1515

Stockholmsbörsen: Spänd väntan på Apple

Stockholmsbörsen drog svagt ned under måndagsförmiddagens handel, i likhet med utvecklingen i Europa, från nivåer kring åttamånadershögsta.

Vid 13.20-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index 0,6 procent lägre till noteringen 1.117,1. Omsättningen på Stockholmsbörsen var knappa 6 miljarder kronor. I Europa tappade Euro Stoxx, CAC och DAX mellan 0,4 och 0,6 procent.

Föregående veckas börsuppgång medförde att det rullande p/e-talet för OMXS30 steg till 13,3, från 12,9 veckan före. I kombination med stigande tioårsräntor medförde detta att skillnaden mellan den inverterade tioåriga svenska statsobligationen och SME Direkts rullande p/e-tal, det så kallade p/e-talet enligt Fed-modellen, sjönk och uppgår till 33,9, mot 42,0 för två veckor sedan. Detta är en indikation på att investerare sålde obligationer till förmån för aktier.

Det har varit en snackis på marknaden under senare tid att det sker försäljningar av just statsobligationer till förmån för mer riskfyllda tillgångar såsom aktier.

Enligt IG Markets har dock 79 procent av dess kunder negativa positioner rörande OMXS30 medan 77 procent som har position i tyska DAX-index har blankade positioner.

Indextunga H&M B var 1,0 procent lägre. SEB Enskilda har sänkt rekommendationen på H&M-aktien till behåll, från köp.

Inom finans tappade Nordea och Swedbank A 1,3 respektive 1,9 procent. SEB A noterades 0,9 procent lägre.

I Tyskland tappade Deutsche Bank medan de brittiska bankerna Lloyds och Barclays hittades lägre i London.

ABG Sundal Collier höjer rekommendationen på Husqvarna till köp, från behåll, och sätter en riktkurs på 50 kronor, jämfört med tidigare 30 kronor. Dess B-aktie noterades 1,4 procent högre till 41,61 kronor.

Lindab var femte mest omsatta aktie vid lunchtid sedan SEB Enskilda internmäklat en post på 6,9 procent av kapitalet till kursen 53 kronor. Creades var köpare av storposten.

"Krasst sett så tycker vi att bolaget är väldigt billigt och sen så har ju kursen blivit oerhört nedtryckt eftersom alla är så väldigt pessimistiska kring byggkonjunkturen", sade vd Stefan Charette till nyhetsbyrån Reuters.

Aktien steg 0,9 procent till 54 kronor.

Cision meddelade inför öppning att det drar tillbaka sitt förslag om utdelning på 2 kronor per aktie. Förslaget dras tillbaka "på grund av den osäkerhet som fortsatt råder avseende utfallet" av ett skadeståndskrav i USA.

Aktien backade knappa 7 procent till 37,70 kronor.

Veckans nummer av Börsveckan innehåller nästan idel köpråd. Tummen upp fick MTG, +0,8 procent, Mekonomen, -0,7 procent, Railcare, +12,7 procent, Proffice, +3,6 procent, och Semafo +0,7 procent. Säljråd gavs på Stille, -0,6 procent.

En positiv trend för såväl vinst som utdelning och en värdering som inte avskräcker (p/e 13) ger ett bra läge att köpa aktier i Clas Ohlson, enligt Dagens industri. Bolagets b-aktie avancerade knappa 3 procent.

Denna vecka väntas bli lite lugnare på bolagsfronten när det enbart är några få stämmor, såsom Nordea och Tieto på torsdag. Det väntas vidare inte heller några krismöten kring den europeiska skuldkrisen. På dagens amerikanska makroagenda står enbart NAHB:s husmarknadsindex.

Klockan 16.30 väntas vidare utfallet kring hur mycket ägare av grekiska CDS-kontrakt får betalt. Enligt uppgifter till Bloomberg News kan det handla om 78,25 procent av försäkrat belopp.

USA-terminerna var från 0,2 ned till 0,2 procent upp strax efter lunchtid. Inför måndagens USA-öppning håller Apple en presskonferens för att presentera vad bolaget planerar att göra med sin kassa på 100 miljarder dollar.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?