1515

Råvaror: Kinasiffror lägger sordin

Råvarupriserna sjönk på bred front på fredagens morgonhandel efter att makrostatistik i Kina visat på ytterligare ekonomisk inbromsning i världens största konsument av basmetaller.

Vid klockan 8.45 noterade WTI-oljan i första terminsposition en nedgång om 0,46 dollar till 103,18 dollar per fat, medan Brent sjönk 0,76 dollar till 120,95.

Råvarumarknaderna präglades av BNP-statistik i Kina, som kom betydligt under vad som var väntat. BNP steg med 8,1 procent det första kvartalet, under väntade +8,4 procent och en kraftig inbromsning från en tillväxt på 8,9 procent föregående kvartal.

BNP-statistiken överskuggade industriproduktionen som kom in något bättre än väntat på en uppgång med 11,9 procent.

Även om reaktionen har var påtaglig, särskilt bland de mer konjunkturkänsliga råvarorna som oljan och kopparn, kan rörelsen ha begränsats av att inbromsningen ökar sannolikheten för nya finans- och penningpolitiska lättnader. Dessutom pekar en del ekonomer också på nyutlåningsdata som presenterades på torsdagen och kom in över förväntningarna, och att den sammanlagda bilden pekar på att den kinesiska ekonomin nu kan ha bottnat.

"Den kinesiska ekonomin kan ha börjat bottna ut och kommer sannolikt återigen accelerera framöver. Uppgången i nyutlåning i mars och den något bättre momentum i industriproduktion och detaljhandel tyder på att tillväxten kan komma att ta fart under de kommande månaderna", sade Shane Oliver, chefstrateg vid AMP Capital Investors i Sydney till Bloomberg News.

Saudiarabiens oljeminister Ali al-Naimi uttalade sig på fredagen om utvecklingen i oljepriserna, och gjorde klart att han inte är nöjd med de höga nivåerna och att han vill se lägre priser.

Han sade att landet arbetar mot målet att se priserna gå ned genom att belysa att det inte finns någon utbudsbrist.

"Vi ser en förlängd period av höga oljepriser. Det är vi inte nöjda med." Fundamentalt fortsätter oljemarknaden att vara balanserad och det finns ingen utbudsbrist, sade han.

Han beskrev vidare lagren av olja, både i Saudiarabien och globalt, som "fulla".

Internationella energimyndigheten, IEA, sänkte på torsdagen sin prognos för den globala efterfrågan på olja för 2012, till 89,88 miljoner fat från tidigare 89,90. Samtidigt sänktes utbudsprognosen till 53,4 miljoner per dag från 53,5.

Opec, i sin tur, lämnade sin prognos i stort sett oförändrad och räknar med att efterfrågan kommer att uppgå till 88,64 miljoner fat per dag.

På London Metal Exchange handlades kopparns tremånaderstermin ned 78 dollar till 8.142 dollar per ton, medan zinkpriset backade 21 dollar till 2.019 dollar per ton.

"BNP-datan var en besvikelse för de med långa positioner. Eftersom externa marknaden, i synnerhet Europa, har fortsatt att vara svag, kan tillväxten under det andra kvartalet komma att förlita sig stort på inhemska investeringar", sade Wei Hongjie, analytiker vid Beite Futures till Bloomberg News.

Bland ädelmetallerna var guldpriset ned 1 dollar till 1.675 dollar per uns, medan silvret sjönk 0,045 dollar till drygt 31,21.

Table
 


Innehåll från SwedbankAnnons

Swedbank – pionjär för gröna aktier

Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.
Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.

Swedbank har länge varit en av Nordens ledande rådgivare inom grön skuldfinansiering i form av obligationer och lån. Under 2020 utvidgade Swedbank sitt gröna erbjudande till att även inkludera aktiesidan och blev därmed en pionjär för en ny kapitalmarknadsprodukt – gröna aktier. 

Swedbank har i över ett decennium erbjudit sina kunder gröna obligationer. Men för att ha en samlad rådgivning för kapitalmarknadsfinansiering, valde Swedbank under förra året att bredda sitt utbud av hållbara produkter med gröna aktier. 

– Genom att erbjuda gröna aktier som komplement till obligationer och lån kan vi ha ett heltäckande grönt erbjudande som stödjer ett bolags hela balansräkning. Gröna aktier gör också ett bolag mer attraktivt för aktiemarknadsinvesterare som sedan 2021 ställts inför ökade krav på hållbarhetsrapportering, säger Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.

Swedbanks idé bakom en grön märkning av aktier 

Under 2019 presenterade CICERO Center for International Climate Research (”CICERO”), som är en ledande leverantör av externa utvärderingar avseende ramverk för gröna obligationer, en ny metod för att identifiera andel av gröna intäkter och investeringar inom ett bolag. Swedbank kom därefter med idén att använda CICEROs metod, i kombination med specifika tröskelvärden (≥ 50% gröna intäkter och investeringar), som grund för en grön märkning av aktier. Detta koncept resulterade i en ny produkt för kapitalmarknaden – gröna aktier. 

– Sedan tidigare har aktier från hållbara bolag kunnat betraktats som gröna, men det har inte funnits en grön märkning av aktier likt för obligationer och lån. I och med vårt första live case för gröna aktier, K2A, blev vi först i världen med detta nya koncept i maj 2020. 

En attraktiv produkt för hela kapitalmarknaden

Nyheten om gröna aktier har genererat stor respons från kunder, och Swedbank har förutom K2A bistått ytterligare tre svenska bolag i att märka sina aktier som gröna. Dessa inkluderar Platzer, Magnolia Bostad, samt Wästbygg som lanserade det första kombinerade ramverket för både grön skuld-och aktiefinansiering. 

– Ett grönt kombinerat ramverk ger en bättre insyn i hur hållbarhet är integrerat i ett bolags verksamhet och finansieringsstruktur. Det är ett bra underlag för både skuld-och aktieinvesterare inför EU:s nya regler kring ökad hållbarhetsrapportering. Till exempel EU-taxonomin, som innebär krav på att redovisa andel gröna intäkter och investeringar.

Nasdaq har också intresserat sig för utvecklingen av gröna aktier, och lanserade i förra veckan ”Nasdaq Green Designations”. Två anledningar till detta initiativ är dels för att stödja aktieemittenter som vill skapa transparens kring sina gröna affärsmodeller och strategier, men också investerare som söker efter investeringar som bidrar till ett mer hållbart samhälle. Swedbank agerade som rådgivare till Nasdaq före lanseringen av ”Nasdaq Green Designations”. 

– Swedbank kommer att fortsätta med rådgivning kring gröna aktier, och tror att produkten kommer generera ett fortsatt stort intresse från investerare och bolag i behov av kapitalmarknadsfinansiering, avslutar Katya.

Om Swedbank

Med omkring 7,3 miljoner privatkunder och omkring 547 000 företagskunder är vi den ledande banken på våra hemmamarknader. Vi erbjuder allt ifrån smidiga digitala lösningar för vardagsekonomin till mer omfattande finansiell rådgivning. Hållbarhet är en viktig del av hur vi gör affärer. I finansierings- och investeringsbeslut, vid inköp och i våra betalningsflöden. Genom hänsyn till miljö och sociala risker kan vi bidra till mer långsiktiga företag och samhällen.

Läs mer på www.swedbank.se

 

Mer från Swedbank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Swedbank och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?