1515

Stockholmsbörsen: Nätt uppgång på börsen

Stockholmsbörsen noterade en dämpad indexuppgång med cykliskt i topp, i likhet med de ledande europeiska handelsplatserna, i fredagens öppningshandel.
"I frånvaro av några större statistikhållpunkter i dag saknas det några katalysatorer i kalendern för att ge en tydlig riktning i fredagens handelssession", skrev European Market Scope i ett marknadsbrev.

Stockholmsbörsens OMXS30-index var 0,4 procent högre till noteringen 1.081,9, vid 9.40-tiden. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 1 miljard kronor. Inklusive den handel som skedde på Burgundy, Chi-X, Turquoise och Bats uppgick omsättningen till omkring 1,5 miljarder kronor.

I Europa noterades Euro Stoxx, CAC och DAX mellan 0,4 och 0,6 procent högre efter en svag vecka i spåren av Kinaoro.

Råvarubolagen Lundin Petroleum och Boliden återhämtade 2,2 respektive 2,0 procent. Verkstadsbolagen Sandvik, SKF B och Scania B var upp 1,5, 0,9 och 1,1 procent.

Nordea dämpade indexutvecklingen med en nedgång på 2,1 procent, 1,40 kronor, till 61,95 kronor, sedan utdelning om 26 eurocent avskiljts. SEB A och Swedbank A steg samtidigt 1,6 och 0,9 procent medan SHB A noterades 0,8 procent högre.

Indextunga Ericsson B backade däremot 0,5 procent.

Klädbolaget MQ:s resultat per aktie uppgick till 0:16 kronor under det andra kvartalet i det brutna räkenskapsåret, från 0:13 kronor samma period året före. Rörelseresultatet blev 11 miljoner kronor (15), vilket gav en rörelsemarginal på 2,6 procent (3,4). Försäljningen i jämförbara butiker minskade under perioden december till februari med 1,3 procent, vilket kan jämföras med en marknad som krympte med 2,6 procent.

MQ-aktien backade 1,2 procent till 24:80 kronor.

RNB meddelade att en väsentlig resultatförbättring under innevarande räkenskapsår inte kommer att uppnås. Den nya bedömningen innebär att resultatet enbart marginellt kommer att förbättras jämfört med föregående år. Bolaget har under andra kvartalet fokuserat på att minska lagernivåer och uppnå ett positivt kassaflöde under innevarande år, något som medfört viss negativ effekt på bruttomarginalerna.

RNB:s aktie var kring 10 procent lägre.

Karo Bio föll 16 procent efter att ha upprättat kontrollbalansräkning utan plan att träda i likvidation.

"Vi har ett alldeles för stort aktiekapital i förhållande till den verksamhet vi har i dag och det här är en teknisk konsekvens av vad bokslutet den 8 februari visade. Vi har också hållit oss inom tidsfristen för framläggande av kontrollbalansräkningen", säger Karo Bios vd Per Bengtsson i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Makroagendan är tunnsådd på fredagen. Från USA kommer statistik över försäljningen av nya hem i februari och Fed-chefen Ben Bernanke inledningstalar vid en Fed-konferens. USA-terminerna noterades 0,3 till 0,5 procent högre, kring 9.40.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?