1515

Stockholmsbörsen: Svaga siffror sänker börshumöret

Stockholmsbörsen tappade med de ledande europeiska handelsplatserna på torsdagsförmiddagen, efter svagt kinesiskt inköpschefsindex under natten som följdes upp av PMI-besvikelser från europeiskt håll.

"Medan den amerikanska ekonomin uppvisat positiva tecken ser vi ett svagare tillväxtmomentum i Kina. Lite överraskande kring dagens PMI, och tolkningen man sett, är att utvecklingen i Kina fått effekt på den europeiska industrin. Vi räknar dock inte med att detta kommer att vända det positiva sentiment vi haft. Kina har möjligheten till lättnader", säger Claes Måhlén, chefstrateg på Handelsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.

Stockholmsbörsens OMXS30-index hade backat 1,1 procent till noteringen 1.076,5, strax efter lunchtid. Omsättningen på Stockholmsbörsen var nära 7 miljarder kronor. I Europa noterades DAX, CAC och Euro Stoxx 1,5 till 1,6 procent lägre.

Cykliska bolag hade det tungt i det svagare sentimentet. SSAB A noterades 3,4 procent lägre medan Sandvik, Atlas, Alfa, SKF, Scania och Boliden tappade mellan 2 och 3 procent.

Liberum har höjt rekommendationen på Astrazeneca till köp, från tidigare sälj. Ny riktkurs är 31 pund, upp från 27 pund. Investmentbanken ser ökade utsikter för att Astrazeneca ska göra förvärv. Astra-aktien noterades 0,2 procent högre.

Ericsson B var samtidigt 0,5 procent upp. Bolaget har utökat sitt ägande i LG-Ericsson till 75 procent, från tidigare 50 procent plus en aktie, då Ericsson är nöjt med utvecklingen i samriskbolaget och vill stärka Koreanärvaron.

Teliasonera noterades 1,1 procent lägre till 45:22 kronor, från nivå kring 47:50 tidigare i veckan. Nedgången i Teliasonera-aktien har enligt marknadsbedömare berott på ett säljtryck då det finns investerare som fått köpa aktier med rabatt i den finländska statens utförsäljning och att en del av dessa passar på att ta hem en mindre vinst direkt.

"Huruvida kursen återhämtar sig helt och hållet när säljtrycket mattas av återstår att se", säger en strateg som samtidigt påpekar att det finns en utdelning på 2:85 kronor att hämta fram till början av april.

Sektorskollegan Tele2 var enbart ned 0,5 procent.

Vinterturismbolaget Skistars resultat och omsättning blev lägre under det andra kvartalet i det brutna räkenskapsåret, jämfört med samma period föregående år.

Bolagets B-aktie backade 2,7 procent till 80:75 kronor.

Det generella risksentimentet fick sig en törn under natten sedan HSBC:s PMI-siffra för Kina hamnade på 48,1. Det var under föregående månads siffra på 49,6, samt den lägsta siffran på fyra månader. Ekonomerna på Bank of America påpekade dock att HSBC-statistiken tenderar att vara svagare än ordinarie PMI som ska publiceras den 1 april. Enligt analyshuset kan detta bero på att HSBC-insamlingen består av mer småföretag, som drabbats hårdare av kreditåtstramningar.

Ett snabbestimat över euroområdets samlade inköpschefsindex (Composite PMI) sjönk till 48,7 i mars, jämfört med 49,3 föregående månad. Förväntningarna låg på en ökning till 49,6 enligt Bloomberg News prognosenkät.

Såväl inköpschefsindex för tillverkningsindustrin som tjänstesektorn sjönk oväntat, detsamma gällde för såväl Tyskland som Frankrike. Från USA kommer senare under eftermiddagen ledande indikatorer. USA-terminerna var samtliga runt 0,5 procent lägre, kring klockan 13.30. Veckovis amerikansk arbetslöshetsdata inkom i stort som väntat.

"Vi anser att en överlikvid västvärld kommer att medföra fortsatt stigande riskaptit, och att det temat håller i sig även om det kommer hack på vägen. Således kan de senaste dagarnas marknadsutveckling ses som ett hyfsat tillfälle att öka sin riskexponering", säger Claes Måhlén till Direkt.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?