1515

Stockholmsbörsen: Verkstad tog täten uppåt

Lika oroliga som Stockholmsbörsens investerare var i början på veckan över utsikterna för det grekiska skuldbytet, nästan lika förhoppningsfulla var de på torsdagen om en lyckad utgång av övningen. Följden blev en rejäl indexuppgång där de cykliska verkstadsbolagen och fordonssektorn tog ledningen.

Vidare stöddes börsrallyt av stark tysk makrostatistik, medan lite högre arbetslöshetstal än väntat från USA på eftermiddagen verkade i motsatt riktning.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde 2,7 procent högre till noteringen 1.091,3. Omsättningen var 16 miljarder kronor på Stockholmsbörsen medan omsättningen inklusive Chi- X, Burgundy, Turquoise och Bats uppgick till 22,5 miljarder.

Signaler från olika håll tydde på torsdagen på att en stor majoritet av innehavarna av grekiska statsobligationer var beredda att delta i det skuldbyte som är en förutsättning för att Grekland ska kunna kvittera ut nästa del av stödprogrammet.

Från Tyskland visade data att industriproduktionen ökade med 1,6 procent i januari, mer än väntade 1,1 procent. Den amerikanska statistiken över antalet nyanmälda arbetslösa var dock sämre än förväntningarna, med en uppgång på 8.000 personer till 362.000 under förra veckan.

Försiktigt optimistiska signaler om den europeiska utvecklingen hördes från ECB-chefen Mario Draghi.

Det finns fortsatta tecken på att eurozonens ekonomi håller på att stabiliseras, även om nedåtriskerna för de ekonomiska utsikterna fortsätter att dominera. Ändå väntar sig ECB en gradvis återhämtning under 2012, sade han på en presskonferens.

"Inga mer krisbekämpningsåtgärder från ECB", var Nordeas chefanalytiker Anders Matzens slutsats.

I Stockholm steg verkstadsbolagen på bred front med SKF i spetsen. SKF B ökade 5,9 procent, Sandvik 5,0 procent och Atlas Copco A 3,8 procent.

SKF fick extra skjuts av en artikel i Dagens Industri, i vilken vd Tom Johnstone andades positiva tongångar om konjunkturutvecklingen, inte minst i Europa.

"Det är en positiv underton i artikeln och det tolkas nog som att det gått bra under den första delen av året", sade en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Även lastbilstillverkarna gasade på. JP Morgan ser positivare på lastbilssektorn och har höjt rekommendationen för Scania till övervikt med riktkurs 160 kronor. Scania B steg 6,9 procent till 135:50 kronor, medan Volvo B ökade 4,7 procent till 96:15 kronor. Underleverantören Haldex steg 6,1 procent.

Bankerna avancerade också, både på kontinenten och i Stockholm. Bäst gick det för SEB, vars A-aktie steg 4,2 procent. Banken har sålt sina kvarvarande grekiska obligationer under årets första kvartal. I övrigt steg Nordea 3,2 procent och Swedbank A 2,8 procent.

Clas Ohlson lyfte 5,7 procent till 97:75 kronor efter en kvartalsrapport som var marginellt sämre än snittförväntningarna enligt SME Direkt.

Enligt en analytiker Direkt talat med kan kursreaktionen förklaras av lägre kostnader och starkt kassaflöde, vilket bådar gott inför kommande utdelning.

Cision rasade närmare 30 procent efter att ha meddelat att skadeståndskrav från ett stort amerikanskt förlag hotar. En väsentlig resultateffekt av eventuella ersättningskrav kan inte uteslutas.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?