1515

Stockholmsbörsen: Nedgången fortsätter

Stockholmsbörsen noterades klart ned efter påskhelgen, i linje med Europa. Färre nya jobb än väntat i USA under mars tyngde sentimentet. Inte heller svensk industridata eller kinesisk KPI höjde humöret.

Jobbrapporten sticker i ögonen efter en rad med robust amerikansk makrodata. De flesta investerare väntar sig viss nedgång efter ett kraftigt rally under det första kvartalet", sade Nam Truong, handlare på Capital Spreads, till Bloomberg.

Runt klockan 13.30 hade Stockholmsbörsens OMXS30- index backat med 1,3 procent till indexnivån 1.023,4. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 5,6 miljarder kronor, inklusive Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats var den kring 9 miljarder.

Denna förkortade handelsvecka väntas annars bli relativt stillsam i spåren av påskledighet och inför stundande rapportperiod.

I Europa tappade Euro Stoxx, CAC och DAX mellan 1,1 och 1,6 procent med verkstad och finansaktier i botten. Räntan på spanska och italienska statsobligationer tickade uppåt och ökade spreaden mot tyska motsvarigheter.

I Stockholm noterades SEB 2,2 procent lägre, Swedbank tappade 2,5 procent och Nordea backade 2,0 procent. Konservativa SHB var enbart ned 1,0 procent trots att KBW sänkt aktien till market perform, från tidigare outperform.

PA Resources producerade i snitt 8.200 fat per dag i mars, enligt bolagets produktionsrapport. För det första kvartalet uppgick produktionen till 8.700 fat per dag i snitt. Under februari minskade produktionsnivån i en brunn på Azuritefältet i Republiken Kongo markant och den har producerat på en mycket låg nivå under mars, rapporterade bolaget vars aktie tappade 5,5 procent. Vidare i oljesektorn var Lundin Petroleum 3,8 procent lägre.

Sämst presterande bolag inom OMXS30 var USA-beroende Electrolux som retirerade 3,9 procent. Fredagens jobbrapport visade att antalet sysselsatta i USA enbart ökade med 120.000 personer i mars. Arbetslösheten sjönk till 8,2 procent från 8,3 procent månaden före då antalet personer som ingår i arbetskraften minskade med 164.000 personer under månaden.

Analytiker räknade med att sysselsättningen skulle ha stigit med 201.000 personer jämfört med månaden före, och att arbetslösheten skulle uppgå till oförändrade 8,3 procent.

Kinesisk KPI överraskade på uppsidan under påskhelgen medan morgonens handelsdata bjöd på ett oväntat överskott i Kinas utrikeshandel sedan importen ökat mindre än väntat.

Industriproduktionen i Sverige sjönk med 5,2 procent i februari jämfört med månaden före, enligt säsongsrensad statistik från SCB. Enligt SME Direkt väntades enbart en nedgång på 0,3 procent. Orderingången sjönk vidare 5,5 procent i februari, jämfört med månaden före.

Inom verkstad var SKF 2,2 procent lägre, Atlas Copco A och Sandvik backade 1,2 respektive 1,5 procent. Lastvagnsbolagen Scania och Volvo var båda knappa 2 procent lägre.

Mot strömmen gick Astrazeneca som noterades upp kring 2 procent samtidigt som Getinge var runt 1 procent ned. Några av Astrazenecas största ägare jobbar för ett ledningsbyte i läkemedelsbolaget, enligt uppgifter till Financial Times.

"Styrelsen kommer sannolikt att agera och välja en ny strategisk väg eftersom bolaget befinner sig i en nedåtgående spiral", sade en anonym ägarrepresentant till FT.

Nokia var vidare 1,4 procent högre. Bolagets windowstelefon Lumia 900 Black ligger överst på Amazons försäljningslista över mobiltelefoner med ett abonnemang.

Epicepts smärtlindringspreparat Amiket har fått grönt ljus för snabb behandling i processen hos det amerikanska läkemedelsverket, FDA, ett så kallat Fast Track designation. Bolagets aktie avancerade nära 5 procent.

Från USA väntas grossistlager för februari, klockan 16.00. Terminerna för de tre ledande amerikanska börsindexen noterades 0,1 till 0,3 procent upp, strax efter lunch.

 


Innehåll från EdenredAnnons

Så motiverar du dina anställda – även om de jobbar hemifrån

I en tid av distansarbete är det viktigt att se till att man tar hand om sin hälsa. Genom att erbjuda Edenreds flexibla förmåner som lunch- och friskvårdsbidrag går det bra, oavsett var jobbet utförs. Och vill man peppa lite extra i största allmänhet finns också Delicard gåvokort, det perfekta sättet att uppmärksamma personer, prestationer eller högtider som till exempel jul.

Mycket är osäkert kring hur framtidens arbetsplats kommer se ut, men många spår att de flesta företag kommer erbjuda distansarbete även efter pandemin. Många förmåner är kopplade till en fysisk arbetsplats, men nu när landskapet ritas om är det viktigt att kunna erbjuda förmåner oavsett var de anställda befinner sig. Edenred erbjuder olika förmåner som är flexibla och uppskattade hos anställda över hela Sverige. Med Edenred Lunchförmån kan de anställda äta bra, och billigare, oavsett om de är på kontoret eller jobbar hemifrån. 

– Som arbetsgivare väljer man hur många månader den anställda har rätt till förmånen och även vilket belopp lunchkortet ska laddas med. Kortet gäller på de flesta restauranger i hela Sverige och går även att använda i många livsmedelsbutiker om man vill göra egen matlåda, säger Alf Reimers, Director of Marketing & Innovation. 

Enkel hantering av friskvårdsbidraget

Samma kort som används till lunchförmånen fungerar även för Edenreds hantering av friskvårdsbidraget.

– Vanligtvis brukar friskvårdsbidrag innebära mycket administration. Men med vår lösning får man sitt friskvårdsbidrag insatt på kortet, alltså samma kort som lunchförmånen, och kvittoredovisningen sker enkelt i en app. Du behöver inte ligga ute med pengar och du behöver inte hålla koll på fysiska kvitton, säger Alf Reimers. 

I appen MyEdenred Sweden kan den anställde snabbt se saldo, gjorda transaktioner och mycket mer för både lunchpengar och friskvårdsbidrag. Genom att kortet har två plånböcker hålls beloppen isär och förmånerna blir lika enkla att utnyttja som att administrera. 

Delicard gåvokort

Att motivera sina anställda är kanske ännu viktigare när distansarbetet breder ut sig. Med Delicard gåvokort blir det väldigt enkelt, oavsett om det är en jul- eller sommargåva eller någon annan typ av uppskattning. Gåvokorten finns i olika prisklasser och mottagaren väljer alltid själv sin gåva. 

– Vårt populäraste kort är Unlimited och där kan den som får kortet välja bland mer än 100 typer av gåvor i en mängd olika kategorier. Vi har bland annat delikatesser, designprylar, upplevelser och fritidsprodukter. Man kan även skänka pengarna till välgörenhet om man skulle vilja, säger Alf Reimers.

Det är självklart härligt att kunna ge bort något som man vet uppskattas. Det är också väldigt enkelt då du som köpare bara behöver välja kort och leveranssätt, därefter tar Edenred hand om resten. 

Om Edenred

Edenred jobbar med glädje, engagemang och lojalitet genom bra förmåner för anställda. Resultatet är effektivare företag, ofta också lägre sjuktal och mindre personalomsättning. Mer om Edenred Lunchförmån, Edenred Friskvårdsbidrag och Edenred Delicard finns på edenred.se.

Mer från Edenred

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Edenred och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?