1515

Stockholmsbörsen: Nedåt i avvaktande handel

De ledande handelsplatserna i Europa noterade en oregelbunden utveckling medan Stockholmsbörsen tappade något på onsdagsförmiddagen. Cykliskt och utdelningar agerade sänke inom OMXS30-indexet.

"Vi har sett en del vinsthemtagning och investerare är motvilliga till att ta nya positioner. Numer spelar det ingen större roll vad politiker säger, finansmarknaden vet att krisen inte är över ännu", sa Matthias Jasper, aktiechef på WGZ Bank i Düsseldorf, till Bloomberg News.

Stockholmsbörsens OMXS30-index hade klockan 13.30 tappat 0,4 procent till noteringen 1.091. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 5,2 miljarder kronor, inklusive Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats uppgick den till 7,9 miljarder.

I Europa noterades DAX, Euro Stoxx, CAC och FTSE från oförändrade till 0,2 procent högre.

Swedish Match lindrade nedgången för OMXS30 med en uppgång på drygt 3 procent till 262,30 kronor. Citigroup hjälpte aktien upp på nytt all-time-high med en höjd rekommendation på aktien till köp, från tidigare neutral. Investmentbankens nya riktkurs är 300, upp från 230, kronor.

Nokia noterades steg knappa 3 procent till 36,73 kronor. Bolaget uppgav Nokia att deras första Lumia-telefon i Kina börjar säljas i april hos China Telecom, landets tredje största operatör. Nokia planerar att tids nog sälja sina Lumia-telefoner, baserade på Windows Phone, hos samtliga tre kinesiska mobiloperatörer. Swedbank Markets har vidare höjt rekommendationen på Nokia till köp, från neutral, med ny riktkurs på 4,50, upp från 4,40, euro.

Lundin Petroleum var 0,1 procent upp. Reuters rapporterade att bolagets vd Ashley Heppenstall anser att marknaden undervärderar värdet av Johan Sverdrupfältet.

Oljesektorskollegan Enquest tappade 0,4 procent. Carnegie har sänkt rekommendationen till behåll, från köp.

Inom banksektorn var SHB A, SEB A och Nordea 0,3 procent upp till 0,2 procent ned. De fyra svenska storbankerna har fått uppjusterade riktkurser av Credit Suisse som anser att det "är för tidigt att sälja". SEB anges som investmentbankens toppval och återfinns på dess fokuslista. Nordea får rekommendationen outperform. Såväl Swedbank som Handelsbanken får rekommendationen neutral. Swedbank noterades 4,70 kronor lägre, 4,3 procent, sedan utdelning om 5,30 kronor avskiljts.

Elextrolux B tappade 7,70 kronor, 5,2 procent, sedan det handlas utan rätt till utdelning om 6,50 kronor. Bolagets vd Keith McLoughlin sa på tisdagens årsstämma att det fortfarande råder stor osäkerhet på marknaderna och att det ännu inte skymtats någon efterfrågeuppgång i USA.

"Viktigast är att vi inte förväntar oss någon återhämtning på de mogna marknaderna i Västeuropa. Och i USA hoppas vi på en positiv efterfrågan, men vi ser den inte ännu. Det är den negativa delen", sa han enligt Reuters.

Inom cykliskt backade Boliden 1,6 procent medan verkstadsbolagen Atlas A, SKF B och Sandvik tappade 1,3 till 1,4 procent. Assa B noterades 1,7 procent lägre.

Odd Molly föll tungt, nära 7 procent, på besked om att införsäljningen av Odd Mollys höst- och vinterkollektion 2012 avslutats och visar på ett ordervärde på cirka 87 miljoner kronor. En obalans i kollektionen kombinerat med en svag marknad leder till att det aktuella ordervärdet blev lägre än föregående års summa om 137 miljoner. Nytillträdde vd:n Anna Attermark konstaterade kritiskt att kollektionen som helhet inte når upp till "våra och våra kunders förväntningar".

Inom sektorn retirerade RNB 5,5 procent. SEB Enskilda har sänkt sin rekommendation på RNB till sälj, från behåll.

På den europeiska makroagendan står preliminär tysk KPI klockan 14. Från USA väntar en halvtimme senare order varaktiga varor för februari. USA-terminerna hade stigit svagt strax efter lunchtid. Vinsthemtagningar tyngde de amerikanska börserna under tisdagens sluthandel och medförde att Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq stängde 0,1 till 0,3 procent lägre.

Barometerindikatorn, som sammanfattar läget i svensk ekonomi, steg till 101,8 i mars från 93,5 föregående månad, väntat var 93,5 i mars. Barometerindikatorn ligger nu nära två enheter över det historiska genomsnittet.

Konfidensindikatorn för det totala näringslivet steg till 11 i mars från 0 föregående månad. För tillverkningsindustrin steg indikatorn till +1 från -13 föregående månad, väntat var -12 i mars.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?