1515

Råvaror: Oljepriset under press

Priset på Brent-olja utökade de inledande nedgångarna under onsdagsförmiddagen efter uppgifter om att Frankrike, Storbritannien och USA överväger att frigöra strategiska oljelager.

Vid klockan 11.35 visade WTI-oljan i första termin en nedgång på 0:83 dollar till 106:50 dollar per fat, medan Brent sjönk 1:27 dollar till 124:27.

Le Monde rapporterade under förmiddagen att Frankrike är i kontakt med Storbritannien och USA om att möjligtvis koordinera ett frigörande av strategiska oljelager, i syfte att pressa ned oljepriserna.

Frankrikes näringsminister Eric Besson bekräftade senare uppgifterna, och uppgav att det var USA:s regering som hade kommit med förslaget och att den franska regeringen "välkomnade förslaget".

Han sade att regeringen i nuläget inväntar en rapport från Internationella energimyndigheten, IEA, innan något beslut i frågan fattas.

På tisdagskvällen rapporterade Wall Street Journal, med hänvisning till en EU-källa, att Iran kommer att träffa representanter för USA, Ryssland, Kina, Tyskland, Storbritannien och Frankrike den 14 april i Istanbul för att diskutera landets atomenergiprogram,

Senast länderna förhandlade var i januari 2011, även då i Istanbul. De samtalen bröt samman efter bara några dagar.

Uppgifterna om samtal bekräftades på onsdagen av Irans utrikesminister, Ali Akbar Salehi, men kommer enligt honom äga rum den 13 april på en ännu obestämd plats. Han sade dock att den "bästa platsen" är Istanbul.

"Detta kan vara negativt för sentimentet, men inte för fundamenta. Sanktionerna kommer att fortsätta strama åt marknaden", sade Jeremy Firesen, råvarustrateg vid Société Générale till Bloomberg News.

Tidigare i mars uppgav brittiska källor till Reuters att Storbritannien samarbetar med USA om att frigöra strategiska lager inom "månader".

På tisdagskvällen publicerade American Petroleum Institute sin inofficiella rapport över de amerikanska oljelagren. Enligt rapporten steg råoljelagren med 3,6 miljoner fat förra veckan. Bland produkterna ökade bensinlagren med 1,3 miljoner fat medan destillatlagren sjönk 1,4 miljoner.

Inför den officiella rapporten, som presenteras av amerikanska energidepartementet på onsdagskvällen, väntar sig analytikerna i Bloomberg News enkät att råoljelagren ska ha stigit 2,55 miljoner fat, medan bensin- och destillatlagren sjönk 1,6 respektive 0,5 miljoner.

Goldman Sachs ändrade på onsdagen sina råvarurekommendationer till neutral från övervikt på kort sikt. Banken hänvisade till att de flesta råvarumarknader har nått deras kortsiktiga prismål samt de tror att makroomgivningen kommer att dämpas under andra kvartalet med få kortsiktiga händelser som kan lyfta priserna utöver eventuella ökade spänningar i Mellanöstern.

Banken pekar dock på två råvaruinvesteringar som sticker ut och kan vara gynnsamma på kort sikt: WTI-olja och guld, där rekommendationerna om att investera i långa positioner ligger kvar.

"Men dessa rekommendationer är inte baserade på förbättrad fundamenta, snarare på relativa värderingar - WTI väntas närma sig Brent i takt med att logistiska svårigheter löser sig och guldet väntas närma sig realräntorna", skriver Goldman Sachs.

På London Metal Exchange var kopparns tremånaderstermin ned 86 dollar till 8.449 medan zink backade 21 dollar till 2.014.

Kinas efterfrågan på koppar steg 26 procent i januari- februari jämfört med föregående år, vilket är en nedgång från en tillväxt om 30 procent i januari. Det skrev Standard Chartered i en analys på onsdagen, som gjorde beräkningarna baserat på handelsdata.

"Givet att Kina har varit en så stor positiv faktor för metallerna de senaste åren, borde inte vi vara överraskade över att en inbromsning skulle slå hårt på sentimentet", sade William Adams chefanalytiker på Basemetals.com till Bloomberg News.

Nickelns tremånaderstermin gick mot strömmen med en uppgång om 50 dollar till 17.830 dollar per ton, medan aluminium tappade 14 dollar till 2.182.

På ädelmetallmarknaden visade guldpriset små rörelser och handlades ned drygt 2 dollar till strax över 1.678 dollar per uns, medan silvret noterades 0:08 dollar lägre på 32:51.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?