1515

Räntor & valutor: Små ränterörelser

Europaräntorna visar relativt små nettorörelser under förmiddagen. Tyska räntor är fortsatt 1-2 punkter ned medan räntorna i periferin stiger något överlag, samtidigt som Europabörserna har utökat sin nedgång.

"Vi ser lite av en studs från förra veckans avsäljning men jag tror inte att det kommer att bli så uttalat. Jag skulle inte rekommendera investerare att jaga detta rally", sade Nick Stamenkovic på RIA Capital Markets till Reuters.

Han konstaterar att medan BOE, ECB och Fed inte kommer att höja räntan i närtid så minskar utsikterna för ytterligare penningpolitiska stimulanser, ett av de viktigaste stöden för obligationsmarknaderna i kärnan avtar och därmed kan räntorna komma att leta sig uppåt under kommande veckor.

Storbritanniens KPI steg 0,6 procent i februari från föregående månad, medan inflationstakten sjönk till 3,4 procent från 3,6 procent i januari. Väntat var 0,4 respektive 3,3 procent, enligt Bloomberg News snittprognos.

Den brittiska statistikmyndigheten, ONS, uppgav att en nedgång i kategorier som bostadskostnader, el och kultur drog ned inflationstakten medan en rekordstor uppgång i priserna för alkohol gav det största bidraget uppåt.

Inflationstakten toppade på 5,2 procent i september förra året och har därefter stadigt letat sig ner.

Kärninflationen (KPI exklusive energi, livsmedel, alkohol och tobak) sjönk till 2,4 procent från 2,6 procent i februari, väntat var en inflationstakt på 2,3 procent.

George Buckley på Deutsche Bank konstaterade att inflationen nu är nära 2 procentenheter lägre än toppen, till stor del på grund av baseffekter från drivmedel och moms. Det väntas mer baseffekter framöver där energiräkningarna sänks (de gick upp i fjol) och bensinpriser som stiger mindre än de gjorde i början av 2011, men dessa effekter kommer att bli mindre betydelsefulla än vad vi hittills sett.

"Som ett resultat väntas inflationsnedgången bli mer modest framöver. Nyckelfrågan förblir var KPI landar, vi förväntar oss att den kommer att vara högre än BOE-prognosen i slutet av året", sade George Buckley till Reuters.

Pundet stärktes en bit mot euron och nedgången i brittiska räntor gröptes ur något efter statistiken.

Spanska räntor handlas 1-2 punkter upp. Spanien sålde på tisdagen tolv- och 18-månadersväxlar, till en lägre ränta än vid motsvarande emissioner i februari.

Moody´s Investor Service skrev i en rapport på måndagskvällen att Spaniens finanspolitiska utsikter är fortsatt utmanande trots att budgetmålen nyligen har sänkts.

De mindre stränga budgetmålen påverkar dock inte landets kreditbetyg, A3 med negativa utsikter, eftersom Moody´s redan hade antagit lättare budgetmål och lägre takt i budgetkonsolideringen.

Kreditvärderingsinstitutet noterar att Spanien efter olika turer har höjt sitt underskottsmål för 2012 till 5,3 procent av BNP, från tidigare 4,4 procent. Samtidigt bibehåller regeringen målet om att budgetunderskottet ska sänkas till 3 procent av BNP 2013.

"Även om det reviderade fiskala målet för 2012 är mer realistiskt än det tidigare bedömer Moody´s att den spanska regeringen kommer att behöva implementera substantiella fiskala justeringar i år. Ett flertal åtgärder har redan identifierats, men dessa kommer inte att vara tillräckliga för att nå de generella målen för underskottet", skrev Moody´s i rapporten

På valutamarknaden har dollarn stärkts något till 1:320 mot euron, från cirka 1:324 under morgonen. Mot yenen har dollarn fortsatt att stärkas till 83:80.

"Jag förväntar mig inte att dollarn ska dras ned i någon betydande omfattning. Det kommer sannolikt att bli något av en konsolideringsvecka för dollarn", sade Mitul Kotecha på Credit Agricole till Reuters.

Australiendollarn har tappat från cirka 1:060 till 1:050 mot USA-dollarn, och även den nyezeeländska dollarn har försvagats.

"Kommentarer från BHP och Rio Tinto som talar om en inbromsning i Kina skadar råvaruvalutor med australiendollarn i spetsen", sade Tim Kelleher på ASB Institutional till Bloomberg News.

Svenska räntor är i princip oförändrade från måndagens stängning, medan kronan har tappat 2 öre mot dollarn och lika mycket mot euron.

USA-räntorna har sjunkit något i Europahandeln men handlas fortsatt högre jämfört med måndagen.

På tisdagens USA-agenda riktas intresse mot statistik över bostadsbyggandet i februari, klockan 13.30. Enligt Bloomberg News enkät väntas nybyggnadstakten ha ökat 0,1 procent, efter en ökning med 1,6 procent preliminärt i januari.

Klockan 15.00 ska senatens bankutskott hålla en utfrågning av president Barack Obamas två kandidater till Federal Reserve Board of Governors, Harvardprofessorn Jeremy Stein och förre statssekreteraren vid finansdepartementet Jerome Powell.

Klockan 17.45 ska vidare Fedchefen Ben Bernanke hålla en första av en serie föredrag vid George Washington University School of Business med avsikt att bredda allmänhetens kännedom om centralbankens arbete under och efter finanskrisen 2008.

Klockan 22.30 ska sedan Narayana Kocherlakota, Fedchef i Minneapolis, tala om penningpolitikens begränsningar.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?