1515

Stockholmsbörsen: Kina tynger börsen

Stockholm inledde veckan likt många andra av världens börser med generellt sjunkande kurser. Indexutvecklingen präglades framför allt av att Kina sänkt sitt tillväxtmål för första gången på många år. Elektas delårssiffror gladde och aktien stiger.

Kring klockan 10.30 hade OMXS30 gått ned 1,0 procent till 1.093,9. Omsättningen var 2,0 miljarder kronor på Stockholmsbörsen medan omsättningen inklusive Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats uppgick till 2,9 miljarder kronor.

På kontinenten hade Euro Stoxx 50 backat med 1,2 procent.

Kinas premiärminister Wen Jiabao meddelande att Kina sänker sitt tillväxtmål till 7,5 procent i år, efter att målet sedan 2005 legat på 8 procent.

Sentimentet förbättrades inte av att anonyma ECB-källor i tysk media uppgav att Grekland kan komma att misslyckas med att få tillräckligt många privata investerare att delta i skuldbytet. Dessutom var det definitiva utfallet i euroområdets inköpschefsindex för tjänstesektorn i februari lägre än förväntat, 48,8 mot väntade 49,4 vilket var i linje med det preliminära utfallet.

USA-börserna stängde svagt nedåt på fredagen och en tidig titt på terminerna indikerar att nedgången kommer att fortsätta under måndagen. Även i Asien har det generellt gått söderut.

På Stockholmbörsen var nedgången bred till sin karaktär och även kontracykliska papper såsom läkemedel och operatörerna låg på minus under den inledande handeln. Råvarurelaterade Boliden och SSAB sjönk mest bland storbolagen och var ned 2,9 respektive 2,6 procent.

Elekta gick mot strömmen, upp 4,1 procent, tack vare en rapport för det tredje kvartalet som var klart starkare än väntat på det flesta punkter och det kunde väga upp att bolaget samtidigt sänkte sin omsättningsprognos för helåret.

Även Meda trotsade den generella rörelsen nedåt och steg 1,1 procent. Tre kliniska studier av Dymista, mot allergi, har gett positiva resultat.

På rekommendationsfronten har SEB Enskilda sänkt Axis till behåll, från tidigare köp. Enskilda hänvisar till att bolagets tillväxtsiffror är nyckeln för fortsatt kursuppgång och här ser banken bara begränsad uppsida i förhållande till det egna intäktsestimatet för 2012. Axis backade 2,4 procent till 181 kronor. SEB Enskildas riktkurs på Axis ligger på 200 kronor.

Billerud är en aktien är "väl värd att ta in" i en portfölj, enligt Dagens industris måndagsanalys. Dessutom skickade vd Per Lindberg positiva signaler.

Billerud steg 1,6 procent.

Bland de mindre bolagen kan Active Biotechs uppgång på 10 procent under måndagen noteras. Aktien steg nästan 50 procent förra veckan och har därmed tagit igen lite av all den mark som förlorades under det tuffa 2011.

Måndagens agenda innefattar bland annat inköpschefsindex för den amerikanska tjänstesektorn och statistik över industriorder i USA. Dessa siffror kommer klockan 16.


Innehåll från EuropcarAnnons

Ledande mobilitetsleverantören som elektrifierar hela Sverige

Europcar är den ledande leverantören i Sverige av delad hållbar mobilitet, med högst andel elektrifierade bilar. Men det rör sig inte bara om hyrbilar utan Europcar vill i framtiden erbjuda olika typer av mobilitet. Under 2021 har företaget presenterat såväl VW California, en husbil som går att köra på HVO100, men också ett betatest på SEAT MÓ som är en elektrisk motorcykel, så kallad mikromobilitet.

– 40 procent av vår fordonsflotta är elektrifierad och vi har som mål att ha 100 procent fossilfri fordonsflotta till år 2025. Vår vision är kunna erbjuda ett spektrum av mobilitetslösningar, en multimodal plattform med erbjudanden som underlättar för människor att röra sig på ett hållbart sätt i samhället, berättar Cathrin Idén Chief Commercial Officer på Europcar.

En hållbar mobilitet från norr till söder

Som den ledande leverantören av mobilitetslösningar är Europcar verksamma i hela landet, från Kiruna i norr till Trelleborg i söder. Laddbara elbilar går att hyra överallt, inte bara i storstäder utan i hela Sverige.

– Utöver hög tillgänglighet och tillgång på bilar har vi ett högt nyttjande på våra fordon. Den genomsnittliga körsträckan på privatägda bilar i Sverige ligger på cirka 1100 mil per år men våra bilar rullar tre gånger så långt, säger Mickael Bogered, CEO för Europcar Sverige.

Bilen, bränslet och beteendet

Europcar vill utmana normen vad gäller hållbarhet och har bland annat tre nyckelord i sitt arbete; bilen, bränslet och beteendet. För Europcar är hållbarhet viktigt och genom att köpa in laddbara bilar och hyra ut dessa kan privatägda bilar ersättas. En stor del av arbetet handlar också om att skapa en medvetenhet hos kunderna hur de kan agera hållbart.

– Vi brukar prata om bilen, bränslet och beteendet. Angående bilen gäller det att utmana normen, varför ska du till exempel åka i en stor kombi själv? Kanske går det att istället att åka stora delar av sitt transportbehov i en mindre bil och när det sen är dags för fjällen eller sommarsemester kan du hyra en större, rymligare bil av oss. Hyr bilen du behöver när du behöver den, berättar Mickael Bogered.

– I bränslet ligger vår strategi att elektrifiera Sverige. Vi har ett stort utbud av rena elbilar, el-transportbilar och SEAT MÓ125 elmotorcyklar. Därmed erbjuder vi ett större utbud än någon annan mobilitetsleverantör. Sen vad gäller beteendet handlar det om vad du väljer för mobilitetslösning. Behövs verkligen bilen för alla sträckor? Kanske är det bättre att i vissa situationer använda sig av en elektrifierad motorcykel? Om du som kund väljer bilmobilitet, hur mycket förbrukningen kan påverkas av ditt eget beteende, säger Cathrin Idén. 

Fler delade bilar innebär färre bilar på vägarna

Europcar ser sig som en viktig del av samhället, med en stark vilja att bidra till en hållbar samhällsutveckling.  Att kunna kombinera olika hållbara mobilitetslösningar. Det handlar om cykel, kollektivtrafik och elbil när behovet finns. Men också att få företag att fundera på sitt mobilitetsbehov.

– Med fler delade bilar blir det färre bilar. Istället för företagsbilar kan företag istället hyra av oss vid sina toppar och därmed kunna lastbalansera sin egen verksamhet. Vi tittar på bilpooler till företag som också kan nyttjas av allmänheten, avslutar Cathrin Idén.

Mer information om Europcar

Europcar tror att vägen till hållbar mobilitet nås genom ökad elektrifiering, ökad delning och att erbjuda fordon matchade för det aktuella behovet. Denna vision återspeglas i Europcars flexibla mobilitetslösningar. Oavsett om behovet gäller dagar eller år - ifall det rör sig om storstäder eller landsbygd - vill företaget utmana gamla tankesätt och ge ett mer flexibelt och hållbart alternativ till det traditionella bilägandet. Europar Sverige har 160 stationer och ca 5000 bilar i sin vagnpark. Europcar drivs i Sverige av Europeisk Biluthyrning AB som är ett dotterbolag till Volkswagen Group Sverige AB.

Besök oss på europcar.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Europcar och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?