1515

Råvaror: Oljepriset vänder upp

Priserna på råvaror noterade inga större rörelser på onsdagsmorgonen efter tisdagens kraftiga nedgångar.

Vid klockan 8.50 handlades WTI-oljans förstatermin upp 0,47 dollar till 104,78 dollar per fat. Brentoljan steg med 0,50 dollar till 122,48.

I sin månadsrapport sänkte det amerikanska energidepartementet, DOE, sin prognos över den globala efterfrågan på råolja till 88,96 miljoner fat per dag under 2012, från 89,25 miljoner fat i februariprognosen.

Vidare sänker DOE prognosen för den globala efterfrågan 2013 till 90,33 miljoner fat per dag.

Samtidigt sänks också prognoserna över det globala utbudet både för 2012 och 2013.

Det amerikanska energidepartementet höjer också sin prognos för spotpriset på WTI-oljan till ett genomsnitt om 105,71 dollar per fat under helåret 2012 från tidigare 100,40. 2013 räknar DOE med att WTI kommer att kosta 105,75 dollar per fat, att jämföra med en prognos på 103,75 förra månaden.

DOE skrev i en kommentar att de fortsatt stora osäkerheterna på marknaden kan lyfta oljepriserna högre eller lägre än väntat, eftersom ett antal Opec-länder för närvarande är drabbade av utbudsstörningar.

"Oljepriserna kan bli högre än denna rapport har beräknat om de nuvarande störningarna intensifieras, nya Opec-projekt skjuts upp eller om Opec-medlemmarna inte ökar produktionen. På efterfrågesidan kan priserna bli lägre om den globala ekonomiska tillväxttakten inte kan återhämta sig inom OECD, eller om den ekonomiska tillväxten utanför OECD bromsar in", skrev DOE.

En rapport från American Petroleum Institute visade på tisdagskvällen att de amerikanska råoljelagren steg med 4,6 miljoner fat förra veckan. Utfallet avviker relativt stort från vad analytiker förväntar sig inför den officiella rapporten som publiceras på onsdag, där medianprognosen i Bloomberg News enkät pekar mot en ökning om 1,5 miljoner fat. Bensinlagren var dock mer i linje med förväntningarna medan destillatlagren avvek rejält på uppsidan.

På basmetallmarknaden i London fortsatte kopparn ned med 25 dollar lägre till 8.265 dollar per ton, medan zinkpriset gick upp 4 dollar till 2.016.

"Det bredare riskskyddshumöret som accellererade i går håller i såg och vi kan komma att se ytterligare savaghet på metallmarknaderna. Men orsakerna bakom denna veckas mjukare ton - Kinas sänkta BNP-tillväxtmål och oro över Grekland - kan omvändas", sa Nick Trevethan, råvarustrateg vid Australia & New Zealand Banking Group till Bloomberg News.

"Vad gäller Kina är det viktigt att komma ihåg att 7,5 procent är ett mål, inte en prognos. Förra året var målet 8 procent och vi såg en tillväxt om 9,3 procent. I år räknar vi med att Kina kommer att växa med 9 procent", fortsatte han.

På ädelmetallerna backar återigen guldet och har tillsynes stabiliserats under 1.700-dollarsstrecket, efter en nedgång om drygt 1 dollar till 1.673 dollar per uns på onsdagen. Silvret sjönk samtidigt 0,09 dollar till 32,86.

Nedgångarna i guldet till trots, innehaven i börshandlade produkter uppbackade av guld fortsätter att stiga.

"Det finns fortfarande folk som är villiga att skydda deras förmögenhet. En nedgång som gårdagens utgör ett bra tillfälle (att investera)", sa Lv Xiaowei, analytiker vid First Futures till Bloomberg News.

Table


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?