1515

Råvaror: Oro för Kina pressar metallpriser

Priserna på råvaror noterade något blandade rörelser på tisdagens morgonhandel. Medan oljan låg stilla var metallerna ned på fortsatt oro över den ekonomiska tillväxten i Kina.

Vid klockan 8.50 handlades WTI-oljan upp 0:06 dollar till notering 106:78 dollar per fat. Brentoljan steg med 0:09 dollar till 123:89.

"Den lägre sidan stöttas av Iran-situationen, men folk har fortfarande inte tillräckligt med förtroende för att köpa aggressivt", sade Ken Hasegawa, förvaltare vid Newedge Group till Bloomberg News, och tillade att oljan "lätt" kan komma att stiga ytterligare 10-20 dollar om Israel attackerar Iran militärt.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sade efter ett möte med president Barack Obama att han inte kommer tillåta att Israel blir hotat av ett iranskt kärnvapen.

"Ingen av oss har råd att vänta mycket längre", sade premiärministern.

Barack Obama sade i sin ur att det fortfarande finns utrymme för en diplomatisk lösning av konfrontationen. USA har ett fast åtagande till Israels säkerhet och upprepade att "alla val" är tillängliga för att förhindra ett Iran med kärnvapen.

I Iran sade en parlamentsledamot i försvarsutskottet till statlig tv att Irans militära kapacitet har växt och att landet skulle hämnas på en attack av Israel.

Basmetallerna på London Metal Exchange utökade måndagens nedgångar, fortfarande präglade av oro kring den kinesiska ekonomiska tillväxten.

"Oro över Kinas tillväxt om 7,5 procent kan skada ett förväntat rally. Låt oss se vad den kinesiska statistiken presenterar för oss i slutet av veckan.

Kopparns tremånaderstermin sjönk 66 dollar till 8.439 dollar per ton, medan zinkterminen backade 15 dollar till 2.072.

Även priserna på ädelmetaller tappade mark på måndagen, med guldet ned med drygt 5 dollar till strax över 1.701 dollar per uns. Silvret tappade 0:20 dollar till 33:78.

På fredag presenterar Kina statistik över bland annat utvecklingen i industriproduktionen och konsumentpriserna i februari.

"Guldet föll efter att Kina, som av många ses som den globala ekonomins motor, sänkte sitt tillväxtmål för 2012 till en åttaårslägsta. Ädelmetallen kan komma att sjunka ytterligare", sade Lynette Tan, analytiker vid Phillip Futures till Bloomberg News.

Bomullspriset fortsatte upp för andra dagen i rad sedan Indien meddelat att det stoppar exporten av råvaran. Landet är världens näst största exportör av bomull. Initialt var det oklart varför regeringen har beordrat ett stopp, men efter ett klargörande stod det klart att regeringen ville säkra det inhemska utbudet.

Table

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?