1515

Räntor och valutor: Kronan tappar

Amerikanska marknadsräntor pekade fortsatt nedåt efter svensk stängning i fredags sedan svag husstatistik utgjort en besvikelse och samtidigt tappade dollarn mot euron.

Vid en konferens i Washington i helgen varnade två experter på penningpolitik Federal Reserve för riskerna med att hålla penningpolitiken alltför lätt alltför länge, rapporterade Wall Street Journal.

Fed-chefen Ben Bernanke satt i publiken när Masaaki Shriakawa, chef för Bank of Japan, och Jaime Caruana, chef för Bank for International Settlements (BIS), sade att extremt lätt policy är lämplig som svar på en kris, men att kostnaderna för denna policy stiger med tiden.

I måndagens asiatiska handel har USA-räntorna vänt uppåt för fösta gången på fem dagar på förväntningar om att statistik i veckan ska visa på en starkare ekonomi. Den tvååriga räntan är upp 1 punkt till 0,36 procent, medan den tioåriga är upp 2 punkter till 2,25 procent, från fredagens svenska stängning.

I eftermiddag publiceras USA-statistik i form av kontrakterade husköp i februari. På eftermiddagen talar också Fed-chefen Ben Bernanke vid en Nabe-konferens.

Senare i veckan riktas blickarna bland annat mot veckosiffrorna från detaljhandelskedjorna, S&P/Caseshiller husprisindex samt hushållens konfidensindikator på tisdag, orderingången på varaktiga varor på onsdag och definitiv BNP för fjärde kvartalet, veckostatistiken över antalet nyanmälda arbetslösa samt Bloomberg konsumentförtroende på torsdag.

På fredag blir det privata inkomster och privatkonsumtion, Chicago-PMI samt definitivt Michigan-index.

Japanska räntor visar små rörelser på måndagen.

Eiji Hirano, tidigare BOJ-ledamot med ansvar för internationella frågor under åren 2002-2006, sade förra veckan att Bank of Japans beslut att utöka obligationsköpen och sätta ett inflationsmål på 1 procent var att gå för långt och gör att penningpolitiken troligtvis måste finansiera regeringens underskott, rapporterar Bloomberg News.

Veckans japanska makroagenda är baktung, med detaljhandelsstatistik för februari på torsdag och industri- PMI, arbetslöshet, hushållens konsumtion, KPI samt preliminär industriproduktion på fredag.

Kina publicerar HSBC industri-PMI för mars på fredag. Förra veckan blev finansmarknaderna besvikna efter att HSBC:s preliminära inköpschefsindex för industrin i Kina visade sig ha sjunkit till 48,1 i mars från 49,6 i februari. Det var den lägsta nivån på fyra månader.

På valutamarknaden har dollarn stärkts något mot euron sedan i fredags eftermiddag. Samtidigt har euron stärkts mot yenen efter tidningsuppgifter om att euroområdet kan komma överens om ett kombinera den tillfälliga och den permanenta räddningsfonden för att stoppa skuldkrisen från att spridas.

Enligt Financial Times är Tysklands förbundskansler Angela Merkel på väg att ge upp sitt tidigare motstånd.

Samtidig varnade Italiens premiärminister Mario Monti i helgen för att Spanien skulle kunna återuppväcka Europas skuldkris. Han sade att Spanien inte fokuserat tilläckligt på sina offentliga konton.

Dollarn har samtidigt stärkts mot yenen.

Kronan är 1,5 öre svagare mot dollarn och knappt 2 öre svagare mot euron.

På måndagens svenska makroagenda står endast ett tal om ekonomin från vice Riksbankschef Karolina Ekholm klockan 8.30 och Arbetsförmedlingen redovisar veckostatistiken över arbetslösheten.

Men även om måndagens inhemska agenda är tunn så innehåller veckan en hel del intressanta makrohändelser för svensk del.

I morgon, tisdag, offentliggör SCB handelsbalans, PPI och finansmarknadsstatistik för februari och Nordea släpper en ny konjunkturprognos.

På onsdag är det dags för KI:s konjunkturbarometer för mars samt ny konjunkturprognos, på torsdag publicerar SCB detaljhandelssiffrorna för februari och på fredag släpper Ekonomistyrningsverket, ESV, en ny budgetprognos.

För Europas del riktas blickarna i dag, måndag, främst mot tyska IFO-index, speciellt i ljuset av förra veckans oväntat svaga PMI-utfall. IFO-index väntas ha stigit till 110,2 i mars, från 109,6 i februari, enligt Bloomberg News.

På torsdagens internationella makroagenda finns även OECD:s interimsprognos.

Penningmängden, mätt som M3, och preliminär tysk KPI på onsdag, barometerindikator och indikator för företagsklimatet i mars från euroområdet på torsdag samt mars månads KPI (snabbestimat) för euroområdet på fredag är andra viktiga hållpunkter.

I Danmark, som för närvarande håller i EU:s ordförandeklubba, hålls ett informellt ekofinmöte på fredag.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?