1515

Räntor och valutor: Lättnad efter skuldrekonstruktion

Grekland nådde en tillräckligt hög frivillig anslutning till skuldbytet och med hjälp av tvingande klausuler om kollektiva åtgärder, CAC, kommer anslutningsgraden att totalt uppgå till 95,7 procent. Världens genom tiderna största skuldrekonstruktion har därmed gått i lås.

Marknaderna inväntade beskedet om Greklands skuldbyte, som kom tidig fredagsmorgon, med gott humör men efter beskedet dämpades optimismen något, vilket kan ha att göra med att Grekland avser att använda CAC, vilket i sin tur öppnar för att skuldbytet kommer att utlösa CDS-kontrakt. Besked i denna fråga kommer under eftermiddagen. Bedömare pekar också på att Grekland fortsatt står inför mycket tuffa utmaningar.

Börserna steg i USA på torsdagen, med fortsatta uppgångar i Asien under natten och Europabörserna öppnar upp. Marknadsräntorna i Europa kärna stiger inledningsvis och euron visar rätt små nettoförändringar mot dollarn från torsdagen.

Kronan visar också rätt små förändringar mot både dollarn och euron.

Svenska marknadsräntor öppnar svagt upp och några minuter efter öppningar har den tioåriga statsobligationsräntan stigit 1 punkt till 1,81 procent. Den tyska tioårsräntan är upp 2 punkter till 1,80 procent.

Under morgonen meddelade Greklands finansdepartement att skuldbytet, och den skuldnedskrivning som det innebär, är i hamn med 85,8 procents anslutning för obligationer utgivna under grekisk lag (83,5 procent för alla obligationer). Detta motsvarar obligationer för 152 miljarder euro under grekisk lag och ytterligare 20 miljarder euro under utländsk lag.

Grekland avser vidare att använda sig av tvingande åtgärder med CAC, vilket ökar anslutningsgraden till 95,7 procent. Detta kommer troligen att utlösa CDS-kontrakt, enligt bedömningar på marknaden. ISDA, som beslutar i denna fråga, möts klockan 14.00 svensk tid på fredagen för att fatta beslut. Under eftermiddagen håller också eurogruppen ett telefonmöte för att diskutera skuldbytet och när det nu lyckades bör det bereda vägen för att eurogruppen kan ge klartecken för Greklands andra stödpaket.

Marknaden var dock inte helt övertygad, även om skuldbytet nu genomförts med framgång. Detta beror dels på osäkerheten kring CDS-kontrakten och dels på att Grekland fortsatt står inför stora politiska och ekonomiska utmaningar, nedskrivning och nytt stödpaket till trots.

Ett tecken på denna osäkerhet är att de nya grekiska utbytta statsobligationerna inofficiellt handlas till mycket höga räntor på 17-21 procent, enligt Financial Times.

"Landet måste nu snabbt återvinna förtroende och förhindra pågående kapitalflykt. Men strålkastarljuset ligger kvar också på Portugal och Spanien, och Tyskland: Ska Merkel ställa upp med mer resurser/garantier för att undvika nya bakslag; finns i Tyskland acceptans för ökad överstatlighet/federalism", frågar sig SEB:s chefekonom Robert Bergqvist i bankens morgonbrev.

För svensk del riktas i intresset mot SCB:s statistik över industriproduktion och industriorder i januari. Enligt SME Direkts enkät väntas industriproduktionen ha stigit med 0,2 procent från i december och ökat med 0,5 procent från i januari 2011.

Svensk Stils blixtindex visade att klädhandelns försäljning steg 0,6 procent i årstakt i februari och att skohandeln ökade med 13,6 procent. Det var första gången sedan april 2011 som klädhandeln ökade, konstaterade Mikael Sandström, branschordförande i Svensk Handel Stil, och tillade att en stor del av försäljningen av såväl skor som kläder var readriven.

Den tyska exporten återhämtade sig och steg 2,3 procent i januari efter en nedgång med 4,4 procent i december. Importen ökade 2,3 procent och handelsbalansen visade ett överskott på 13,1 miljarder euro. Definitiv statistik bekräftade att den tyska inflationen var 2,3 procent i februari

Frankrikes industriproduktion steg något mindre än väntat i januari och kvar på Europaagendan står nu industriproduktion från Storbritanniens, definitiv BNP- statistik för det fjärde kvartalet från de båda krisländerna Grekland och Portugal samt norsk februari-KPI.

Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan har stigit 4 punkter till 2,02 procent från svensk stängning på torsdag eftermiddag.

Fredagens viktigaste statistik är den amerikanska sysselsättningen i februari, där analytikerna i Bloomberg News enkät tror på en ökning med totalt 210.000 personer och en uppgång på 225.000 i privat sektorn. Arbetslösheten väntas ha varit oförändrat 8,3 procent. Från USA kommer också handelsbalans och grossistlager i januari.

Kinas inflation bromsade in något mer än väntat i februari, till 3,2 procent, från 4,5 procent i januari. PPI- inflationen sjönk samtidigt till oförändrat från 0,7 procent.

Samtidigt kom såväl industriproduktion som detaljhandel in lägre än prognos under januari-februari, jämfört med motsvarande period i fjol, och denna kombination av sjunkande pristryck och oväntat svag produktion bäddar enligt analytikerna för nya stimulanser.

På valutamarknaden stärktes euron under natten på god optimism inför det grekiska skuldbytet, men när beskedet om anslutningen till skuldbytet så kom tappade euron igen. Sammantaget har euron tappat marginellt till 1,322 mot dollarn från 1,323 vid torsdagens svenska stängning.

Kronan har sedan torsdagens stängning tappat 1 öre mot dollarn till 6,73 och tappat 1 öre till 8,90 mot euron.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?