1515

Råvaror: Uppåt på bred front

Råvarupriserna steg på måndagen efter att Fed-chefen Ben Bernanke under dagen gett indikationer på att centralbanken kommer att fortsätta med sin ackommoderande penningpolitik.

Vid klockan 18.40 hade WTI-oljan i första termin tagit igen tidigare nedgångar och var ned 0,03 dollar till 106,84, Brent steg med 0,37 dollar till 125,50.

Fed-chefen Ben Bernanke uppgav i ett tal i Arlington på måndagen att det är uppmuntrande att arbetslösheten har sjunkit till 8,3 procent, men att en fortsatt ackommoderande penningpolitik krävs för att göra ytterligare framsteg.

I Sydsudan, som har drabbats av utbudsstörningar i mars, planeras de nedstängda oljefälten återuppstartas inom kort. Oljefälten kommer att generera produktion om cirka 350.000 fat per dag från nuvarande 50.000 fat.

På London Metal Exchange var kopparns tremånaderstermin upp 163 dollar till 8.543.

Chile, världens största kopparproducent, drabbades på söndagen av en jordbävning med magnitud 7,1 på richterskalan. Efterräkningarna blev lindrigare än befarat - inga stora skador mot infrastruktur rapporterades och oljeraffinaderierna och koppargruvorna drevs på normal kapacitet.

Jordbävningen ägde rum vid kusten i centrala Chile, och majoriteten av landets koppargruvor ligger i den norra delen. Inga reaktioner på kopparpriset gick att urskilja.

På ädelmetallmarknaden har guldpriset stigit med nästan 24 dollar till 1.686 dollar per uns, medan silvret noterades drygt 0,56 dollar högre på 32,78.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?