Bank of Japans vicechef Kiyohiko Nishimura, som sade att centralbanken är redo att vidta ytterligare lättnader om det skulle visa sig nödvändigt.

Enligt ekonomen Mari Iwashita vid SMBC Nikko Securities kan detta uttalande ge upphov till spekulation om att BOJ återigen kan utvidga sitt program för obligationsköp, vid kommande räntemöte den 27 april.

Kronan har vid lunchtid tappat större delen av den förstärkning mot dollarn som kom efter räntebeskedet. Även mot euron har förstärkningen gröpts ur, men kronan är fortsatt 2 öre starkare än vid svensk stängning på tisdagen.


Innehåll från RapalAnnons

Optimaze Worksense vägleder en trygg retur till hybridarbete

Flexibelt hybridarbete har varit arbetsplatsstrategi för flera företag redan innan pandemin, men nu finns ett bredare intresse för att erbjuda medarbetare möjlighet att mer aktivitetsbaserat och dynamiskt kunna välja plats, tid och samarbetsmetod. Våra fysiska, sociala och digitala arbetsmiljöer förändras därav drastiskt för många.

Det är inte bara en eller annan personal- och fastighetschef som just nu skrapar sig i huvudet om hur man borde hantera en gradvis och trygg retur till kontoren. Trenden framöver verkar gå mot att företagen ser sig ha en stor del av sin personal på kontoret 2-3 dagar i veckan, medan övriga dagar spenderas på distans. Det här skapar frågeställningar kring hur stora kontorslokaler vi behöver framöver – och datan fattas för många.

Fysiska möten innebär fortfarande en viss smitto- och hälsorisk med nya vågor av virusvarianter kring hörnet. Vidareutveckling av existerande smarta digitala kontorslösningar, för att stötta en tryggare retur till kontoret, har därför varit i fokus det senaste året hos PropTech företaget Rapal, som även själva står inför samma problematik.

–  Vi har själva jobbat med detta i ett tiotal år, och lärt oss en hel del tillsammans med våra kunder genom åren, säger Pontus Kihlman, Head of Business Development för Optimaze på Rapal. Med vårt försprång vet vi nu att företag, med testade lösningen Optimaze Worksense, kan få smarta verktyg för att hantera sin personalkapacitet och säkerställa att alla håller rätt avstånd via öppen, transparent och visuell kommunikation via en ’digital tvilling’ av kontoret.

Smart Officelösning

Optimaze Worksense är en smart office-lösning med tillhörande mobilapp som gör det möjligt att lätt boka och avboka skrivbord, mötesrum eller lediga parkeringsplatser redan innan man har gått hemifrån. Det går även att kolla den egentliga närvaron eller luftkvaliteten i realtid, med data från sensorer. På så vis kan en anställd känna sig trygg innan de bokar en plats och lämnar hemmet, och behöver inte utsätta sig för onödiga risker i exempelvis tunnelbanan, om kontoret redan är fullbokat.

– Det behöver finnas möjligheter att via tekniska verktyg finna och dela på resurser, göra smidiga felanmälningar, eller ha koll på aspekter såsom luftkvaliteten på kontoret. Den ”digitala assistenten” tar bort friktion så som onödigt resande och sökande som inte har något mervärde och som inte bidrar till arbetet.

Analys av IoT-data

Därefter gäller det att följa upp långsiktigt – med Optimaze Worksense mäter och analyserar man IoT-data kring hur resurserna används. Detta ger insikter som sedan kan ligga till grund för att planera ett hållbarare, effektivare och mer kostnadseffektivt kontor.

– Vi hjälper till att optimera arbetsplatser ur både miljö-, kostnads- och medarbetarperspektiv, baserat på kontinuerligt insamlad data så att miljön stödjer organisationens framtida sätt att arbeta. Allt det här kan låta komplext, svårt och dyrt – men det tar endast en dag att lägga upp systemet, och kostnaderna ligger kring ”en kopp latte per medarbetare” i månaden.

I större skala, möjliggör Optimaze också en hel del annat inom fastighetsförvaltning. Ungefär 40 miljoner kvadratmeter av digitaliserade bottenplaner, över 30.000 hyreskontrakt och 1,6 miljarder euro årlig fastighetsomsättning optimeras och förvaltas idag med hjälp av programmet runt världen i 40 länder.

Läs mer om smarta lösningar och Optimaze Worksense

 

Mer från Rapal

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rapal och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?