1515

Råvaror: Guldet stiger

Oljepriset har stigit efter en rapport om minskade lager i USA. Basmetallerna har också gått upp och guldet handlas högre, samtidigt som dollarn tappat till 1,326 mot euron.

Vid klockan 8.25 hade WTI-oljans apriltermin stigit 0,61 dollar till 106,68 dollar per fat, medan Brent noterades upp 0,39 dollar till 124,51 dollar per fat.

"Vi bör få se bättre efterfrågetillväxt under andra halvåret, särskilt i USA och Kina. Jag tror att Saudiarabien har en del lediga resurser, men inte så mycket, och detta är skälet till att oljan har ganska positiva långsiktiga utsikter", sade Mark Pervan på Australia & New Zealand Bank till Bloomberg News.

På tisdagen uppgav Saudiarabiens oljeminister Ali al-Naimi att landet kan öka produktionen av olja med upp till 25 procent utan fördröjning. Saudiarabiens lediga kapacitet på cirka 2,5 miljoner fat per dag utgör huvuddelen av Opec:s lediga kapacitet.

Saudiarabien har med uttalandet försökt stävja prisuppgångar orsakade av oro för sjunkande oljeutbud efter en eventuell iransk blockad av Hormuzsundet.

"Vi delar helhjärtat al-Naimis påstående att utbudet är rikligt relativt läget 2008" när oljepriset gick upp till en rekordnivå. "Tyvärr är detta en marknad som kan förbli irrationell, eller i alla fall rationell på irrationella grunderoch därför behåller vi vår 'bullish' bias", sade Stephen Schork på Schork Group till Bloomberg News.

Kinas import av råolja från Iran minskade med 45 procent mellan januari och februari, enligt uppgifter från General Administration of Customs, rapporterar Bloomberg News på onsdagen.

American Petroleum Institute, API, rapporterade på tisdagskvällen att de amerikanska lagren av råolja sjönk med 1,4 miljoner fat under föregående vecka. Lagren av bensin minskade med 1,4 miljoner fat medan lagren av destillat steg med 0,6 miljoner fat. Raffinaderiernas kapacitetsutnyttjande minskade med 0,4 procentenheter till 82,3 procent.

I den officiella statistiken från USA:s energidepartement, DOE, på onsdagen väntas råoljelagren ha stigit med 2,2 miljoner fat. Lagren av bensin väntas ha sjunkit 2,0 miljoner, medan kapacitetsutnyttjandet väntas ha varit oförändrat.

På basmetallmarknaden har kopparns tremånaderstermin stigit med 55 dollar till 8.485 dollar per ton, medan zinkpriset stigit 18 dollar till 2.053.

"Givet förbättrade förhållanden i USA, så har kopparn inte så mycket nedsida", sade Xiong Dabiao på Minmetals Futures till Bloomberg News.

Statistik från International Copper Study Group, ICSG, visade på tisdagen att det globala utbudet av koppar översteg efterfrågan med 41.000 ton i december 2011. För hela 2011 visade marknaden ett underskott på 358.000 ton, jämfört med ett underskott på 377.000 ton under helåret 2010.

På ädelmetallmarknaden har spotpriset på guld stigit 3 dollar till knappt 1.654 dollar per uns. Silverpriset är samtidigt upp 0,06 dollar till cirka 32,20 dollar per uns.

Table


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?