1515

Räntor och valutor: Euron svagare mot dollarn

Tyska IFO-index steg marginellt och kom in något bättre än väntat i mars, men satte inget större avtryck på finansmarknaderna.

På valutamarknaden har euron har fortsatt att försvagas mot dollarn samtidigt som räntespreadarna i euroområdet krymper. Marknadsräntorna i Europas kärna handlas fortsatt svagt upp medan räntorna i periferin sjunker, delvis drivet av medieuppgifter om att enighet börjar nås om hur Europas brandväggar ska stärkas.

Den svenska kronan har försvagats ett par öre mot dollarn medan svenska räntor stiger 1-2 punkter. Den tioåriga svenska statsobligationsräntan har vid lunchtid stigit 2 punkter till 2,00 procent medan den tyska tioårsräntan handlas 1 punkt upp till 1,88 procent.

"Marknaden är glad över brandväggen, men det finns andra saker som gör att detta sentiment av risk på är ohållbart", sade Achilleas Georgolopoulos, räntestrateg vid Lloyds i London, till Bloomberg News.

Förmiddagens höjdpunkt på makroagendan var IFO-index, som mäter klimatet inom det tyska näringslivet och som steg för fjärde månaden i rad i mars, även om det var en marginell uppgång. IFO-index steg till 109,8 i mars från uppreviderade 109,7 i februari (först rapporterades 109,6). Väntat var ett index på 109,6, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Index över förväntningarna om framtiden steg till 102,7 i mars från reviderade 102,4 föregående månad, väntat 102,6, medan index över det aktuella läget var oförändrat 117,4 i mars jämfört med reviderade 117,4 föregående månad, väntat här var 117,0.

IFO-ekonomen Klaus Wohlrabe sade i en kommentar till Reuters att den lilla uppgången i IFO-index ökar förhoppningarna om att Tyskland kan undvika en "minirecession". Han sade också att uppgången framför allt förklarades av bättre detaljhandel och att de tyska företagen nu börjar vänja sig vid euroområdets skuldkris, det finns inga tecken på att skuldkrisen har någon stark påverkan på företagen.

Commerzbank konstaterar i ett marknadsbrev att IFO- index till skillnad från det tyska inköpschefindexet inte sjönk i mars, vilket gör att det enligt banken så viktiga femmånaderssnittet för IFO också steg. Commerzbank noterar att när femmånaderssnittet har stigit har detta i 90 procent av fallen följts av en uppgång för tillverkningsindustrin.

"Vi tror därför fortfarande inte att den tyska ekonomin krympte igen under det första kvartalet. Med detta sagt: den senaste tidens blandade statistik tyder på att även den mycket konkurrenskraftiga tyska ekonomin har sina begränsningar", skriver Commerzbank och tillägger att skuldkrisen fortfarande är olöst, även om ECB:s treårserpor har minskat osäkerheten markant.

Spanska räntor sjunker på uppgifter i Financial Times om att Tysklands förbundskansler Angela Merkel är på väg att ge upp sitt tidigare motstånd mot att kombinera den tillfälliga räddningsfonden EFSF med den permanenta räddningsfonden ESM för att stoppa skuldkrisen från att spridas. Den spanska tioårsräntan har sjunkit 7 punkter till 5,30 procent och även italienska räntor sjunker. EU:s finansministrar möts på fredag och väntas då fatta beslut i frågan om räddningsfonderna.

EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn sade under förmiddagen att det krävs en tillräckligt stark stabiliseringsmekanism och han räknar med ett beslut i frågan denna vecka. Han sade också att recessionen i euroområdet kan bli kort så länge som regeringarna håller fast vid sina budgetplaner.

"Euroområdet är för närvarande i en mild recession, även om det finns tecken på en stabilisering", sade han.

Olli Rehn sade vidare att Spaniens regering snart kommer att fatta nya budgetbeslut för att komma närmare de uppställda budgetmålen.

"Italien och Spanien har varit väldigt beslutsamma i sina ansträngningar att stabilisera sina statsfinanser", sade han.

I helgen varnade dock Italiens premiärminister Mario Monti för att Spanien skulle kunna återuppväcka Europas skuldkris. Han sade att Spanien inte fokuserat tilläckligt på sin statsbudget.

Amerikanska marknadsräntor stiger något och den tioåriga statsobligationsräntan är upp 3 punkter till 2,26 procent, jämfört med fredagens svenska stängning.

Till eftermiddagen kommer USA-statistik över antalet kontrakterade husköp i februari, väntat är en uppgång med 1,0 procent från i januari, enligt Bloomberg News enkät. Under eftermiddagen talar också Fed-chefen Ben Bernanke vid en Nabe- konferens.

På valutamarknaden har dollarn stärkts mot både euron och yenen, med understöd av förhoppningar om bra amerikansk statistik och stigande obligationsräntor. Mot euron har dollarn stärkts till 1:322 från 1:328 på fredagen.

Den svenska kronan har försvagats 2 öre mot dollarn till 6:75 och handlas i det närmaste oförändrat till 8:93 mot euron.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?