1515

Stockholmsbörsen: På plus efter stark spurt

Stockholmsbörsen uppvisade en oregelbunden handel under fredagen men slutade på plus efter en slutspurt. Oro för den kinesiska konjunkturen hamnade mitt i händelsernas centrum under veckan och knuffade åtminstone tillfälligt bort den europeiska skuldkrisen från uppmärksamhetens förstaplats.

Stockholmsbörsens OMXS30-index slutade 0,6 procent högre till noteringen 1.084. Under veckan sjönk indexet 3,5 procent. Omsättningen på Stockholmsbörsen var drygt 11 miljarder kronor. Inklusive den handel som skedde på Burgundy, Chi-X, Turquoise och Bats uppgick omsättningen till 16 miljarder kronor.

"De svaga inköpschefsindexsiffrorna från Kina och Europa tidigare i veckan har legat som en våt matta på börsen. Fredagens handel har dock varit ganska så avslagen och mer av pauskaraktär. Nedgångarna i mitten av veckan har gjort att folk blivit lite mer tveksamma", sade en aktiestrateg till Nyhetsbyrån Direkt och tillade även att oron för de spanska räntorna tilltog under handelsveckan.

På den internationella statistikagendan hamnade försäljningen av nya hem i USA på minuskontot under fredagen sedan den överraskande sjunkit.

På svensk mark steg Ericsson 0,6 procent efter att ha handlats i minusterräng under stora dela av fredagen. Enligt målet i bolagets incitamentsprogram för nyckelpersoner ska omsättningen växa med en genomsnittlig årlig takt på 2-8 procent fram till 2014, jämfört med 2011.

I det tidigare programmet angavs tillväxtsiffran 4-10 procent för åren 2010-2013. Enligt SME Direkt ligger snittförväntningarna på en genomsnittlig årlig tillväxttakt på 3,7 procent fram till 2014. De nya målen kan indikera ett visst skifte i affärsmixen framöver.

"De ska hålla kvar ebit-tillväxten samtidigt som de skruvar ned omsättningstillväxten. Det indikerar att det är ett mixskifte på gång med lägre försäljningsökning och bättre marginaler", sade Helena Nordman-Knutson, analytiker på Pareto Öhman, till Nyhetsbyrån Direkt.

Nordea drog ned storbolagsindexet med en nedgång på 2,4 procent sedan utdelning om 26 eurocent avskiljts. Övriga storbanker steg klart, främst SEB.

Rapporterande klädbolaget MQ sjönk knappt 4 procent. Bolaget underströk dock att vunna markandandelar inte ska tas till intäkt som en medveten strategi att marknadsandelar går före lönsamhet.

Sektorkollegan RNB sjönk drygt 2 procent på grund av en vinstvarning där en marginell resultatförbättring nu väntas i år jämfört med tidigare bedömning om en väsentlig förbättring. Bolagets vd trodde inte på en snar vändning för den plågade konfektionsmarknaden men ser på lite längre sikt argument för en vändning.

Bioteknikbolaget Karo Bio har haft ett dystert år med dräpande besked om nedläggning av bolagets flaggskeppsprojekt, blodfettsmedicinen eprotirome, förra månaden. På fredagen meddelade bolaget att det upprättat en kontrollbalansräkning. Aktiekursen kunde dock inte hålla balansen utan sjönk 10 procent.

Endomines gruvliga besvikelse från torsdagen med långt ifrån guldkantade besked satte även avtryck i fredagens handel och aktien sjönk ytterligare 5 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?