1515

Stockholmsbörsen: Det mesta tyder på nedgång

Terminerna för de ledande europeiska pekade nedåt en halvtimma före onsdagens öppning. USA-börserna stängde ned på tisdagskvällen efter en svag sista handelstimme.

"De europeiska aktiemarknaderna ser ut att öppna ned denna morgon efter att Wall Street avslutade tisdagens session i rött efter en sen omgång med vinsthemtagande", skrev European Market Scope i ett morgonbrev.

Terminerna för Euro Stoxx, DAX och CAC hade tappat mellan 0,2 och 0,3 procent, runt klockan 8.30.

Införsäljningen av Odd Mollys höst- och vinterkollektion 2012 har avslutats och visar på ett ordervärde på cirka 87 miljoner kronor. En obalans i kollektionen kombinerat med en svag marknad leder till att det aktuella ordervärdet blev lägre än föregående års summa om 137 miljoner.

"Höst- och vinterkollektionen 2012 har fått ett positivt mottagande vad gäller en av våra två viktigaste varugrupper, stickat, men det räcker inte. Som helhet når kollektionen inte upp till våra och våra kunders förväntningar", kommenterar nye vd:n Anna Attermark.

Det brittiska verkstadsbolaget GKN kommer sannolikt att köpa Volvo Aero inom en månad, enligt uppgifter till Bloomberg News. GKN sägs vara den enda återstående budgivaren i kampen, då övriga möjliga köpare dragit sig ur budgivningsprocessen.

Citigroup höjer rekommendationen på Swedish Match till köp, från tidigare neutral. Ny riktkurs är 300 kronor, upp från 230 kronor.

De fyra svenska storbankerna får uppjusterade riktkurser av Credit Suisse som anser att det "är för tidigt att sälja". Ny riktkurs på SEB, investmentbankens toppval och som återfinns på dess "Focus List", är 56 kronor, tidigare 52 kronor. Riktkursen på Nordea är 71 kronor, upp från 67 kronor, med rekommendationen outperform. Såväl Swedbank som Handelsbanken får rekommendationen neutral.

Swedbank och Electrolux handlas på onsdagen utan rätt till utdelning om 5:30 kronor respektive 6:50 kronor.

Elextrolux vd Keith McLoughlin sade på tisdagens årsstämma att det fortfarande råder stor osäkerhet på marknaderna och att det ännu inte skymtats någon efterfrågeuppgång i USA.

"Viktigast är att vi inte förväntar oss någon återhämtning på de mogna marknaderna i Västeuropa. Och i USA hoppas vi på en positiv efterfrågan, men vi ser den inte ännu. Det är den negativa delen" sade han.

Affärsvärlden lämnar säljrekommendationer på Electrolux och Handelsbanken i veckans nummer samt köp på Hexagon.

På den europeiska makroagendan står preliminär tysk KPI klockan 14. Från USA väntar en halvtimma senare order varaktiga varor för februari.

USA-terminerna var i stort oförändrade på onsdagsmorgonen efter att USA-börserna stängt 0,1 till 0,3 procent lägre på måndagskvällen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?