1515

Räntor och valutor: Räntorna fortsätter upp

Amerikanska statspappersräntor fortsatte att stiga efter den svenska marknadens stängning på måndagen när ökat ekonomiskt förtroende fortsatte att lyfta amerikanska börsindex.

Den amerikanska tioårsräntan har nu stigit nära 40 punkter sedan början av förra veckan, en rörelse som främst hänvisas till de något ljusare utsikter för USA-ekonomin som Federal Reserve förmedlade i samband med räntebeskedet förra tisdagen, budskap som anses dämpa utsikterna för ytterligare kvantitativa lättnader från den amerikanska centralbanken.

Marknadsaktörer riktade blickarna på måndagen mot kommentarer från Fedchefen i New York, William Dudley, som anses tillhöra duvlägret i Fedledningen. I ett anförande konstaterade han visserligen att det kvarstår risker den ekonomiska återhämtningen, men han bjöd inte på några budskap som kunde tolkas som att centralbanken är nära att överväga ytterligare lättnader.

Tom Porcelli, chefekonom för USA vid RBC, sade till Wall Street Journal att det verkade som att William Dudley inte ville ta tillvara chansen att sätta stopp för uppgången i amerikanska statspappersräntor.

"Det råder ingen tvekan om att hans tal var mer duvaktigt på marginalen, men han missade ett bra tillfälle att bromsa uppgången i räntorna", sade han.

Enligt Tom Porcelli kan det tyda på att William Dudley anser att ränteuppgången är acceptabel. Tidigare har Feds lättnadsåtgärder varit inriktade på att pressa ned långräntor för att på så sätt stödja den ekonomiska återhämtningen.

Dollarn fortsatte samtidigt att försvagas något ytterligare mot europeiska valutor på måndagskvällen, medan den stärktes något mot japanska yen. Enligt analytiker fick europeiska valutor, och särskilt euron, stöd av att ytterligare problem i samband med Greklandskrisen föstes ur vägen efter att auktionen om utbetalningar för kreditförsäkringar på grekiska statspapper avslutats.

På tisdagens USA-agenda riktas intresse mot statistik över bostadsbyggandet i februari, klockan 13.30. Enligt Bloomberg News enkät väntas nybyggnadstakten ha ökat 0,1 procent, efter en ökning med 1,6 procent preliminärt i januari.

Klockan 15.00 ska senatens bankutskott hålla en utfrågning av president Barack Obamas två kandidater till Federal Reserve Board of Governors, Harvardprofessorn Jeremy Stein och förre statssekreteraren vid finansdepartementet Jerome Powell.

Klockan 17.45 ska vidare Fedchefen Ben Bernanke hålla en första av en serie föredrag vid George Washington University School of Business med avsikt att bredda allmänhetens kännedom om centralbankens arbete under och efter finanskrisen 2008.

Klockan 22.30 ska sedan Narayana Kocherlakota, Fedchef i Minneapolis, tala om penningpolitikens begränsningar.

Japan håller helgstängt på tisdagen, på övriga marknader var utvecklingen blandad men till övervägande del negativ. Enligt Bloomberg News hänvisar marknadsaktörer till de höjda bränslepriserna i Kina som ökar farhågorna för en hårdare inbromsning i världens näst största ekonomi.

Kinas statliga reformkommission, NDRC, meddelade på måndagen att priserna på bensin och diesel höjs med 600 yuan per ton från och med tisdagen.

Protokollet från Reserve Bank of Australias räntemöte i början av mars visade att centralbanken valde att lämna styrräntan på grund av en tilltagande investeringsboom i gruvsektorn samtidigt som riskerna från den europeiska skuldkrisen dämpades.

"Ledamöterna noterade att även om dessa nedåtrisker ännu kunde materialiseras så verkade det något mindre troligt än för några månader sedan", framgår det av protokollet.

Om nedåtriskerna eventuellt skulle materialiseras ser RBA gott utrymme att lätta på penningpolitiken, "så länge inflationen är väl begränsad".

RBA noterade i protokollet att Australiendollarn den senaste månaden stärkts i handelsvägda termer till den högsta nivån sedan 1985, och centralbanken konstaterade att apprecieringen driver på "signifikanta strukturförändringar" i ekonomin.

"Den mesta informationen så här långt indikerade att svagheter i delar av ekonomin - inklusive tillverkningsindustrin, byggsektorn och delar av detaljhandeln - ungefärligen balanserades av styrkan i gruvsektorn och vissa tjänsteindustrier", framgår det av protokollet.

Australiendollarn försvagas något mot USA-dollarn och japanska yen i tisdagens handel, men det kopplas mer till farhågor om Kinas tillväxt än till signaler i RBA- protokollet. Handlare i Sydney hänvisade till kommentarer från gruvbolagen BHP och Rio Tinto om en inbromsning i Kina.

På tisdagens Europaagenda riktas blickarna kanske främst mot Storbritannien, med februari-KPI klockan 10.30 och CBI:s industritrender (konjunkturbarometer) för mars klockan 12.00. enligt Bloomberg news enkät väntas KPI- inflationstakten ha sjunkit till 3,3 procent i februari, från 3,6 procent i januari. CBI:s ordertrendsindex väntas ha sjunkit till -5 i mars från -3 i februari.

Spanien säljer statsskuldväxlar klockan 10.30, resultat redovisas omkring klockan 10.40, och klockan 11.00 ska Grekland sälja tremånadersväxlar för 1 miljard euro.

Table


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?