1515

USA-börser: Jobbsiffrorna tynger humöret

De amerikanska börserna handlades ned på tisdagen efter måndagens svaga utveckling tyngd av en jobbrapport för mars som visades vara sämre än väntat.

I fokus på tisdagen ligger Alcoas inledning av rapportsäsongen för första kvartalet 2012. Företaget väntas presentera röda siffror.

Dow Jones Industrial Average hade vid klockan 16.40 sjunkit med 0,4 procent till 12.879, medan det bredare S&P 500 backade 0,3 procent till 1.377,9. Nasdaq Composite gick ned med 0,2 procent till 3.041. Omsättningen uppgick till 170 miljoner aktier på New York Stock Exchange, och till 370 miljoner aktier på Nasdaq.

Sektorvis gick teknologiföretagen starkast på det breda indexet och steg 0,3 procent. Sämsta sektor var industri- och kraftbolagen som båda backade 0,7 procent.

"Vi är för närvarande i en tillfällig nedbromsning av ekonomin. Jag tror inte att det finns någon brådska av gå in på marknaden just nu. Resultaten kommer att vara milda detta kvartal. Samtidigt finns det ingen anledning till panik. Marknaden har gått framåt, men den är inte övervärderad och vinsterna kommer att fortsätta återhämta sig", sade James Swanson, chefsinvesterare vid MFS Investment Management i Boston, i en telefonintervju till Bloomberg News.

Enligt David Morrison, senior marknadsstrateg på GFT Markets, verkar investerare ha smält besvikelsen över jobbrapporten och omvärderar nu möjligheten för ytterligare stimulanser.

"Om jobbdata fortsätter att överraska negativt under den närmaste månaden eller liknande kommer investerare satsa på att en ny omgång av tillgångsköp annonseras före juni", sade strategen till MarketWatch.

Alcoa är i sedvanlig ordning först ut av de större bolagen i det amerikanska kvartalsrapportflödet, när aluminiumjätten på tisdag kväll lämnar siffror för det första kvartalet. Alcoa väntas presentera röda siffror för andra kvartalet i rad. Svaga priser väntas ha påverkat och det finns även en osäkerhet kring efterfrågan.

Alcoas aktie var ned med 0,8 procent.

Läkemedelsföretaget Pfizer steg 1,4 procent efter att företaget blivit uppgraderat till "köp" av ISI group.

Datorjätten HP steg med 1,9 procent efter att de aviserat att de ska ta upp kampen med Amazon på marknaden för så kallade "molntjänster", ett alternativ till att köpa egna servrar för företag.

I samma bransch som HP steg Dell med 1,5 procent efter att datortillverkaren aviserat att de kommer att samarbeta med säkerhetsteknikföretaget Lockheed Martin om det största amerikanska statliga IT-kontraktet, ett till den amerikanska flottan. Kontraktet sträcker sig över fem år och är värt 7,5 miljarder dollar.

Den amerikanska tioåriga räntan tickade ned 4 punkter till 2,01 procent.


Innehåll från CatalystOneAnnons

HR-systemet CatalystOne en av nycklarna till Aller medias transformation

Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.
Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.

De senaste sju åren har Aller media genomgått en omfattande transformation, såväl när det gäller affärsmodellen som tekniken och kulturen. De senaste två åren har de dessutom gjort sina bästa resultat i företagets historia. En del av transformationen för att strukturera HR-arbetet har varit CatalystOne.

– Det finns inga genvägar till att göra en sån här omställning, säger Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.

Omorganisationen hos Aller media har inneburit ett enormt arbete där man gjort stora digitala satsningar, bland annat genom nyanställning av ett helt nytt team inom tech. Implementeringen av systemet CatalystOne har varit en viktig faktor för att bli en digitalt mogen arbetsplats och stötta både chefer och medarbetare i deras vardag. Arbetet med att implementera HR-systemet har varit ett riktigt lagarbete där alla medarbetare på HR- och lön har varit inblandade. 

– Vi har anpassat systemet till Aller medias vardag och strukturer. En process där allas våra olika kunskaper var extermt viktig. Vår tillämpning av CatalystOne går hand i hand med utvecklingen av våra chefer i ett långsiktigt ledarskapsprogram och hjälper våra chefer att vara autonoma och hantera sina processer själva. Det hjälper oss också att få en bättre struktur, som tillsammans med datan möjliggör utrymme för dialog och utveckling. Det leder i sin tur till effektivitet och resultat, säger Joakim.

Hög efterfrågan på effektiva och automatiserade processer

CatalystOne är ett HR-system baserat på olika moduler som vida täcker de processer som behövs ur ett modernt HR-perspektiv. Den modulbaserade designen innebär att lösningarna kan uppdateras efter behov, allteftersom organisationen förändras.

– Det som främst efterfrågas idag är effektiva och automatiserade processer som sköter sig själva, och där ligger vi verkligen i framkant. CatalystOne gör i princip allt i kundens HR-värld utom att betala ut löner, säger Rickard Hellner, VP Customer Success på CatalystOne.

En ny kultur

I och med omställningen hos Aller media gjordes stora förändringar för att bygga en ny kultur, präglad av tillit, öppenhet och ett nytt arbetssätt där alla medarbetare har möjlighet att skapa sin optimala vecka med en mix av hemmakontor och arbete från kontoret. 

– Vi kallar vårt nya arbetssätt för life@allermedia och det inrymmer så mycket mer än bara vilken fysisk plats vi ska arbeta ifrån. Självledarskapet kommer att bli extremt viktigt och underlättas av ett stabilt och strukturerat HR-system. Vi har satsat stort på medarbetarkommunikation internt, både för information och transparens men också för att bygga broar i organisationen och skapa en förståelse för att alla medarbetare och deras kompetenser är viktiga kuggar för att nå våra högt satta mål. Det har fungerat bra –  på bara några år har vi gått från -48 i eNPS till, i den senaste mätningen +28, som av mätinstituten räknas som fantastiskt bra. Branschgenomsnittet ligger på -11, säger Joakim.

Mer lätthanterlig HR-process

De senaste åren har Aller media dubblerat kundnöjdheten, attraherat välrenommerade data scientists och framför allt – de har gjort sina bästa resultat i företagets historia. Joakim har dessutom nominerats till årets HR-direktör.

– CatalystOne har hjälpt oss med bättre processer gällande on- och offboarding, är ett smidigt verktyg för att se organisationsscheman och också ändra dessa, och kanske framförallt att samla strukturerad och överskådlig masterdata om medarbetare. Hela vår HR-process har blivit mer lätthanterlig och transparent för både chefer och medarbetare, avslutar han.

Om CatalystOne 

CatalystOne är ett IT-företag med ett brinnande engagemang för människan. Med stöd av sitt HR-system hjälper man företag att öka kvalitet och säkerhet i HR-data och processer samt skapa engagerande och utvecklande arbets-platser med dedikerade medarbetare. CatalystOnes kunder återfinns bland nordiska medelstora och stora företag, med systemanvändare över världens alla kontinenter. CatalystOne har kontor i Stockholm, Oslo, Köpenhamn och Sandefjord samt ett FoU-centrum i Chandigarh, Indien.

Läs mer här

 

Mer från CatalystOne

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CatalystOne och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?