1515

Räntor och valutor: Europaräntorna sjunker

Europaräntorna sjunker något i den inledande handeln på fredagen, med tyska räntor 1-2 punkter ned överlag, medan euron tappar lite mot dollarn.

Fredagens agenda är tunn, med PPI i januari för euroområdet och BNP och budgetbalans för helåret 2011 i Italien som några få hållpunkter. I Bryssel fortsätter EU- ledarna sitt toppmöte.

Eurogruppen tog på torsdagen ett steg till för att kunna börja implementera det andra stödpaketet för Grekland, men där delen som inte är en förutsättning för skuldbytet fortfarande inväntar fullt grönt ljus.

Ordförande Jean-Claude Juncker sade att Grekland har gjort "tillräckliga framsteg" mot att fullgöra de 38 "prior actions" som krävs för att landets andra stödprogram ska kunna startas. Inom de närmaste dagarna kommer trojkan (IMF, ECB och EU-kommissionen) avsluta en detaljerad bedömning av detta.

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble sade att eurogruppen ska avvakta resultatet för privata långivares skuldbyte innan nödlånen i det andra grekiska stödprogrammet släpps.

"Det är fortfarande några saker som vi måste bedöma, men vi fattade ett positivt principbeslut så att vi kan släppa pengarna som behövs för skuldbytet", sade han.

Skuldbytet, som innebär en nedskrivning av privata långivares fordringar på 53,5 procent, ska avslutas den 8 mars. En telefonkonferens mellan euroländernas finansministrar planeras till dagen efter.

I eurogruppens uttalande påpekades att "ett framgångsrikt PSI (privata långivares deltagande) med högt deltagande och ett slutligt positivt omdöme om samtliga 'prior actions' är nödvändiga villkor för det andra stödprogrammet".

EU-toppmötet på torsdagen bekräftade att euroländerna ska besluta om en eventuell förstärkning av räddningsfonderna EFSF och ESM före mars månads utgång. Man enades också om att inbetalningen av kapital till den permanenta räddningsfonden ESM ska snabbas på.

ECB-chefen Mario Draghi sade i samband med EU- toppmötet att ECB är tämligen nöjd med sina treåriga lån till banker, LTRO. I onsdags lånade banker 529,5 miljarder euro i den andra treårsrepan.

"Vi är också nöjda med det betydande antalet banker som deltar, även om det inte är extraordinärt stort. Många av dem är små banker, som lånar relativt små belopp. Dessa finansierar småföretag, som står för 80 procent av sysselsättningen i euroområdet", sade han.

Han tillade att bilden dock fortfarande är mycket skör eftersom det finns mycket osäkerhet och euroländerna måste framhärda.

Euron har tappat något till 1:328 mot dollarn, från 1:332 vid svensk stängning på torsdagen.

Analytiker uppger för Reuters att ECB:s QE-liknande injektioner kan göra det attraktivt att använda euron som fundingvaluta för att köpa mer högavkastande tillgångar.

"Risk-på positionering kan fortsätta att finansieras av korta euro-positioner i spåren av LTRO", skrev BNP Paribas i en kommentar.

Euroförsvagningen mot dollarn tog fart efter att Ben Bernanke tidigare i veckan inte gett några indikationer om nära förestående nya kvantitativa lättnader, QE3.

Fed-chefen i San Francisco, John Williams, sade på torsdagen att det finns skäl för en fortsatt expansiv penningpolitik och att en exit ligger flera år bort. QE3 är avhängigt utvecklingen i ekonomin, men är "definitivt" inte något som tagits "bort från bordet".

Fed-chefen i Atlanta, Dennis Lockhart, sade å sin sida att fördelarna med dagens amerikanska lågräntepolitik är större än nackdelarna, men att en ny runda av obligationsköp skulle kunna öka inflationsriskerna.

Yenen har tappat till 81:60 mot dollarn och till 108:30 mot euron.

"Det finns en del förväntningar på marknaden om ytterligare lättnader från Bank of Japan vid nästa möte, vilket lett till en viss yenförsäljning", sade Toshiya Yamauci på Ueada Harlow till Bloomberg News.

Kärn-KPI (KPI exklusive färska livsmedel) för hela Japan sjönk 0,1 procent i januari jämfört med samma månad året före.

I samband med policymötet den 14 februari satte Bank of Japan upp ett mer uttryckligt inflationsmål, preciserat till 1 procent på kortare sikt.

BOJ-chefen Masaaki Shirakawa sade på fredagen att det är viktigt att de fortsätter att föra en expansiv penningpolitik till dess att målet om stabila priser är uppnått.

Den svenska kronan har tappat 3 öre mot dollarn och 1 öre mot euron jämfört med stängning på torsdagen.

USA-räntorna har gått sidledes i den tidiga handeln på fredagen, med den tioåriga statsobligationen på 2,03 procent, 1 punkt upp från svensk stängning på torsdagen.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?