1515

Räntor och valutor: Spanien i fokus för förnyad oro

Amerikanska statspappersräntor fortsatte att pressas nedåt efter den svenska marknadens stängning på tisdagen i ett allt svagare riskklimat, och tioårsräntan pressades under 2 procent för första gången sedan den 12 mars.

Det som i Europa inledningsvis handlat om konjunkturoro i spåren på svag USA-statistik skiftade under eftermiddagen/kvällen över mot europeisk skuldkrisoro, med särskilt fokus på Spanien, efter att spanska och italienska räntor stigit gradvis men markant under tisdagen.

Räntemarknaden lät sig inte övertygas av den spanska regeringens annonsering av ett nytt sparpaket om 10 miljarder euro, i stället väcktes en ny oro för att den spanska ekonomin har fastnat i en negativ spiral.

"Utan tvekan står en god del av Spaniens framtid på spel", sade premiärminister Mariano Rajoy inför senatorer på tisdagen när han uppmanade regionsregeringarna att bidra till besparingsåtgärderna. "Problemet är att marknaderna kan låna ut eller besluta att inte låna ut", fortsatte han, enligt Bloomberg News.

David Tan, räntechef på JP Morgan Asset Management i London, sade till Wall Street Journal att investerare nu börjar titta på fundamenta och fråga sin: "kan de klara av det?".

"Folk tittar på matematiken och säger: 'nej, det går inte ihop", sade han.

Marknadsaktörer noterade särskilt att ekonomiminister Luis de Guindos avböjde att utesluta att landet kan behöva stöd. Vidare antydde Spaniens centralbankschef att landets banker kan komma att behöva ytterligare kapital om ekonomin försvagas mer än väntat.

Det negativa risksentimentet ledde till god efterfrågan i finansdepartementets auktion av treåriga obligationer för 32 miljarder dollar. Räntan sattes till 0,427 procent, ner från 0,456 vid autkionen i mars, och bid/covernivån landade på 3,36. Indirekta budgivare, bland annat utländska centralbanker, tog 40 procent av volymen, vilket var den högsta andelen sedan i augusti.

På onsdagens USA-agenda riktas blickarna främst mot importprisstatistik för mars, klockan 14.30, samt mot Federal Reserves regionala konjunkturrapport, Beige Book, klockan 20.00.

Dessutom står en rad regionala Fedchefer på talarlistan i kväll, och finansdepartementet ska sälja tioåriga statsobligationer för 21 miljarder dollar.

USA-räntorna vände något upp i onsdagens Asienhandel när investerare tvekade inför de högre priserna och en tioårsränta under 2 procent. Asiatiska aktiemarknader noterade dock en fortsatt svag utveckling, trots visst stöd från positiv Japanstatistik.

Japanska maskinorder steg 4,8 procent i februari jämfört med mars, enligt Bloomberg News enkät väntades en nedgång med 0,1 procent.

Den asiatiska utvecklingsbanken, ADB, konstaterar i en ny prognos att den europeiska skuldkrisen utgör den största risken mot den ekonomiska utvecklingen i Asien. Enligt ADB bör dock beslutsfattare avstå från ytterligare monetära och finanspolitiska stimulanser eftersom tillväxten ändå väntas förbli robust.

"Det finns inga klara skäl för kortsiktiga policyförändringar, men om inflationstrycket börjar byggas upp igen och om kapitalinflödena kommer tillbaka kan det finnas skäl att justera penningpolitiken för att bibehålla prisstabiliteten", sade Changyong Rhee, chefekonom vid ADB i ett uttalande.

BNP-tillväxten i Asien exklusive Japan väntas bli 6,9 procent i år, ner från 7,2 procent 2011. 2013 väntas tillväxten accelerera till 7,3 procent. Inflationen i området väntas sjuinka från 5,9 procent 2011 till 4,6 procent 2012 och 4,4 procent 2013.

Enligt ADB:s prognos kommer Kinas BNP växa med 8,5 procent i år, vilket innebär en nedjustering från +9,1 procent i ADB:s septemberprognos. 2013 väntas Kinas BNP växa 8,7 procent. Indiens ekonomi väntas växa 7 procent i år och 7,5 procent 2013-2014.

Dollarn har försvagats något mot andra valutor under natten till tisdagen, men rörelserna är relativt måttliga jämfört med noteringarna vid tisdagens svenska stängning. Kronan försvagats ytterligare drygt tre öre mot euron.

Tidigt på onsdagsmorgonen rapporterade Svensk Handel/Stil att klädhandeln ökade 5,3 procent i mars medan skohandeln ökade 10,4 procent. De förhållandevis goda resultaten beror dock till stor del på en positiv kalendereffekt, och exklusive kalendereffekten sjönk klädhandeln 0,6 procent i mars medan skohandeln steg 4,5 procent.

Mikael Sandström, branschordförande i Svensk Handel Stil, påpekar att april har en liknande kalendereffekt som i mars, men åt andra hållet, och han förväntar sig därmed en svag försäljning i april.

I Sverige står i övrigt TNS/Prosperas inflationsenkät bland marknadsaktörer, som publiceras 8.00, i fokus på en övrigt tunn markoagenda på onsdagen. Även i övriga Europa är onsdagsagendan tunn, men i eftermiddag ska i alla fall IMF publicera några delkapitel ur den kommande globala finansiella stabilitetsrapporten, GFSR.

Onsdag 7.00 (tisdag kl 16.15)

Table


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?