ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Apple köper grekiska ön Ios

Världens största företag Apple ger stöd till skuldtyngda Grekland genom att köpa partyön Ios. Öns namn är detsamma som Apples operativsystem i Iphone och Ipad och den amerikanska it-jätten får den grekiska ön för 20 miljarder dollar, cirka 130 miljarder kronor.

Apples aktiekurs har rusat med 50 procent i år och passerat 600-dollargränsen. Företaget tycks inte kunna göra något fel och den gigantiska kassan på 100 miljarder dollar ska nu komma till användning.

De närmaste tre åren ska 45 miljarder kronor skiftas ut genom utdelningar och aktieåterköp. Men Apple nöjer sig inte med den första utdelningen på nästan 20 år. Företaget tänker även stödja den grekiska ekonomin genom att köpa ön Ios.

På ön, som kanske mest är känd som en destination för festsugna charterturister, ska Apple även lägga en avdelning för utveckling och design. Förutom att betala prislappen på 20 miljarder dollar, cirka 130 miljarder kronor, har Apple också förbundit sig att investera 5 miljarder dollar, 33 miljarder kronor, de närmsta tre åren.

Öns namn kommer förövrigt att uppdateras i takt med att Apple uppdaterar sitt operativsystem, från Ios5 till Ios6 och så vidare.

En av de lugnare stränderna på ön, Manganari, får namnet Ibeach.

Klicka här för att läsa hela pressmeddelandet från Apple.

Tyck till