1515

USA-börser: Terminer pekar nedåt

Risksentimentet har fått sig en törn efter svagt kinesiskt inköpschefsindex under natten som följts upp av PMI-besvikelser från europeiskt håll på förmiddagen.

"Medan den amerikanska ekonomin uppvisat positiva tecken ser vi ett svagare tillväxtmomentum i Kina. Lite överraskande kring dagens PMI, och tolkningen man sett, är att utvecklingen i Kina fått effekt på den europeiska industrin. Vi räknar dock inte med att detta kommer att vända det positiva sentiment vi haft. Kina har möjligheten till lättnader", säger Claes Måhlén, chefstrateg på Handelsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 14.00 var Dow Jones-terminen 0,4 procent lägre medan motsvarigheten för S&P 500 tappat 0,5 procent. Nasdaq-terminen noterades samtidigt 0,4 procent ned.

Tidsskillnaden mellan Stockholm och New York är endast fem timmar till dess att Europa också byter till sommartid på söndag, den 25 mars.

Cykliska Caterpillar backade drygt 1 procent i förhandeln i spåren av en svagare riskaptit. Bland de större råvaruaktörerna var aluminiumbolaget Alcoa och oljebolaget Chevron, ned 0,8 respektive 0,5 procent inför öppning.

Budbolaget Fedex resultat per aktie slog förväntningarna på Wall Street för det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Däremot var bolagets prognos för helårsvinsten 2011/2012 något svagare än vad analytiker väntat sig. Aktien tappade runt 2 procent inför torsdagens öppning.

HSBC:s PMI-siffra för Kina kom in på 48,1, jämfört med 49,6 föregående månad. Ekonomerna på Bank of America påpekade dock att HSBC-statistiken tenderar att vara svagare än ordinarie PMI som ska publiceras den 1 april. Enligt analyshuset kan detta bero på att HSBC-insamlingen består av mer småföretag, som drabbats hårdare av kreditåtstramningar.

Ett snabbestimat över euroområdets samlade inköpschefsindex (Composite PMI) sjönk till 48,7 i mars, jämfört med 49,3 föregående månad. Förväntningarna låg på en ökning till 49,6 enligt Bloombergkonsensus. Såväl inköpschefsindex för tillverkningsindustrin som tjänstesektorn sjönk oväntat, detsamma gällde för Tyskland och Frankrike.

Att antalet nyanmälda arbetslösa i USA sjönk med 5.000 personer till 348.000 personer under föregående vecka, den lägsta nivån på fyra år och 2.000 färre än analytiker väntat sig, förmådde inte vända på det svaga sentimentet. Från USA kommer senare under eftermiddagen ledande indikatorer.

På räntemarknaden tickade räntan på amerikansk tioårig statsobligation ned 1 punkt till 2,29 procent. Euron tappade under 1:32-strecket mot dollarn på valutamarknaden.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?