1515

USA-börser: Fed-uttalande stärker

De ledande amerikanska indexen steg under måndagens inledande handel efter ett uttalande av Fed-chefen, Ben Bernanke, där han hävdade att ytterligare ackommoderande penningpolitik krävs för en betydande förbättring av arbetslösheten. Siffror över antalet köp av befintliga bostäder under februari, som var under förväntan, förmådde inte ändra på det positiva sentimentet.

Dow Jones Industrial Average var vid klockan 16.40 upp 1,0 procent till 13.212. S&P 500 ökade med 1,0 procent till 1.411 och Nasdaq noterades 1,1 procent högre till 3.101. Omsättningen uppgick till drygt 170 miljoner aktier på NYSE och cirka 400 miljoner aktier på Nasdaq.

Tidsskillnaden mellan Stockholm och New York är nu återigen sex timmar efter att Europa också bytt till sommartid.

Alla 10 sektorer inom Dow Jones låg på plus under måndagens inledande handel. Oljesektorn, som återfanns bland vinnarsektorerna på fredagen efter indikationer om minskad export från Iran, var också bland bästa sektorer på måndagen. Exxon Mobil och Chevron steg med 1,8 respektive 1,3 procent.

Före börsernas öppning på måndagen sa Fed-chefen Ben Bernanke i ett tal i Arlington att det är uppmuntrande att arbetslösheten har sjunkit till 8,3 procent, men att en fortsatt ackommoderande penningpolitik krävs för att göra ytterligare framsteg.

Han sa vidare att man inte kan vara säker på att den senaste tidens förbättringstakt på arbetsmarknaden kan bibehållas och tillade att han i synnerhet är oroad över antalet personer som har varit arbetslösa i minst sex månader.

"Vad han försöker säga är att Fed kommer att vara ganska försiktiga med att minska på lättnaderna oavsett ekonomins tillstånd." sa David Kelly, förvaltare på JP Morgan Funds i New York, till Bloomberg News.

På fredagen sa Bernanke att Fed fortfarande har mycket att lära om de penningpolitiska verktyg som användes i anslutning till den finansiella krisen.

National Association of Realtors, NAR, offentliggjorde under dagen siffror över antalet nya kontrakt om köp av befintliga bostäder i USA vilka sjönk med 0,5 procent i februari jämfört med föregående månad. Enligt Bloomberg News enkät pekade förväntningarna mot en uppgång med 1,0 procent i februari.

På andra sidan Atlanten sa Tysklands förbundskansler Angela Merkel till journalister på måndagen, att man kan komma att låta de båda räddningsfonderna EFSF och ESM löpa parallellt. Detta innebär att de 200 miljarder euro i EFSF som redan har lånats ut kan löpa vidare parallellt med ESM till dess att länderna som har fått lån har betalat tillbaka dem.

Under dagen väntas inga tunga rapporter, men på torsdag lämnar Blackberry-tillverkaren Research in Motion sin bokslutskommuniké för det brutna räkenskapsåret 2011/2012.

På räntemarknaden tickade räntan på amerikansk tioårig statsobligation upp 3 punkter till 2,27 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?