1515

USA-börser: Oro för Kina tyngde Wall Street

New York-börserna tog ett kliv tillbaka på tisdagen efter att ett par tecken indikerade en avmattning i de senaste årens kraftiga kinesiska efterfrågan på råvaror. Aktier i sektorn sjönk följaktligen, medan framför allt bankaktier höll emot.

 

Dow Jones Industrial Average stängde ned 0,5 procent till nivån 13.171, medan S&P 500 och Nasdaq noterades 0,3 och 0,1 procent lägre till 1.405 respektive 3.074. Omsättningen uppgick till 690 miljoner aktier på NYSE och 1,5 miljarder aktier på Nasdaq.

Hedgefondförvaltaren Barton Biggs vid Traxis Partners i New York, som ökade sin exponering mot aktiemarknaden strax före årets amerikanska kraftiga kursuppgångar, blir dock mer och mer optimistisk:

"Jag har ökat gradvis och är uppe i 90 procent nu", sade han till Bloomberg News om hur stor del av hans fond som gynnas av börsuppgångar.

Ett uttalande från austaliska stålbolaget BHP Billiton handlade om en vikande kinesisk efterfrågan på järnmalm, och fick BHP Billiton att stänga 3,3 procent ned i New York. Vidare genomfördes kinesiska bensinprishöjningarna på cirka 7 procent på tisdagen. Bilaktier i framför allt Europa gick knackigt, men i USA sjönk Ford och GM med måttliga knappt respektive drygt 1 procent.

Bland de aktier som tappade mest på S&P 500-indexet fanns Peabody Energy, ned 5,4 procent, och Alpha Natural, ned 4,1 procent. Båda är verksamma inom kolbrytning och relaterade verksamheter. Bland de större råvaruaktörerna märktes aluminiumbolaget Alcoa och oljebolaget Chevron, båda ned 1,5 procent.

I andra änden av råvaruspektrat, både vad gäller själva produkten och kursutvecklingen, märktes juveleraren Tiffany, som steg 6,7 procent på prognoser som gladde marknaden. Fler förmögna asiater och amerikaner driver upp bolagets försäljning.

Caterpillars försäljning ökade med 21 procent, men aktien sjönk liksom andra cykliska bolag och landade 2,6 procent ned.

I IT-sektorn gick Apple upp 0,8 procent medan sektorn gick plus minus noll. Enligt amerikanska Råd & Rön blir den nya Ipaden betydligt varmare än den gamla, men det är ändå ofarligt.

Oracle rapporterade en nettovinst som överträffade konsensus med drygt 10 procent, och aktien steg i efterhandeln. Omsättningen var marginellt högre än förväntningarna.

HP aviserade en sammanslagning av sina skrivar- och PC-divisioner samt diverse ledningsförändringar. Aktien backade 1,5 procent.

Enligt ny marknadsdata går Wal-Marts kunder, som ofta är låginkomsttagare, mer och mer över till Amazon. Wal-Mart bakcade 0,2 procent och Amazon steg 3,7 procent.

Bland tisdagens vinnare fanns dock framför allt banker. Bank of America steg 2,9 procent, Citigroup 2,4 procent och JP Morgan 0,8 procent. Drivande tycks obligationshandel vara: investmentbanken Jefferies rapporterade fördubblade intäkter av sin räntehandel under det första kvartalet jämfört med fjolårets sista, och dess aktie steg med 2,3 procent.

Den amerikanska tioårsräntan sjönk 2 punkter till 2,36 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?