1515

Råvaror: Sjunkande oljepriser

Oljepriserna handlas något lägre efter en besvikelse i den amerikanska jobbrapporten för mars och med förväntningar om stigande lager. Basmetallerna visar en blandad utveckling medan guldet är upp.

Vid klockan 7.30 var WTI-oljan i första terminsposition ned 0:13 dollar till 102:33 dollar per fat, medan Brent sjunkit 0:41 dollar till 122:26.

"Det finns vissa risker mot ett efterfrågelett scenario i en tid när oljepriserna är höga och har ett en rätt stor premie inbyggda i sig. Vi kan komma att få se en viss ytterligare försvagning om vi börjar få statistik från efterfrågesidan som bekräftar dessa tidiga varningssignaler", sade Ric Spooner på CMC Markets till Bloomberg News.

På tisdagskvällen publicerar American Petroleum Institute, API, inofficiell statistik över de amerikanska oljelagren. Inför den officiella rapporten på onsdag räknar analytiker enligt Bloomberg News enkät med att råoljelagren ska ha stigit med 2,0 miljoner fat förra veckan.

Föregående veckas statistik visade att de amerikanska lagren av råolja steg med hela 9,0 miljoner fat, vilket var långt över förväntningarna.

På basmetallmarknaden har kopparn sjunkit med 91 dollar till 8.270 dollar per ton. Aluminium är upp 1 dollar till 2.110 medan zink stigit 4 dollar till 2.007 dollar per ton.

Kinas import av raffinerad koppar, kopparprodukter och kopparlegeringar sjönk till totalt 462.180 ton i mars, från 484.570 ton under månaden före.

"Givet de höga lagernivåerna och negativa utsikter för efterfrågan, så har handelsföretagen blivit försiktiga med att lägga order", sade Wang Zhouyi på Shanghai CIFCO Futures till Bloomberg News.

Spotpriset på guld har stigit med drygt 12 dollar till 1.652 dollar per uns, medan silver är upp 0:25 dollar till 31:79.

"Vi tror att QE3 (från Fed) fortsatt ligger på bordet. Det borde vara bra för råvaror, inte bara genom ökad efterfrågan, utan det kommer också att bli en dollareffekt", sade Jeremy Friesen på Societe Generale till Bloomberg News.

Noteringar klockan 7.30:

Table


Innehåll från SalesforceAnnons

Så når de framgång i den nya digitala världen

Handelsbanken, Volvo Cars och andra framgångsrika storföretag avslöjade sina framgångsrecept under ett livestreamat event. ”90 tempofyllda minuter.” 

I dag arbetar vi var som helst, vi leder på distans, utvecklar tillsammans och samarbetar över gränser och tidszoner. Vad krävs egentligen för att lyckas i en digital värld? Svaren fick vi på ett livestreamat event den 6 maj, där Sveriges främsta experter tillsammans med programledare Peter Settman diskuterade hur vi skapar förutsättningar för nya former av tillväxt och framgång.  

Eventet Salesforce Live arrangerades av kundrelationsjätten Salesforce, vars Sverigechef Dan Bjurman säger:  

– Under 90 tempofyllda minuter inspirerades vi av nya sätt att tänka, och tog del av konkreta framgångsfaktorer för att agera i den nya digitala världen. Tillsammans med bland andra Handelsbanken, Volvo Cars, Sandvik, MatHem, Trustly och Stadsmissionen fick vi skarpa exempel från olika branscher, och spaningar om framtiden från professor Micael Dahlen och futurologen Ashkan Fardost.  

Från Handelsbanken deltog Catharina Belfrage Sahlstrand, Group Head of Sustainability och Stephan Erne, Chief Digital Officer i en breakout-session. De berättade om bankens resa inom digitalisering och hållbarhet, var man står idag samt hur de ser på framtiden.  

Ta del av Salesforce live  

Liksom i andra branscher har pandemin satt ytterligare fart på digitaliseringen inom banksektorn och medfört nya prioriteringar. Salesforce undersöker varje år vilka frågor som är viktigast bland beslutsfattare inom finansbranschen globalt. Den senaste rapporten ”State of Finance 2020” med 

2 800 respondenter pekar på stora skillnader före och efter pandemins utbrott.

Ladda ned State of Finance 2020 här  

– Finansiella aktörer i Norden har helt stuvat om bland sina prioriteringar. Ökad personalisering av banktjänster ses nu som den enskilt viktigaste frågan, följt av ökad automatisering av processer, säger Rob Klomps, CTO Financial Services EMEA på Salesforce, och tillägger:

– Vi ser också en brytpunkt i att en majoritet av kunderna nu föredrar digital rådgivning framför fysisk. Handskakningar och personliga samtal anses inte längre som avgörande för att bygga förtroende. Men en bank som sällan eller aldrig träffar sina kunder måste jobba mer datadrivet för att förutse deras behov och möta dessa. 

Algoritmdrivna finansiella tjänster 

För att lyckas med detta måste bankerna skaffa sig en 360-gradersvy av sina kunder. 

– De måste bli bättre på att samla in, förstå och agera på kunddata på ett intelligent och konsekvent sätt. Och de behöver känna till kundens ekonomiska milstolpar och mål.

Digital rådgivning och andra automatiserade och AI-stödda banktjänster blir allt smartare. Rob Klomps lyfter fram algoritmdrivna finansiella tjänster som fattar beslut eller genomför uppdrag för kundens räkning, som ett framtidsområde. 

Varför har bankerna inte kommit längre inom digitala tjänster?   

– Därför att de sitter fast i föråldrade IT-strukturer och system som inte är så lätta att koppla ihop och därför att deras organisation speglar produkterna och inte kunderna. Deras digitalisering har utgått från produkter som utlåning, betalningar, sparande. Men kunderna tänker inte ”vilken produkt kan lösa mina problem”, de ser sin finansiella ställning och sina behov. Produktapproachen måste bort och ersättas av kundfokus.

Bankens medarbetare var tidigare kundernas primära kontaktyta, men nu är digitala kanaler minst lika viktiga och upplevelsen av dessa behöver förbättras. De som lyckas bäst med det blir vinnarna på den nya digitala bankmarknaden, menar Rob Klomps. 

Ta del av Salesforce live här

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?