1515

USA-börser: Bra nyheter stärkte kurserna

En del av men långt ifrån hela tisdagens tapp återvanns på onsdagen på New York-börsen. Starka arbetsmarknadssiffror och positiva utsikter inför torsdagens grekiska skulduppgörelse stärkte sentimentet.

Dow Jones Industrial Average stängde upp 0,6 procent till noteringen 12.838, att jämföra med tisdagens tapp på 1,6 procent, medan det bredare Standard & Poor's 500 steg 0,7 procent till 1.352,7. Nasdaq Composite ökade 0,9 procent till 2.936. Omsättningen uppgick till 800 miljoner aktier på New York-börsen och till 1,6 miljarder aktier på Nasdaq.

Cykliska bolag och banker gick bäst, och Bank of America var bästa bolag på storbolagsindexet med en uppgång på 3,8 procent. Sämst på storbolagsindexet var Kraft Foods, ned 1,2 procent efter att ha fått en rekommendationssänkning till behåll från köp av investmentbanken Jefferies.

Arbetsmarknadsstatistiken visade att den amerikanska sysselsättningen steg med 216.000 personer i den privata sektorn i februari, vilket var 1.000 fler än väntat. Från Greklandshåll skrev Bloomberg att 58 procent av de privata borgenärerna på landets statsskuld nu har gått med på det ackord som har deadline på torsdagkvällen.

"Marknaden vill helt enkelt gå upp. ADP-rapporten [sysselsättningsstatistiken] var positiv. Det växande deltagandet i det grekiska skuldbytet muntrar upp. Dessutom finns en rapport om att Federal Reserve kommer att fortsätta köpa obligationer, men de tänker inte utöka sin balansräkning", förklarade Jack Ablin, investeringschef vid Harris Private Bank i Chicago, uppgångarna i en kommentar till Bloomberg News.

På bolagsnivå fick Apple överlägset mest uppmärksamhet under handeln tack vare lanseringen av sin nya läsplatta, som kommer att börja säljas den 16 mars. Att döma av börsreaktionen var produkten en besvikelse, eftersom uppgångar förbyttes i nedgångar efter lanseringen. Aktien stängde 0,1 procent upp.

Desto bättre gick det för de företag som eventuellt levererar komponenter till Apple. Nuance, som gör bland annat röstlösningar, steg 2,6 procent, halvledarföretagen Micron och Broadcom 1,1 respektive 2,9 procent, och hårddisktillverkaren Seagate 2,7 procent.

Caterpillar steg 2,2 procent. Bolaget, som tillverkar bland annat anläggningsmaskiner, meddelade att orderboken är rekordstor. Ersättningsköp är nyckeldrivkraften för efterfrågan på företagets produkter i USA och Europa, sade ledningen vid en branschkonferens.

Internetradioföretaget Pandora rasade 23,9 procent efter att ha lämnat en prognos för det första kvartalet som låg under analytikernas förväntningar. Före dagens fall hade bolaget stigit 43 procent i år.

Ericsson stängde 36 öre högre i New York än i Stockholm efter att ha klättrat 3,0 procent i New York mot 2,1 procent i Stockholm.

Den amerikanska tioåringsräntan tickade upp 3 punkter till 1,97 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?