1515

Asienbörser: Storstilad återhämtning

De asiatiska börserna vände efter tre dagars nedgångar upp på torsdagen på hopp om ett lyckat grekiskt skuldbyte och positiva makrosignaler. De japanska exportörerna vann mark, banker rekylerade uppåt och råvarubolag avancerade i det förbättrade risksentimentet.

Runt 7.50 var det regionala indexet MSCI Asia Apex 50, som exkluderar japanska aktier, upp 1,1 procent. De japanska indexen Nikkei och Topix var 2,0 och 1,6 procent högre.

"Aktier som såldes av igår rekylerar upp då Asien följer med den globala studsen uppåt. Det ser mer än troligt ut att den grekiska skulduppgörelsen kommer att gå igenom, vilket minskar en del av oron i regionen", sade Peter Esho, chef för marknadsanalys på City Index i Sydney, till Marketwatch.

Tecken på framsteg i den grekiska omstruktureringen gav stöd även till USA-börserna på onsdagskvällen, då förtroendet för att regeringen kan säkra upp det stöd som krävs av privata investerare inför torsdagens deadline för skuldbytet ökade.

Stöd kom även från att Wall Street Journal rapporterar att Federal Reserve överväger en ny runda kvantitativa lättnader eller obligationsköp.

Under onsdagen rapporterades att antalet sysselsatta i den privata sektorn i USA ökat med 216.000 personer i februari, något över en väntad ökning på 215.000 personer.

På torsdagen uppdaterades utfallet av BNP i Japan i det fjärde kvartalet till en nedgång på 0,2 procent, jämfört med föregående kvartal, vilket motsvarar en nedgång på 0,7 procent i årstakt. Enligt den preliminära beräkningen var nedgången 0,6 procent i fjärde kvartalet och 2,3 procent i årstakt.

I Tokyo avancerade exportbolagen. Fujitsu steg 3,3 procent och Nikon ökade 4,3 procent medan Toyota Motor och Mazda Motor noterades för uppgångar på 2,6 procent vardera.

Bankerna tog tillbaka lite av tidigare nedgångar. Nomura Holding ökade 4,7 procent och Daiwa Securities steg 4,3 procent. I Hongkong steg Bank of China 1,9 procent.

Efter en uppgång i råvarupriserna under natten avancerade flera bolag i sektorn. Angang Steel ökade 3,8 procent i Hongkong och BHP Billiton steg 0,7 procent i Sydney.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?