1515

Råvaror: Oljepriset stiger

Råoljan och kopparn steg något under morgonhandeln på onsdagen efter att ha sjunkit kraftigt på tisdagen. Guldet visade små rörelser efter tisdagens uppgångar.

Vid klockan 8.50 var WTI-oljan i första terminsposition upp 0,23 dollar till 101:52 dollar per fat, medan Brent ökade 0,12 dollar till 120,00. Oljan sjönk kraftigt på tisdagen, då WTI stängde ned drygt 1,50 dollar och Brent ned cirka 2,80 dollar.

"Folk börjar ifrågasätta den globala återhämtningen. Eroderingen av Mellanöstern-premien bidrar till att priserna rör sig lägre jämte det svaga ekonomiska sentimentet och det borde leda till att 100 dollar per fat (WTI) testas", sade Jonathan Barrat vid Barratt's Bulletin till Bloomberg News.

American Petroleum rapporterade på tisdagskvällen fortsatt kraftigt stigande oljelager i USA. Enligt statistiken, som är inofficiell och som endast bör ses som en indikation på det faktiska utfallet, steg råoljelagren med 6,6 miljoner fat förra veckan. Det kan jämföras med en uppgång om 9,0 miljoner fat förra veckan och förväntningar om en ökning på 2,0 miljoner.

"De stigande lagren är en faktor som pressar priserna ur ett fundamentaperspektiv. Dessutom blir sentimentet på oljemarknaden svagare tillsammans med övriga finansmarknader", sade Ken Hasegawa, råvaruderivatförvaltare vid Newedge till Bloomberg News.

Mastercard rapporterade i sin Spendingpulse-rapport igår kväll att efterfrågan på bensin sjönk 0,8 procent förra veckan jämfört med föregående vecka. Konsumenterna köpte 8,8 miljoner fat bensin per dag under veckan som avslutades 6 april, ned från 8,87 miljoner veckan innan.

På London Metal Exchange handlades kopparns tremånaderstermin till 8.081 dollar per ton, upp 51 dollar jämfört med tisdagen då priserna sjönk 4 procent. Zinkterminen sjönk samtidigt 3 dollar till 1.987 medan nickeln backade 285 dollar till 17.890 dollar per ton.

Stöd kom under morgonen från att statistik från Japan visat att maskinorder steg 4,8 procent i februari, klart över väntade 0,8 procent enligt Bloomberg News analytikerenkät.

"Japans maskinorderstatistik har stöttat marknaden efter gårdagens skarpa nedgång, efter att ha brutit 8.200- dollarsnivån i går försöker marknaden hitta psykologiskt stöd kring 8.000 dollar per ton", sade Chae Un Soo, metallhandlare vid Korea Exchange Bank Futures till Bloomberg News.

På ädelmetallmarknaden sjönk spotpriset på guld 1 dollar till 1.659 dollar per uns, medan silvret backade drygt 0:13 dollar till 31:65.

Table


Innehåll från SiemensAnnons

Tekniken som skapar attraktiva fastigheter och bidrar till hållbar lönsamhet

Med tekniken som möjliggörare skapas ekonomisk och social hållbarhet. Med den insikten som grund levererar Siemens Smart Infrastructure en konkurrenskraftig portfölj som hjälper fastighetsbranschen att utveckla smarta, säkra, energieffektiva och hållbara lösningar i både befintliga och nya byggnader.

Som ett stort företag inom tekniksektorn vet Siemens vilka utmaningar fastighetsägare, hyresgäster och medarbetare står inför under uppförandet av smarta byggnader. Genom att nyttja teknik och smarta system i samverkan kan många av utmaningarna lösas men för en hållbar utveckling måste man även se bortom själva byggnaden. Med hjälp av bredden i portföljen kan Siemens hjälpa företag och samhälle att bland annat se möjligheterna i energiutmaningen, bidra till en hållbar laddinfrastruktur för fossilfria fordon och med teknisk infrastruktur skapa smarta byggnader som människor vill bo och arbeta i. Genom effektivt nyttjande av hyrd kontorsyta och ökad upplevelse för medarbetaren skapar dessa lösningar både social och ekonomisk hållbarhet samtidigt som fastighetens värde ökar.

– Omställningen för fastighetsägare går fort och jag tror att många känner en stress över ”Var ska jag börja?”. Vårt råd är att komma igång genom att sätta en långsiktig plan och att arbeta med öppna plattformar som möjliggör flexibilitet. Börja sedan med något som ger snabbt resultat, till exempel att åtgärda fastighetens mätarstruktur, det möjliggör energioptimering. Mitt råd är att våga fråga, det finns hjälp att få, säger Annika Persson, Branch Account Manager.

Siemens kopplar samman energisystem, byggnader och industrier på ett smart sätt där kunden alltid är i fokus, utgångsläget är utifrån kundens behov och en förståelse för verksamheten under uppförandets tre faser; design, konstruktion och förvaltning. Redan i designfasen är det viktigt att sätta en gemensam plan för vad som ska uppnås med byggnadens tekniska infrastruktur för att förebygga brister längre fram. Därför är öppna plattformar för kommunikation som både kan ta emot och leverera data nyckeln till framgång.  

– Vi hjälper vår kund att förbli nyfiken, vara uthållig, experimentera och anpassa sig genom vår adaptiva och intuitiva teknik. Tanken med Smart Infrastructure är att skapa ett ekosystem där morgondagens fastigheter, effektivt och hållbart, skall arbeta för de personer som lever och verkar där och inte tvärtom. Det bidrar till en hållbar utveckling för att skydda planeten för nästa generation samtidigt som samhället gör framsteg och bidrar till våra kunders framgång, berättar Annika Persson.

Om Siemens

Siemens gör världen till en mer uppkopplad och omtänksam plats där hållbar energi levereras pålitligt och effektivt. Med en bred portfölj av nätstyrning och automatisering; effektfördelning, omkoppling och styrning, fastighetsautomation, brandsäkerhet, säkerhetssystem, VVS-styrning och energilösningar förbättrar Siemens vårt sätt att leva och arbeta. Siemens Smart Infrastructure kopplar på ett smart sätt samman energisystem, byggnader och industrier.

siemens.se/smartabyggnader

 

Mer från Siemens

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Siemens och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?