1515

Räntor och valutor: Euron starkare

Räntorna i Europas kärnländer har sjunkit något under förmiddagen, med tyska räntor 1-3 punkter ned jämfört med svensk stängning på torsdagen, samtidigt som Europabörserna har vänt till minus.

En relativt tom agenda och avsaknad av datainput öppnar för fokus på positionsjusteringar och tekniska nivåer.

Räntorna i periferin fortsätter upp under förmiddagen, med spanska räntor 3-6 punkter upp och italienska 4-5 punkter högre.

4Cast skriver i ett marknadsbrev att spanska räntor fortsatt är under press med ett negativt momentum som inte setts på ett tag.

Problemet för Spanien är att europeriferin och spreadarna i mycket varit marknader drivna av "prisagerande", där kraftiga rörelser skapar sin egen signaleffekt och stärker momentum i endera riktningen. Momentum förbättrades, med komprimerade spreadar, efter den långa ECB-repan (LTRO), men återkommer nu med en spökande baksmälla.

De senaste dagarna har spanska räntor stigit 20-30 punkter, och vid tidigare tillfällen de senaste månaderna har rörelsen varit svår att stoppa.

"Risken just nu är att med rusande avsäljning så kan vi åter få se en liknande rädsla som möjligen försöker att 'röka ut' ett motvilligt ECB", skriver 4Cast.

Svenska räntor följer övriga Europa och handlas 1-2 punkter ned. Förra veckans branta stigning i långräntorna i en del länder har till viss del korrigerats, men fortsatt handlas exempelvis den amerikanska tioåringen 27 punkter upp jämfört med tio dagar sedan.

Johan Javeus på SEB noterar i bankens morgonbrev att det finns flera faktorer som talar för stigande långräntor framöver. För det första är nivåerna "orimligt" låga, med en tioårig realränta i USA på 0 procent. Givet att världen inte ändrats så mycket att investerare i framtiden inte längre kommer att kräva någon real avkastning på sitt kapital är enda vägen upp.

För det andra finns det stora frågetecken kring det framtida agerandet hos flera av de senaste årens storköpare av statsobligationer, som Kina, BOE och Fed.

För det tredje har centralbankernas massiva åtgärder för att stabilisera marknaderna haft betydande positiva effekter som minskar risken för riktigt dåliga scenarion. Rimligen bör det också minska investerarnas aptit för "safe haven"-tillgångar. För det fjärde är ytterligare en besvärande faktor att utbudet av obligationer i världen kommer att fortsätta öka så länge de flesta ekonomier dras med stora budgetunderskott.

Den tioåriga amerikanska statsobligationen handlas under förmiddagen på 2,26 procent, oförändrat från svensk stängning på torsdagen.

Under eftermiddagen kommer från USA statistik över försäljningen av nya hem i februari, där analytikerna i Bloomberg News enkät tror på en uppgång med 1,3 procent från i januari. Till kvällen inledningstalar Fed-chefen Ben Bernanke vid en Fed-konferens.

Fed-chefen i St Louis, James Bullard, sade på torsdagen att penningpolitiken i USA kan vara vid en vändpunkt och att hans "bästa gissning" är att Feds första räntehöjning kommer redan i slutet av 2013. Han sade också att räknar med att USA kommer att ha en BNP-tillväxt på 3 procent i år.

I en intervju med Bloomberg News TV i Hongkong på fredagen sade James Bullard att USA och ekonomierna i världen riskerar en förhöjd inflation som håller i sig under flera år om de utvecklade länderna inte gör en exit i rätt tid från den lätta penningpolitiken.

"När väl inflationen har gått utom kontroll, så tar det lång, lång tid att fixa det", sade han och tillade att den "ultralätta" penningpolitiken inom G7 kanske kommer att behållas alltför länge.

På valutamarknaden har euron stärkts till 1:325 mot dollarn, från 1:316 vid svensk stängning på torsdagen. Dollar/yen visar relativt små rörelser med handel runt 82:60.

"Vi ser ett utrymme för euro/dollar att handlas ned under kommande veckor baserat på risken för att stigningen i amerikanska statsobligationer kommer att gå för långt på uppsidan relativt vad som är realistiska Fed-förväntningar. Vi ser också en potential för en ny stress i euroområdet då vi går in i april och då valen i Frankrike och Grekland närmar sig", skrev BNP Paribas i ett marknadsbrev enligt Reuters.

Schweiz centralbank upprepar i sin kvartalsrapport att de ska fortsätta att hålla fast vid miniminivån för EUR/CHF-kursen på 1:20. Försvaret av denna nivå ska genomföras med fast beslutsamhet och SNB är redo att köpa utländsk valuta i "obegränsade kvantiteter".

Den svenska kronan har sedan torsdagens stängning stärkts 5 öre mot dollarn till 6:73 och stärkts 1 öre mot euron till 8:92.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?