1515

Råvaror: Nedåt på bred front

Priserna på råvaror noterade nedgångar under morgonhandeln på tisdagen, där oljan sjönk bland annat efter att Kina meddelat att det höjer priserna på drivmedel. Vid klockan 8.50 hade WTI-oljans första termin tappat 0,76 dollar till 107,33 dollar per fat, medan Brent noterades ned 0,96 dollar till 124,75 dollar per fat.

Amerikanska lager och stigande saudiarabisk produktion är "en buffert mot utbudsoro från Iran". Men "oron för utbudschocker är fortfarande inprisad", sade David Lennox, analytiker vid Fat Prophets till Bloomberg News.

Kina meddelade på måndagskvällen att priserna på bensin och diesel kommer att höjas till 600 yuan per ton, motsvarande en höjning om 7 procent och 7,8 procent för bensin respektive diesel.

"Prishöjningen kom tidigare än vad vi hade trott. Den signalerar det officiella slutet på anti- inflationskampanjen", sade Gordon Kwan, chef för energianalys vid Mirae Asset Securities till Bloomberg News.

Société Générale höjde på tisdagen sin prisprognos för Brent-olja med 15 procent till 127 dollar per ton i genomsnitt 2012. Höjningen hänvisas till sjunkande reservkapacitet bland Opec-länderna.

På basmetallmarknaden i London sjönk kopparns tremånaderstermin med 38 dollar till 8.532 dollar per ton, medan zinkpriset minskade 5 dollar till 2.073.

Enligt en enkät av Bloomberg News steg kopparlagren vid oförtullade lager i Kina till 530.000 ton förra veckan. Goldman Sachs räknade i en rapport förra veckan med att de oförtullade lagren var 500.000 ton. Det kan jämföras med lager på 200.000 ton under fjärde kvartalet.

"Ljummen efterfrågan i världens största användare (Kina) har misslyckats att absorbera importen. Om du tittar på den kontantrabatten, kan du se hur dålig konsumtionen är vid en tid där vi borde se en säsongsmässig uppgång", sade Fang Junfeng, analytiker vid Shanghai Cifco Futures till Bloomberg News.

På ädelmetallmarknaden minskade spotpriset på guld knappt 11 dollar till cirka 1.654 dollar per uns, efter en nedgång om 2,5 procent förra veckan.

Indien meddelade i fredags att de kommer att höja skatten på guldimport till 4 procent från och med den 1 april, och enligt Prithviraj Kothari, vd för branschorganisationen Bombay Bullion Association, kan Indien komma att importera 35 procent mindre guld 2012 på grund av skattehöjningen.

"Investeringsefterfrågan har varit glanslös den senaste tiden sedan folk hellre lägger sina pengar någon annanstans. Utsikterna för lägre fysisk efterfrågan i Indien har definitivt skadat marknadssentimentet", sade Wang Honggang, metallanalytiker vid Cifco Research Institute till Bloomberg News.

Table


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?