1515

Asienbörser: Grekuppgörelse löste upp knutarna

De asiatiska börserna steg på veckans sista handelsdag sedan tecken på att den grekiska skulduppgörelsen var på väg att få en bred uppslutning bekräftats. Marknaden valde att bortse från kinesiska industriproduktionsdata som var sämre än väntat och gladdes i stället åt lägre inflation.

Vid 7.35-tiden var det regionala indexet MSCI Asia Apex 50, som exkluderar japanska aktier, upp 1,0 procent. I Tokyo steg Nikkei 225 1,7 procent och i Hongkong ökade Hangsengindex 1,0 procent.

Det grekiska finansdepartementet meddelade på fredagsmorgonen att obligationsinnehavare med 85,8 procent av landets statsobligationer sagt ja till det föreslagna skuldbytet. Efter att tvingande "collective action clauses" utlöses blir anslutningsgraden 95,7 procent. Beskedet är i linje med de rykten som florerade under torsdagskvällen.

En rad makrodata från Kina var mestadels sämre än analytikerna spått, medan undantag för KPI.

Konsumentprisindex ökade med 3,2 procent i februari, något under väntade 3,4 procent och klart lägre än januarisiffran på 4,5 procent.

Industriproduktionen steg med 11,4 procent under perioden januari till februari, jämfört med samma period i fjol. Väntat var enligt Bloomberg News prognossammanställning en uppgång med 12,3 procent. Även detaljhandeln ökade mindre än väntat, med 14,7 procent under samma period, att jämföra med prognoserna på 17,6 procent.

I Tokyo handlades Nikkei-index tidvis över 10.000 för första gången sedan i början på augusti 2011, men stängde med en uppgång på 1,7 procent till 9.929,7. Bland vinnarna märktes Sony, som steg 4,3 procent och Toyota, som ökade 2,3 procent. Ståltillverkare ledde uppgången i det bredare Topix- indexet. Landets största bolag i sektorn, Nippon Steel, var upp 5,4 procent.

Gruvbolagen reagerade positivt på Greklandsnyheterna och steg på bred front. Rio Tinto var upp 2,4 procent och BHP Billiton ökade 1,2 procent.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?